NHL-svepet: Mikas fem (!) fullträffar frälste Rangers

(13031) Mika Zibanejad
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 6 mars 2020

Nattens omgång i NHL tillhör Mika Zibanejad. Rangers svenska superstjärna gjorde inte bara ett, inte heller två eller tre, inte ens fyra, utan hela fem mål när laget slog gästande Washington på övertid. Det var första gången en svensk gjort fem mål i en och samma match på över nio år. Och i Nashville bröt Filip Forsberg sin måltorka – och gick upp som Nashvilles tredje bästa målskytt genom tiderna.

Buffalo – Pittsburgh 2–4

Svenskarna: Buffalo: Marcus Johansson (ett mål), Rasmus Dahlin (en assist), Jonas Johansson (87,5 i räddningsprocent) Pittsburgh: Patric Hörnqvist (två mål), Marcus Pettersson (ett mål)

Sabres fortsätter sin våldsamma krasch nedåt i tabellen. I natt kom förlust nummer fem i följd när de pennsylvanska pingvinerna från Pittsburgh med punktligt prickskytte plockade två pinnar på bortaplan.

Patric Hörnqvist inledde målskyttet i matchen när han med en piruett prickade in sin egen retur i buren bakom Jonas Johansson. Kvitteringen kom strax därpå efter att en vaken Jake McCabe fått till en spelvändning i boxplay. Men Penguins var vassare och bara minuter senare tog man åter ledningen via Marcus Pettersson i powerplay.

I andra slog Hörnqvist till för andra gången i matchen, denna gång via en backskridsko, och 3–1 var ett faktum. Väl i tredje kunde Marcus Johansson reducera men när Sidney Crosby satte sitt 15:e mål för säsongen var matchen över.

Tampa Bay – Montreal 4–0

Svenskarna: Tampa: Victor Hedman (två mål)

I Amalie Arena såg backgiganten Victor Hedman till att hemmalaget Tampa fick fira två poäng när slutsignalen ljöd. Örnsköldsvikssonen fick Lightning på tavlan knappt en minut in i matchen efter att ha lagt fast beslag på en fri yta mitt i banan.

Alex Killorn och Nikita Kutjerov utökade med varsin fullträff innan Hedman på nytt registrerades i målkolumnen. Med drygt en minut kvar i matchen fick svensken en puck på offensiv blå i powerplay, laddade bössan och avfyrade. Pucken tog lyckosamt i en försvarande spelares klubba och hittade in i nätmaskorna för 4–0, vilket även blev slutresultatet.

Det var blott Lightnings andra seger på de senaste sju matcherna. Laget sitter dock fortfarande bekvämt på en andraplats i Atlantic Division. I Habs gjorde Lukas Vejdemo sin första NHL-match på cirka två månader och noterades för drygt sju minuters istid.

Florida – Boston 1–2 efter övertid

Svenskarna: Florida: Lucas Wallmark (en assist)

Panthers fick med sig en viktig poäng mot hela ligans poängbästa lag när man i natt tvingade Boston till övertid. Och det var även hemmalaget Florida som lyckades pricka rätt först.

Umeåbördige Lucas Wallmark droppade en puck till medspelare och ställde sig framför mål och skymde Jaroslav Halak i Bruinsburen. När skottet väl kom från MacKenzie Weegar var det otagbart, och Wallmark hade inkasserat sin första poäng i nya klubben.

Glädjen blev dock kortvarig då Patrice Bergeron en stund senare fick in en kvittering. Och efter en målfattig tredjeperiod väntade övertid. Där drog Boston det längsta strået och Torey Krug kunde avgöra med mindre än en minut kvar.

Men en poäng blev det som sagt för Panthers som nu ligger fyra poäng från slutspelsplats.

New York Rangers – Washington 6–5 efter övertid

Svenskarna: Rangers: Mika Zibanejad (fem mål) Washington: Carl Hagelin (ett mål), Nicklas Bäckström (två assist)

Vad finns ens att säga efter nattens insats av Mika Zibanejad? Rangersstjärnan blev förste spelare i år att göra fem mål i en och samma match, och den första svensken att göra det sedan Detroits Johan Franzen lyckades med konststycket den 2 februari säsongen 2010/2011.

Det första målet för kvällen var en styrning i powerplay, det andra en slagge i spel sex-mot-fem, det tredje kom alldeles efter att pucken släppts i tredje, och det fjärde var en retur i powerplay som såg ut att skicka segern till Rangers med mindre än två minuter kvar av matchen. Men en sen 5–5-kvittering av Aleksandr Ovetjkin (hans andra kasse i matchen) tvingade fram en övertidsperiod.

Och där kom Mikas viktigaste mål för natten. I spel tre-mot-tre fick svensken en klockren passning av lagkamraten Artemij Panarin och kom själv med Braden Holtby i Capitalsmålet. Zibanejad lyckades emellertid finta bort den tidigare Vezinavinnaren, lägga pucken på backhand och skicka upp den i nättaket för 6–5.

– Jag vet inte riktigt, pucken följde efter mig idag antar jag. Alla sekvenser som ledde fram till målen idag var fantastiska och jag var bara på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Jag är förstås mer glad över att vi vann men det är en kväll jag kommer att minnas länge, säger Zibanejad till media efter matchen.

Med det blev han den tredje Rangersspelaren någonsin att göra fem mål i en och samma match och är nu bara två till från att nå 40 mål den här säsongen.

Nashville – Dallas 2–0

Svenskarna: Nashville: Filip Forsberg (ett mål), Viktor Arvidsson (en assist), Calle Järnkrok (en assist)

Under våren 2013 trejdades Filip Forsberg från Washington till Nashville i utbyte mot Martin Erat. I natt gick svensken om Erat som Predators tredje bästa målskytt genom tiderna. Med mindre än en minut kvar av första perioden snärtade Forsberg in sitt första mål 16 matcher och gav hemmalaget en 1–0-ledning.

I andra utökade Matt Duchene till 2–0, framspelad av både Viktor Arvidsson och Calle Järnkrok, vilket även skulle bli slutresultatet efter att Juuse Saros spikat igen mellan Nashvilles stolpar. Med det bröt Predators en fyra matcher lång förlustsvacka.

Laget gick dessutom upp på delad Wild Card-plats i väst tillsammans med Vancouver, Arizona, och Winnipeg. Samtliga lag ligger för närvarande på 74 poäng.

Philadelphia – Carolina 4–1

Svenskarna: Ingen svensk noterades för poäng i matchen

Den senaste tidens fina spel har gjort mycket för Philadelphias slutspelschanser. I natt kom åttonde raka segern när laget avhandlade Carolina på hemmaplan, och nu är man plötsligt på delad förstaplats i Metropolitan Division med Washington med 15 matcher kvar att spela.

När Carolina reducerade till 1–2 tidigt i tredje såg det ut att kunna bli en match av det hela. Det hoppet släcktes dock ganska omgående efter att Nicolas Aube-Kubel och Sean Couturier gjort två mål på mindre än 30 sekunder.

Carolina pressade på för ytterligare mål i tredje men efter det tidigare insläppta såg Carter Hart till att hålla rent i kassen matchen ut.

Ottawa – New York Islanders 4–3

Islanders olycka blir bara värre och värre. I natt kom femte förlusten på lika många matcher och klubben har nu bara vunnit två på de senaste elva. Nattens baneman var Ottawamålvakten Craig Anderson som motade 37 puckar och såg till att Senators gick vinnande ur mötet.

Islanders höll ledningen i matchen två gånger om, men båda gångerna lyckades hemmalaget kriga sig tillbaka. Och efter tre raka Ottawamål i andra och tredje hamnade gästerna i ett underläge de aldrig lyckades hämta upp.

De anrika Islanders ligger fortfarande på den andra Wild Card-platsen i Eastern Conference, men Rangers, Florida och Carolina ligger alla hack i häl.

Chicago – Edmonton 4–3

Svenskarna: Chicago: Alexander Nylander (en assist), Adam Boqvist (två assist)

Tack vare en tidig tremålsledning lyckade Chicago under natten hålla tillbaka Edmontons stjärnspäckade offensiv. Alexander Nylander avslutade första perioden med att spela fram till Patrick Kanes 1–0 och i andra hade Adam Boqvist en hand i både 2–0 och 3–0.

Hela ligans poängkung Leon Draisaitl passade sedan fram en reducering via Ryan Nugent-Hopkins klubba men innan andra var slut kom 4–1 efter att Alex Debrincat gjort sitt andra mål för natten. Väl i tredje kom två Oilersmål inom loppet av en minut och innebar ställningen 4–3 till Blackhawks fördel.

Edmonton låg sedan på för en kvittering men Corey Crawford red ut stormen i mål och förde sitt Chicago till fjärde raka segern och även om det fortfarande är en hyfsad uppförsbacke till slutspelsplats, ser det längre inte ut som en omöjlighet.

Los Angeles – Toronto 1–0 efter straffar

Ett hårt pressat Toronto lyckades klämma ut en poäng efter förlust senast mot San Jose. Men det skulle dröja ända till straffar innan publiken i Staples Center fick se några mål. Båda lagen gjorde dock sitt yttersta för att avgöra under ordinarie tid men Jonathan Quick och Fredrik Andersen vart fast beslutna att inte släppa något förbi sig.

Väl i straffläggningen höll båda målvakter tätt till dess att Anze Kopitar lyckats få in matchens första puck. Omgången var dock inte över och i nästa sekvens såg William Nylander till att förlänga matchen ytterligare efter att ha satt sin straff även han.

Men i nästa ögonblick kom till sist ett avgörande. Adrian Kempe var säker i sitt agerande och fick pucken förbi Andersen medan Mitch Marner inte kunde svara upp därefter. Och med det blev det Los Angeles som kammade hem extrapoängen för natten.

San Jose – Minnesota 2–3

Svenskarna: San Jose: Tim Heed (en assist), Marcus Sörensen (en assist)

Efter tre raka matcher med vinst gick till sist San Jose på en nit när Minnesota i natt besökte staden. Gästerna tog ledningen i första perioden genom Ryan Suter, men Sharks Stefan Noesen kunde utjämna på tavlan inte långt senare.

I andra kom dock vad som skulle visa sig vara nådastöten för hemmalaget. På drygt tre minuters spel satte först Alex Galchenyuk 2–1 innan Zach Parise sedan puttade in en passning från Kevin Fiala och utökade till 3–1.

I tredje kastade Sharks i princip allt de hade mot Alex Stalock i Minnesotaburen men målvakten släppte bara förbi sig ett enda skott och skulle avsluta matchen med att ha motat 40 av 42 puckar som lossats hans väg.

För Minnesota innebär segern att man nu tar ett rejält kliv i tajta Western Conference och kliver upp på den första av de två Wild Card-platserna.