HA-svepet: Johnsson kryper närmre rekordet – Kristianstad klart för kval

(13000) HA-svep

Publicerad: 4 mars 2020

Jonathan Johnsson kryper närmre Pär Arlbrandts poängrekord i och med tre nya poäng i krossen mot Tingsryd, Kristianstad föll i måstematchen mot Almtuna och är klart för negativt kval, och Södertälje kopplade greppet om femteplatsen i och med dagens 4–1 seger mot AIK. Här är svepet från kvällens näst sista omgång i HockeyAllsvenskan.

UNIBET – ligans huvudpartner

Västerås – Vita Hästen 0–1 (0-0, 0-1, 0-0)

Målskytt VIT: Marcus Eriksson

Vita Hästen har fortsatt chans på femteplatsen i den sista och avslutande omgången på fredag i och med dagens seger mot Västerås. Det kan man tacka målvakten Niklas Lundström och trotjänaren Marcus Eriksson för.

Forwarden gav gästerna ledningen efter 6:27 i den andra perioden och sedan höll Niklas Lundström tätt resten av matchen trots hårt tryck i slutminuterna av den tredje perioden.

Almtuna – Kristianstad 3–0 (0-0, 2-0, 2-0)

Målskyttar AIS: Gustav Nielsen, Alexander Anderberg, Tobias Åhström, Tobias Liljendahl

Tre poäng mot Almtuna var ett måste för att hoppet om att slippa kvala skulle leva för Kristianstad i den sista omgången mot Timrå på fredag. Så blev det dock inte.

Almtuna kopplade greppet om matchen tidigt, men den första perioden slutade mållöst. Sedan gav Gustav Nielsen hemmalaget ledningen tidigt i den andra perioden, innan Alexander Anderberg kunde utöka Almtunas ledning till 2–0.

Kristianstad tryckte på för såväl reducering som kvittering, men istället kunde Almtuna utöka ledningen till 3–0 tidigt i den tredje perioden och sedan gjorde man även 4–0, vilket sedermera blev slutresultatet. Nu väntar negativt kval för Mikael Gath och hans mannar.

Timrå – Björklöven 3–4 (0-1, 1-2, 2-1)

Målskyttar TIK: Erik Walli-Walterholm, Jonathan Dahlén, Filip Lander
Målskyttar IFB: Sebastian Selin, Emil Lundberg, Olle Liss, William Eriksson

Mora – Västervik 2–3 (0-2, 0-0, 2-1)

Målskyttar MIK: Brendan Ranford, Johan Persson
Målskyttar VIK: Tim Wahlgren, Erik Ullman, Peter Krieger

Mora hade den åttonde och sista slutspelsplatsen i egna händer inför de två återstående omgångarna, men när man ikväll stötte på Västervik lyckades man inte stå emot trycket. Västervik gjorde 1–0 via Tim Wahlgren och bara minuter senare kom även 2–0 via Erik Ullman.

Tidigt i den tredje perioden kom även 3–0 för Västervik, men trots att Mora lyckades reducera två gånger om innan slutsignalen räckte det inte till någon poäng. D
ärmed är det nu fördel Västervik inför fredagens avslutande omgång av HockeyAllsvenskan.

Södertälje – AIK 4–1 (3-0, 0-0, 1-1)

Målskyttar SSK: Alexander Falk, Nick Olesen, David Berg, Anton Blomberg
Målskytt AIK: John Henrion

AIK är redan klara för negativt kval och hade således ingenting att spela för mer än derbyäran i kvällens match mot Södertälje. Det hade dock Södertälje som jagar femteplatsen och en extra hemmamatch i slutspelssserien.

Men derbystämningen dog tidigt, sedan Södertälje tagit ledningen med hela 3–0 inom loppet av de tio inledande minuterna. Trots att AIK lyfte sitt spel lyckades man inte få hål på SSK-målvakten Alexander Sahlin och istället kunde Anton Blomberg göra 4–0 tidigt i den tredje perioden, innan AIK fick till ett tröstmål via John Henrion.

Nu har Södertälje greppet om femteplatsen inför fredagens avslutande omgång.

Karlskrona – Karlskoga 1–2 (0-0, 1-2, 0-0)

Målskytt KHK: Philip Rondahl
Målskyttar BIK: Linus Karlsson, Fredrik Höggren

Kvällens absolut mest betydelselösa match, då bägge lagen redan cementerat sina positioner i tabellen.

Det syntes på spelet och den första perioden slutade också mållöst. I den andra perioden gav Philip Rondahl Karlskrona ledningen, men sen satte BIK Karlskoga fart på offensiven och Karlskrona var chanslöst.

Först gjorde Linus Karlsson 1–1 och bara minuten senare kom också 2–1 via Fredrik Höggren, fint assisterad av Dennis Fröland. Karlskoga höll undan och Karlskrona kom inte närmre. 3–2 blev slutresultatet.

Modo – Tingsryd 6–1 (1-0, 3-1, 2-0)

Målskyttar MODO: Jonathan Johnsson, Victor Berglund, Adam Tambellini, Mattias Norlinder, Linus Pettersson 2
Målskytt TAIF: Gustav Olhaver

Dog dramat om andraplatsen i och med Modos kross mot Tingsryd hemma i Örnsköldsvik, samtidigt som Timrå åkte på däng mot Björklöven? Ja, det är väl ganska mycket som talar för det.

Ett drama som dock lever är det mellan Jonathan Johnsson och Jonathan Dahlén, som bägge jagar Pär Arlbrandts poängrekord i HockeyAllsvenskan. I kvällens 6–1 seger tog Jonathan Johnsson ett stort kliv mot det rekordet och efter kvällens två mål och en assist är han bara en poäng i från att tangera rekordet.

Nu har han chansen att lösa både det och en finalplats i Modos sista match mot BIK Karlskoga på fredag kväll.