HockeyNews
PLUS

Hävelid om stortalangernas medverkan i VM: ”Räknar inte med dem”

(12514) U18
Bildbyrån

Publicerad: 9 februari 2020

FacebookXWhatsApp

CHOMUTOV. Supertalangerna Alexander Holtz och Lucas Raymond är aktuella för spel i U18-VM även i år, men just nu har förbundskaptenen Magnus Hävelid räknat bort dem.
– Uppgörelsen med SHL är att om de spelar där och det gör ju båda just nu, så kommer de tillhöra respektive SHL-lag, Djurgården och Frölunda, säger han till HockeyNews.se.

När Sverige tog VM-guld i U18-VM i fjol var det supertalangerna Alexander Holtz och Lucas Raymond som ledde laget. Båda är aktuella för spel även till det kommande mästerskapet i april, men som läget ser ut ju nu räknar förbundskaptenen bort dem. 


– Uppgörelsen med SHL är att om de spelar där och det gör ju båda just nu så kommer de tillhöra respektive SHL-lag, Djurgården och Frölunda. Just nu räknar jag inte med dem, men vi får se hur det går för de i slutspelet. Längre än så tänker vi inte, säger han. 


5-nationsturneringen i Tjeckien är Småkronornas sista samling inför mästerskapet i april. Under de tre inledande matcherna mot Ryssland, Finland och USA har det blivit tre förluster, men trots det är förbundskaptenen inte särskilt orolig inför det som komma skall. 


– Nej, det är jag inte. Vi ska göra läxan och har mött de här lagen tidigare och gjort det jäkligt bra. De två första matcherna är vi relativt nöjda med. Vi ska hem och göra läxan och se till att vara förberedda i april. 


Man undrar ju med tanke på förlusterna och hur spelet har sett ut var ni står någonstans?


– Så är det ju. Men det är tur att det inte delas ut några medaljer nu. Meningen med den här turneringen är att man ska ta med sig erfarenheten hem, det är inte nu vi ska toppa våra prestationer. Det är klart att du vill vinna när du sätter på dig landslagströjan, men jag känner ändå det är i april vi ska vara som bäst. Nu har vi en ännu större läxa att göra. 


Småkronorna föll mot USA med hela 5–2 under lördagskvällen och det var den spelmässigt sämsta insatsen så här långt. 


 – Det är en läropeng. Vi möter ett väldigt bra USA, men vi slarvar alldeles för mycket. Vi släpper in mål i eget powerplay, det är väldigt tufft så klart. Sen får vi inte betalt i special teams, när man vill ha mål framåt blir det mål bakåt och det är klart att det tar lite energi, säger han. 


Ett stort frågetecken under den här samlingen har varit det bristande spelet i powerplay, där laget endast gjort två mål på 25 försök. 


– Det är inte godkänt. I de lägena som varit också, fem mot tre framför allt, så ska vi göra fler mål. Det blir lite för stressat, men vi pratar om det och försöker få grabbarna att slappna av. Det var nära fler gånger, men vi måste ha högre produktivitet. Det är något vi ska jobba med, säger han. 


Det har varit rätt slarvigt passningsspel i de här matcherna. Vad säger du om det?


– Vi har pendlat tycker jag. Det är en ny erfarenhet för många att komma på den här nivån, andra har varit med förr. Vi måste få upp vår lägstanivå till VM och det ska vi jobba hårt med. Jag sa det till grabbarna, att det bästa med den här turneringen är ändå att man måste kalibrera sig inför det som komma ska här om två månader. 


Tycker du att det är några spelare som stärkt sina aktier här nere, isåfall vilka?


– Jag har inte tänkt så mycket på det, det har varit mycket intryck. Även vi i coachteamet ska smälta det här under de kommande dagarna. Sen är det så klart färskvara kring vad som händer med spelarna under de kommande två månaderna. Många måste bli bättre. 


I den avslutande matchen på söndagen väntar Tjeckien, ett lag som liksom Sverige haft en tuff turnering. 


– Vi mötte de senast i november, så vi vet en hel del. Just nu är det viktigaste att vi är otroligt revanschsugna, för vi vill så klart ha med oss en vinst hem. Vi behöver höja upp vår lägstanivå, en del av det är passningsspelet, men det är också ett pris att vinna matchen och det är det jag vill se mot Tjeckien, säger han. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)