HA-svepet: Dramatiken i toppen och botten fortsätter– se höjdpunkterna här

Det börjar drar ihop sig rejält i Hockeyallsvenskan. I kvällens 50:e omgång var det full fart och flera viktiga matcher spelades i både toppen och botten. Här är Alexander Nilssons och Daniel Grozdanovskis spaningar från matcherna.

Kristianstads IK–Vita Hästen 4–3 (0–1, 2–2, 2–0)

KIK:
Gustav Willman Borvik 2 (en straff), Herman Hansson, Amil Krupic.
VH: Anton Johansson 2, Marcus Fagerudd.

En oerhört viktig match för Kristianstad som slåss för att undvika negativt kval. Men det började inte speciellt bra mot slutspelslaget Vita Hästen.

Anton Johansson gav Hästen ledningen. I den andra perioden kvitterade norske landslagsspelaren Gustav Willman Borvik. Kristianstad tryckte på för ett ledningsmål, men i stället gjorde Anton Johansson sitt andra mål – den här gången i boxplay. KIK replikerade ett par minuter senare fram till 2–2 genom Herman Hansson.

Med minuten kvar av den andra perioden åkte KIK:s Daniel Andersson ut för en tripping och finske backen Marcus Fagerudd kunde göra 3–2 till Hästen i powerplay.

Men KIK skulle resa sig. Gustav Willman Borvik kvitterade på straff och Amil Krupic satte ledningsmålet i powerplay i den tredje perioden. Sedan försakade Hästen sina kvitteringschanser när Christoffer Fish drog på sig ett matchstraff för boarding med fyra minuter kvar av matchen.

KIK kunde hålla ut och ta tre blytunga poäng i jakten på Almtuna.

Tingsryds AIF–Almtuna IS 4–5 eft. straffar (1–3, 1–1, 2–0, 0
–0, 0–1)

TAIF:
 Ludvig Claesson, Felix Olsson, Simon Norberg, Robin Carlsson.
AIS:  Sebastian Fakt 2 (avgörande straff), Mattias Granlund, Tony Mårtensson, Hampus Harlestam.

Betydelsefull match för båda gängen som strider runt två olika streck i tabellen. Och frågan var hur Almtuna skulle reagera efter hjärnsläppet senast mot Timrå där man släppte in åtta mål (!) i den tredje perioden.

Tvivlarna fick inte vatten på sin kvarn, detta eftersom Almtuna gav svar på tal och roffade åt sig en 3–0-ledning efter drygt 17 minuters spel i den första perioden.

Dock skulle Tingsryd komma tillbaka och sätta press på Almtuna. När backen Ludvig Claesson tryckte in 2–3 i fem mot tre i mitten av matchen så var det match igen på riktigt. Men när Almtuna spetslirare Hampus Harlestam (spelar nog i SHL nästa säsong) gjorde 4–2 i powerplay såg det lugnare ut för gästerna.

Hemmalagets Simon Norberg tände ett hopp för sitt lag när han reducerade i boxplay i början av den tredje perioden. Med tre minuter kvar var det kvitterat genom Robin Carlsson och matchen skulle till gå till förlängning.

Efter en mållös förlängning kunde sedan Sebastian Fakt sätta den matchavgörande straffen. Två blytunga Almtunapoäng, som är två poäng före Kristianstad med två omgångar kvar av grundserien.

IF Björklöven–Södertälje SK eft. förlängning 2–3 (1–0, 0–1, 1–1, 0–0, 0–1)

IFB: Brian Cooper, Hardy Häman Aktell.
SSK: Christopher Liljewall, Nick Olesen, Filip Ahl (avgörande straff).

I Umeå var det hemmalaget för hela slanten i den första perioden och det kom inte som någon större överraskning att det var Björklöven som tog ledningen i matchen heller. När drygt 14 och en halv minut var spelad hittade Brian Cooper rätt för sjätte gången den här säsongen.

Ledningen stod sig perioden ut och det fortsatte på samma sätt i mellanakten. Björklöven vann skotten med 18–4 i andra perioden men det var gästerna som gjorde periodens enda mål. Med drygt tre minuter kvar att spela kvitterade Christopher Liljewall i numerärt överläge. 26–8 i skott och 1–1 i mål efter två perioder.

Med drygt sju minuter kvar av tredje perioden kom matchens tredje mål och även denna gång var det en back som gjorde det för hemmalaget. Hardy Häman Aktell skickade in sitt sjätte mål för säsongen när han sköt 2–1 till serieledarna. SSK skulle dock komma tillbaka igen och med en och en halv minut kvar sköt Nick Olesen 2–2 för att ta matchen till förlängning. Efter en mållös förlängning kunde sedan Filip Ahl och Nick Olesen straffa serieledaren och ordna bonuspoängen till SSK.

Timrå IK–Mora IK 3–2 (2–1, 1–1, 0–0)

TIK:
Morten Madsen, Albin Lundin, Jonathan Dahlén.
MIK: Viktor Amnér, Daniel Ljunggren.

Karlskrona HK–Västerviks IK 4–3 eft. förlängning (2–2, 1–0, 0–1, 1–0)

KHK:
William Pethrus, Niklas Johansson, Philip Rondahl, Axel Lindström (avgörande straff).
VIK: Victor Wänghult, Oscar Drugge, Kim Johansson.

Västervik har redan säkrat sitt kontrakt – Karlskrona ville säkra sitt. Laget kom till matchen med en usel form där man har haft otroligt svårt att göra mål. Men mot Västervik fick man utdelning – detta trots att Victor Wänghult gav Västervik ledningen. Men två snabba powerplay-mål av William Pethrus och Niklas Johansson efter Västerviks Peter Kriegers matchstraff gav Karlskrona en skön skjuts i matchen.

Matchen blev dock jämn och när Västerviks Kim Johansson gjorde mål sju minuter in den tredje perioden var det kvitterat till 3–3. Det var också ställningen efter tre perioder.

I förlängningen ordnade sedan Axel Lindström bonuspoängen, ett mål som i princip säkrade Karlskronas allsvenska existens.

AIK–Modo 1–4 (0–1, 0–1, 1–2)

AIK: Emil Aronsson.
Modo: Iikka Kangasniemi 2, Patrik Karlkvist, Victor Berglund.

Efter förlusten mot Vita Hästen senast har Modo hamnat i ett läge där de nu är piskade att vinna för att hålla Timrå borta från andraplatsen i slutet av säsongen.

Mot AIK fick man en bra start på den fronten när Patrik Karlkvist hittade rätt i numerärt överläge när knappt tolv minuter hade spelats av den första perioden. Ett mål i period ett följdes upp med ett mål i period två då backen Victor Berglund skickade iväg en puck som letade sig in bakom Mika Järvinen. AIK skapade sedan kontakt direkt i tredje perioden när Emil Aronsson reducerade efter knappt två minuters spel.

Modo kunde tio minuter efter AIK:s reduceringsmål ta död på hemmalagets kvitteringsjakt när Iikka Kangasniemi gjorde sitt första mål i Modotröjan. Tre minuter senare fyllde den finske forwarden på med sitt andra mål när han gjorde 4–1 för att fastställa slutresultatet.

Västerås IK–BIK Karlskoga 3–4 eft. förlängning (0–0, 2–3, 1–0, 0–1)

VIK: Alexander Lunsjö, Jesper Johansson, Kelsey Tessier.
BIK: Nikola Pasic, Linus Karlsson, Wilhelm Westlund, Fredrik Forsberg.

Efter en mållös förstaperiod, där BIK:s Gustaf Thorell missat en straff med sex sekunder kvar att spela, tog Västerås ledningen bara 52 sekunder in i andra perioden när Alexander Lunsjö överlistade Tim Juel i BIK-målet.

Ledningen stod sig däremot inte särskilt länge. Drygt fem minuter efter Lunsjös ledningsmål kunde Nikola Pasic kvittera och bara 45 sekunder senare hittade Linus Karlsson rätt för femte gången sedan flytten från Karlskrona för att fullborda BIK:s vändning.

Kelsey Tessier kunde sex minuter in i tredje perioden kvittera för hemmalaget, ett mål som tog matchen till förlängning. Väl i förlängningen var det skyttekungen i Karlskoga, Fredrik Forsberg, som satte den matchvinnande pucken.