Playoffmonstret is back: "Funderade vad f-n vi höll på med i Allettan"


6 mars 2020
Inget lag går säkert när Visby/Roma är i playoff-mode. Nästa lag att falla kan bli Borlänge.
– Alla drar åt samma håll nu, säger meriterade Visbytränaren Hans "Säcken" Särkijärvi. 

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Historiken talar för Visby/Roma. I playoff är laget ett monster där man kan slå ut vilket lag som helst.

Säsongen 2016/2017 tog sig laget hela vägen till kvalserien. Både 2015/2016 och 2017/2018 och tog sig laget till playoff 3. I fjol blev det respass i playoff 2 mot Tranås. 

Nu är Visby/Roma i allra högsta grad med i kampen om en playoff 3-plats. Efter att ha vunnit första playoff 2-matchen mot favoriten Borlänge på hemmais med 3–2 efter förlängning där Carl Ericson blev matchhjälte med sitt mål i powerplay, så är laget i förarsätet inför kvällens retur i Dalarna.

– Totalt sett tycker jag att vi var bättre. Det var en blandning av kampande och skills. Vi gjorde två mål i powerplay och var starka i boxplay. Även om vi hade en del motgångar under matchen så löste vi det. Det blir en intressant retur i Borlänge, säger Visbytränaren Hans "Säcken" Särkijärvi till HockeyNews.se.

Blev du som alla andra förvånade över att ni blev valda av Borlänge?

– Jag tänkte inte speciellt mycket på det. Det är trevligt att vi får möta något nytt lag. Hade det blivit Huddinge så hade vi vetat vad som hade väntat. Sedan är alla lag bra på den här nivån, presterar man inte så åker man ut, säger "Säcken".

Borlänges storstjärna Markus Persson kom ifrån matchen med ett mål.

– Förutom att hans mål var hög klubba, så är det en otroligt bra spelare. Det finns många skickliga spelare i Hockeyettan, han är en av dem.

LÄS MER: 
Playoff 2: "Fyra matcher till förlängning - tre "favoriter" i brygga 

Hans Särkijärvis tränarhistorik behöver ingen närmare presentation. Nu gör den meriterade coachen sin första säsong i Visby/Roma, och i Hockeyettan på bra många år.

– Hockeyettan är en viktig del i svensk hockey. En del tränar på eftermiddagarna, men de flesta kör på kvällarna utan att få någon krona i ersättning. Det är en amatörliga där många lägger ner sin själ. 

Vad säger du om kvaliteten på i Hockeyettan?

– Det är en väsentlig skillnad mot när jag senast var i serien. Visst, det skiljer en hel del på en del lag och spelare, men de bästa spelarna är skickliga. Och jag gillar det här med Allettan då lagen får ställas mot bättre lag. Jag gillar också att det finns fyra grundserier i alla landsändar och jag tror att det skulle bli tokigt om man ändrade på det. Norrlandshockeyn skulle förlora enormt mycket på det, säger den 63-årige Kirunafödde tränarlegendaren.

53-årige Hans Särkijärvi tränar numera Hockeyettan-laget Visby/Roma.
Foto: Bildbyrån

Själv gillar "Säcken" det han ser av sitt lag i playoff-spelet.

– Vi har kommit i gång nu. Vad det verkar så är vi ett bra playoff-lag. Jag funderade på vad f-n vi höll på med under andra halvan av Allettan. Vi var och slickade på andra- och tredjeplatsen. Sedan dog vi helt och hållet. Till playoff vaknade spelarna till liv, så vi får väl se hur det här slutar. Man slutar aldrig att förvånas. Men jag sitter lugnt i båten.

På vilket sätt har ni kommit i gång?

– Alla har vuxit lite grann och alla accepterar sina roller. Inställningen har förändrats, den totala arbetsinsatsen är bättre nu. Nu funderar inte spelarna på om de ska göra mål eller spela powerplay. Alla drar åt samma håll. Sedan har kaptenerna Mikael Adamsson och Adam Eriksson varit motorerna och leder laget exemplariskt, säger Särkijärvi, som dessutom lyfter fram målvakten Daniel Marmenlind, som lagom till playoff-spelet har kommit tillbaka till gammal storform.

– Vi är nöjda med Marmenlind, absolut. Men även Filip (Lindblad) är en bra målvakt. Vi känner oss trygga där.

Visby/Roma kaptenen Mikael Adamsson har steppat upp i playoff-spelet.
Foto: Bildbyrån


Dock har energispelare som Adam Rachidi och Jonatan Stuxberg varit utanför laget den senaste tiden. Orsak? Konkurrenssituationen i laget.

– Vi har åtta backar och 15 forwards tillgängliga så det är en tuff kamp om platserna. Sedan är det tråkigt att sätta någon utanför laget, men det är mitt jobb att lyckas hålla alla motiverade, säger Hans Särkijärvi.