NHL-svepet: Svensk poängfest i Columbus – Bemström matchhjälte

Columbus Emil Bemström har växt in NHL-kostymen rejält. I natt klev han återigen fram i powerplay och sänkte Elias Petterssons Vanocuver. Det och mycket mer hittar ni i vårt svep från nattens matcher i världens bästa liga.

Florida Panthers-Calgary Flames 0–3

Svenskarna: Calgary:
Elias Lindholm (en assist).

Florida Panthers är iskalla på hemmais. Sjunde raka förlusten kom mot svensklaget Calgary. Genom att göra ett mål i varje period så kunde Calgary vinna ganska komfortabelt till slut.

Johnny Gaudreau inledde målskyttet i powerplay, en bit in i den första perioden efter pass från Elias Lindholm. (Lindholms 200:e i karriären).

Busen Milan Lucic utökade ledningen i början av den andra perioden och i den tredje periodens inledning satte TJ Brodie spiken i kistan fram till 3–0.

Calgarykeepern Cam Talbot gjorde en stormatch och räddade 38 skott.

Anaheim DucksNew Jersey Devils 0–3

Svenskarna: New Jersey:
Jesper Bratt (två assist).

Fin kväll för New Jersey, Pavel Zacha,  Jesper Bratt, och Cory Schneider. Tjecken Zacha slog till gånger om i powerplay, båda gånger efter att ha blivit framspelad av Jesper Bratt. 1–0-målet kom till i slutet av den första perioden – Zacha fik öppet mål efter att Bratt gjort allt förarbete.

2–0 producerades i början av den andra perioden. Och återigen gjorde Bratt allt förarbete och serverade Zacha ett kanonläge i slottet.

I den tredje perioden punkterade Nico Hischier tillställningen.

Schneider räddade 34 skott och höll alltså nollan (26:e i karriären) för bottenlaget, som har varit bra under 2020. Laget har plockat poäng i sex raka matcher nu.

Minnesota Wild–Washington Capitals 3–4

Svenskarna: Washington: Nicklas Bäckström (en assist), Carl Hagelin (en assist).

Målfesten fortsätter för Alexander Ovetjkin, som stod för två nya strutar när Washington 4–3-besegrade Minnesota på bortais.

Visserligen gjorde Ryan Donato ledningsmålet för Minnesota, men sedan var det Washington som hade show under några magiska minuter. 0–1 blev 3–1 till Washington efter bland annat två mål av Ovetjkin,  där det första målet producerades i powerplay. Båda målen var mäktiga "one timers" från den hårdskjutande ryssen.

Minnesota skulle resa sig och innan den första perioden var över hade SHL-bekantningen Kevin FIala reducerat i powerplay.

Efter en mållös andraperiod kunde Washingtons Tom Wilson göra 4–2, endast 40 sekunder in i perioden där han blev framspelad av Ovetjkin.

I mitten av perioden reducerade Minnesota på nytt, Zach Parise i powerplay, men det blev inga fler mål och Washington kunde avgå med segern.

Columbus Blue Jackets–Vancouver Canucks 5–3

Svenskarna: Columbus: Kevin Stenlund (ett mål, en assist), Emil Bemström (ett mål), Gustav Nyquist (ett mål). Vancouver: Elias Pettersson (ett mål och två assist).

Elias Petterssons ett mål och två assist kom i skymundan när Columbus-svenskarna vände på steken i hemmamötet med Vancouver. Petersson hade poäng i alla Vancouvers tre mål och laget hade en 3–1-ledning efter två perioder. Då hade Kevin Stenlund gjort Columbus dittills enda mål i matchen.

Men i den tredje perioden stod Columbus för en mäktig vändning där tre svenskar stod i centrum. Stenlund hade en assistpoäng till Zach Werenskis kvittering i powerplay med fem minuter kvar att spela. Med bara en och halv minut kvar slog rookien Emil Bemström till i powerplay och gav sitt lag ledningen för första gången i matchen. Bemström stod för ett distinkt skott och hittade målnätet.

I slutsekunderna punkterade Gustav Nyquist matchen med ett mål i öppen kasse. Vändningen och svensksuccén var ett faktum.

Vegas Golden Knights-Los Angeles Kings 1–4

Svenskarna: Los Angeles:
Adrian Kempe (en assist).

Adrian Kempe fortsätter att producera i Los Angeles. Borta mot toppgänget Vegas blev det en assistpoäng för Kempe. Svensken spelade fram till Alex Iafallos 4–1-mål i powerplay i slutet av den andra perioden.

Annars så gjorde Los Angeles-kaptenen Anze Kopitar två mål i den första perioden och satte sitt lag i förarsätet.

Matchens snyggaste mål stod Trevor Lewis för (titta och njut här nedan).

Vegas vann skotten med 43–17, men Los Angeles-målvakten Calvin Petersen var supervass och stoppade allt förutom Shea Theodores avslut i powerplay en bit in i den andra perioden.