HockeyNews
PLUS

Efter trejderna – backen har funnit ro i Brynäs: ”Lärt mig mycket”

(13018) Marcus Björk
Bildbyrån

Publicerad: 5 mars 2020

ÄNGELHOLM. Backen Marcus Björk, 22, har gått från succé i Oskarshamn till att bli inblandad i två trejder i SHL inom loppet av ett år. Nu siktar han på att stanna i Brynäs och bli en etablerad back i ligan. 

–Det går inte att hålla på och flytta rundor hela tiden, säger han till HockeyNews.se

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey

Marcus Björk gjorde stor succé i Oskarshamn säsongen 17/18 och fick chansen i SHL med Örebro. Men efter att ha svårt att ta plats valde klubben att trejda honom i utbyte mot Malmös Stefan Warg mitt under säsongen. 


Sejouren i Malmö startade bra, men efter att ha stått utanför laget i flera matcher den här säsongen blev han inblandad i en ny trejd när Malmö valde att byta till sig Brynäs Adam Brodecki.


– Jag kände att jag behövde något nytt. Det var svårt att komma in i laget i Malmö och jag kände att jag ville spela med tanke på att jag hade utvecklats från förra säsongen. Brynäs hörde av sig och var väldigt sugna så det var bara att packa grejerna. 


Nu har han fått en pangstart i Brynäströjan och på de nio matcherna han spelat har han stått för fem poäng och varit en av lagets ledande backar.


– Framförallt har jag fått väldigt mycket förtroende här i början, vilket är väldigt roligt. Då är det väldigt lätt att spela också, med det är viktigt att fortsätta. Jag kom in med ett självförtroendet att det har gått bra i Malmö och var sugen på att visa vad jag gick för när jag kom in till Brynäs och inte hade spelat på ett tag. 


Hur har alla de här flyttarna påverkat dig?


– Framförallt har det varit lärorikt. Det kan inte alltid gå spikrakt uppåt i karriären och det har jag fått erfara nu. Det är en lärdom jag har med mig och jag ser det på ett positivt sätt. Nu gäller det att kriga och att visa att jag kan vara en stabil back i den här ligan. 


Var det därför ett krav av dig att få skriva ett tvåårskontrakt med Brynäs?


– Ja, men självklart. Det går inte att hålla på och flytta rundor hela tiden, det gäller att visa att jag ska vara i SHL och ska spela här. Jag vill vara en offensiv och stark back som spelar många minuter, det tror jag att jag kan i Brynäs. 


Även utanför planen har han börjat hitta till rätta i sin nya miljö. 


– Jag trivs jättebra. Det är en lite mindre stad än Malmö och sådär, men grabbarna har tagit väl hand om mig och jag har kommit in i laget. Det är alltid speciellt att komma in i slutet på säsongen, men det känns väldigt bra. 


Marcus Björk har fått jubla flera gånger i Brynäströjan redan. Blir det fler gånger nästa säsong? Foto: Bildbyrån

Nu vill han hjälpa Brynäs i jakten på topp tio, även om laget har sju poäng upp till Växjö på tiondeplatsen med fyra omgångar kvar att spela. 


– Ingenting är över, det är fyra matcher och tolv poäng som det ska spelas om. Det är sju poäng upp och självklart är uppförsbacken tyngre nu, men vi kan inte lägga oss ner och dö. Två vinster för oss här och två förluster för Växjö så börjar det hända grejer. Vi ska kriga in i det sista, säger han. 


Under torsdagen väntar den första av fyra måstematcher när laget ställs mot Rögle. 


– Det ska bli roligt att få åka ner till Ängelholm. Det är bra tryck där nere och Rögle har gått bra i år så det kommer bli en tuff och rolig uppgift.


– Det blir en tuff match, men vi kan vinna. Vi behöver fortsätta att spela en stark defensiv hockey, sätta lägena vi får och samtidigt vara bra i special teams. Sen måste vi vara mer kompakta i andra perioden än vad vi varit de senaste matcherna. Får vi till det kommer det bli en jämn batalj.


Emellan matcherna hinner han följa moderklubben Björklövens framfart då och då. 


– Det är roligt att moderklubben går bra, sen får vi se om det blir Modo eller Timrå i den allsvenska finalen. 


Tror du att de löser SHL?


– Vi får väl se. De har haft en framgångsrik säsong, men absolut de har ett lag som kan ta sig hela vägen. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS