HockeyNews
PLUS

LISTA: Grundseriens bästa femma i Hockeyallsvenskan

(13054) HA-femma
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 7 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Grundserien avslutades under fredagen och för alla förutom fyra lag väntar kvalspel uppåt eller nedåt.
Här är grundseriens bästa femma och tränare i Hockeyallsvenskan enligt HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Målvakt

Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Joe Cannata, Björklöven

Det fanns bara ett alternativ på den här positionen. Ligans bästa målvakt sett till hela säsongen och en starkt bidragande orsak till Björklövens fina resultat en här vintern. En stark målvakt som kan vinna matcher åt ett lag är ett måste om man vill ta sig till SHL och i Cannata har Björklöven just det. Kan spika igen sitt mål fullständigt om han är på det humöret och har visat att han kan göra "de omöjliga" räddningarna också när så krävts av en eller annan anledning.

Backar

Foto: Bildbyrån (montage)

Brian Cooper, Björklöven

Tom Hedberg, Modo

När jag tidigare under säsongen tog ut min drömfemma så försökte jag göra den så komplett som möjligt och vägde då in vilken klubbfattning spelarna har och då föll Modos Tom Hedberg på målsnöret till förmån för Jerome Leduc i Västerås. Den här gången är det säsongens bästa femma som ska tas ut och då tar Hedberg en plats i uppställningen. I mina ögon Modos bästa back den här säsongen och har haft en utvecklingskurva som pekat uppåt jämfört med förra säsongen. Som backkollega får han Björklövens andra och sista bidrag till denna uppställning i form av Brian Cooper. Rörlig, spelskicklig och fysisk när så krävs, även om han inte är den störste sett till längden (178 cm). Har visat att han inte har några problem med att spela tufft och fysiskt när tillfälle ges och i en stark backsida i serieledarna är han den klarast starkast stjärnan i mina ögon.

Forwards

Foto: Bildbyrån (montage)

Jonathan Dahlén, Timrå

Jonathan Johnson, Modo
Adam Tambellini, Modo

Jonathan var förnamnet som gällde denna grundserie om man ville ha chans på Pär Arlbrandts poängrekord. Dahlén och Johnson slogs hela vägen in i omgång 52 för att nå de 77 poäng Arlbrandt gjorde för över ett decennium sedan och för Dahlén slutade det också med 77 poäng när han spelade fram till Timrås segermål mot Kristianstad. Timråstjärnan vände "hem" för att hitta glädje och börja om efter en säsong i Nordamerika som inte gått som han hoppats. Har burit Timrås offensiv långa stunder. Spelade en match mindre än poängligavinnaren, som presenteras närmare nedan.

Snäppet vassare poängmässigt denna säsong visade sig Modos Jonathan, Johnson, vara. Inför fredagens match mot BIK Karlskoga stod han noterad för 76 poäng och såg då till att samla på sig inte mindre än tre poäng för att sätta ett nytt poängrekord i allsvenskan. Den 27-årige centern över fördubblade sin poängskörd jämfört med förra säsongen och det har under vintern pratats om SHL-intresse vilket inte är konstigt. Given i den här femman.

Femte och sista utespelare blir Adam Tambellini. Kanadensaren från Edmonton hade med största sannolikhet varit med och slagits om att slå nytt poängrekord om han spelat hela säsongen. Sedan han anslöt i oktober har han noterats för sanslösa 1,7 poäng per match i allsvenskan och landade på 63 poäng på 37 matcher vilket räckte till en femteplats i poängligan. Poängsnittet är det bästa i hela serien av ALLA spelare, oavsett om de bara spelat en match eller hela säsongen. Ett riktigt fynd av sportchefen Fredrik Glader och intresset från utländska klubbar kom som ett brev på posten när Tambellini också levererade i Spengler cup för Kanada, men han blev kvar och blir ett viktigt vapen i jakten på SHL.

Tränare

Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Joakim Fagervall, Björklöven
Här fanns ett par kandidater och i slutändan stod det mellan Fagervall i Björklöven och Tony Zabel i Vita Hästen, men jag har svårt att nobba Fagervall som styrt seriesegrarna med säker hand under hela säsongen. Bra spelare gör sitt men det är inte ett självspelande piano han förfogar över vill jag påstå. Har fått sina spelare att köpa spelsystemet till fullo och de har inte lämnat det, oavsett om man hamnat i underläge i matcherna eller dragits med frånvaro på spelarsidan. Imponerade i grundserien, kan han nu styra laget genom SHL-kvalet där man inleder med finalspel mot Modo?

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)