NHL-svepet: Lindholm bakom Calgarys lägliga vändning

(13008) Elias Lindholm

Publicerad: 5 mars 2020

Calgary Flames såg ut att gå miste om värdefulla poäng i slutspelsjakten i Pacific Division. Då klev Elias Lindholm fram och såg till att vända matchen till Albertalagets favör.
Och i Washington åkte hemmalaget på däng i det ack så viktiga fyrapoängsmötet mot Philadelphia – som just nu inte vet vad ordet ”förlora” betyder.

Washington – Philadelphia 2–5

Svenskarna: Washington: Carl Hagelin (en assist)

Philadelphia Flyers har verkligen hittat formen den senaste tiden. I natt tog laget från den broderliga kärlekens stad sin sjunde raka seger efter att ha avhandlat toppkonkurrenten Washington i ett klassiskt fyrapoängsmöte.

Caps skulle dock visa sig mest på tårna inledningsvis. Mot slutet av första drog Carl Hagelin iväg en öppnande passning upp i banan som via ett bidrag från Richard Panik landade på Lars Ellers klubba, och sedan i mål. Men sen vände vinden rejält.

I andra hade Flyers allt i spelväg och kunde dessutom inkassera tre raka mål från Travis Konecny, Kevin Hayes, samt Tyler Pitlick. Washingtons Garnet Hathaway fick in en reducering innan perioden var över så inför tredje var ställningen 3–2 till gästerna.

Väl i tredje kom nästa kasse för Philly då Ivan Provorov exploderade in i offensiv zon, tog en passning på bladet, och stänkte in 4–2. Caps pressade hårt för att komma tillbaka men istället fick man genomlida 5–2 när Scott Laughton dragit en puck på mål som styrts in via Dmitrij Orlovs skridsko och därmed var matchen avgjord.

Segern innebär att Flyers nu bara är en poäng bakom Washington i Metropolitan Division och med den senaste tidens segerskörd i bakfickan ser man nu ut att på allvar utmana om divisionstiteln.

Calgary – Columbus 3–2 efter övertid

Svenskarna: Calgary: Elias Lindholm (ett mål), Mikael Backlund (en assist), Rasmus Andersson (en assist) Columbus: Gustav Nyquist (ett mål)

Blue Jackets har en tung tid bakom sig med få vinster på konton. I natt var man hetast på gröten och införskaffade sig tidigt en 2–0-ledning efter att bland annat Gustav Nyquist tryckt in en puck halvvägs genom den första perioden. Resultatet såg även att hålla sig matchen ut, men i slutperioden lyckades Flames komma tillbaka.

Halvvägs genom forcerade Elias Lindholm in sitt 29:e mål för säsongen och reducerade till 1–2 och med mindre än två minuter kvar kunde Rasmus Andersson spela fram till Matthew Tkachuks 2–2-kvittering. Och på övertid var det Calgarys momentum som följde avgörandet när T.J. Brodie skickade in 3–2.

Förlusten var Columbus elfte på de 13 senaste matcherna, och laget ligger nu i farozonen att tappa sin Wild Card-plats till de jagande konkurrenterna bakom. Gladare är nog Calgarylägret som tog sin andra raka seger och håller fast i den tredje slutspelsplatsen i Pacific Division.

Colorado – Anaheim 3–4 efter övertid

Svenskarna: Colorado: Gabriel Landeskog (ett mål och två assist) Anaheim: Jakob Silfverberg (en assist), Rickard Rakell (ett mål och en assist)

I Colorado åkte hemmalaget på en övertidsförlust mot gästande Anaheim och fick se sin sju matcher långa segersvit gå upp i rök. Matchen bjöd på gott om målchanser åt båda håll och bara efter första perioden stod det 2–2 tavlan, efter att bland annat Gabriel Landeskog gjort poäng för sjätte matchen i rad.

Men det skulle bli en annan Stockholmsfödd 90-talist som fick det sista ordet. Efter att ordinarie tid slutat 3–3 kom övertid att avgöra matchen. Väl där såg Ducks Rickard Rakell till att bryta måltorka och svepa in den avgörande pucken med bara två sekunder kvar. Målet var Rakells första på 17 matcher.

Resultatet innebär att Avs halkar något efter i jakten på divisionstiteln i Central. För närvarande ligger klubben på andraplats med 87 poäng, tre färre än ledande St. Louis som dock har en match mer spelad.

Vancouver – Arizona 2–4

Svenskarna: Arizona: Carl Söderberg (ett mål och en assist), Oliver Ekman-Larsson (ett mål och en assist), Nicklas Hjalmarsson (en assist)

Coyotes fick en smakstart på nattens möte med Vancouver efter att Carl Söderberg stått för nattens konstigaste mål. Svensken fick en rensad puck på klubban bakom motståndarkassen som sen studsade vidare och smög in via målvakten Thatcher Demkos axel. 1–0 alltså, ett resultat som stod sig fram till den tredje perioden.

I tredje lyckades dock hemmalaget vända matchen efter två snabba mål av Tyler Toffoli och Tanner Pearson men glädjen blev kortvarig. Snart efteråt snappade Söderberg upp en lös puck och spelade fram till Nick Schmaltz för 2–2 och i de efterföljande minuterna utökade Arizona först till 3–2 och sedan till 4–2 på skott från Oliver Ekman-Larsson i öppen kasse.

Resultatet innebär att Vancouver nu förlorat fyra raka matcher och ser ut att sakna Jakob Markströms lugn mellan stolparna. Man innehar dock för närvarande den första Wild Card-platsen i Western Conference, på lika många poäng som Winnipeg och Arizona, och med både Minnesota och Nashville inom två poängs avstånd bakåt.