HockeyNews
PLUS

"Hank" är på väg att bli en av de största i Djurgården

(12862) Henrik Eriksson/kombobild
Bildbyrån

Publicerad: 27 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Henrik Eriksson, 29, har snart spelat 500 matcher i Djurgården. Fler än de allra flesta.

För 18-årige rookien Alexander Holtz är Eriksson:

– En av de snällaste killarna jag nånsin har träffat.

För den hemvändande NHL-centern Jacob Josefson är Eriksson:

– En spelare som jag tror alla ser upp till.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


När Djurgårdsikonen Lasse Björn, 88, hyllades för SM-guldet 1950 i samband med matchen mot Brynäs på Hovet i tisdags stod Henrik Eriksson på blålinjen och försökte på ett par känsloladdade minuter ta in allt som sades om allt som har hänt i Stockholmsklubbens 16 SM-guld rika hockeyhistoria.


Det var en minnenas kväll där Djurgården spelade i retrotröjor från 1966.


– Det är klart det är häftigt. Det lyfter matchen och ger den ett ansiktslyft så det blir nåt annat, säger Djurgårdens assisterande lagkapten Henrik Eriksson till HockeyNews.se.


– Det var bra med folk på Hovet och vi lyckades ro hem den och när man tänker på det i det bredare perspektivet med filmen innan så är det ju otroligt häftigt med den historia som finns.


Djurgården, i retrotröjor, vann mot Brynäs med 3–2 i tisdags. Det var hemmaseger nummer 13 i rad. Klubbrekord. Foto: Bildbyrån.


Men efter uppståndelsen före nedsläpp försvann Henrik Eriksson snabbt in i SHL-bubblan och kampen om de tre poängen mot Brynäs. Då gällde det att skaka av sig det förflutna och leva i nuet i 60 minuter effektiv hockeytid.


– Så det är ingenting som man reflekterar över när man väl är på isen och spelar utan det är sånt som kommer i efterhand. Vi lyckades bli en del av den historien (mot Brynäs). Det är på tiden, säger Henrik Eriksson.


Han syftar på att Djurgården i och med 3–2-vinsten mot Brynäs nu har 13 raka hemmasegrar i SHL, vilket är ett nytt klubbrekord. Det finns med andra ord en stor styrka i årets lag. Det finns också en del svagheter, som gör att Djurgården har fullt upp med att behålla en plats bland de sex bästa för att nå SM-kvartsfinal utan omvägar via åttondelsfinal.


– För det första har vi börjat hitta en trygghet i vårt spel över tid. Vi är ett fullt lag i det stora hela. Och sedan, publiken hemma på Hovet hjälper oss att komma tillbaka i matcher, eller fortsätta ånga på och nöta ner motståndarna. Det är flera faktorer som spelar in, men kombinationen gör oss svårslagna, menar ”Hank”, som han kallas.


Djurgården är bäst i SHL på hemmaplan. Men bara det nionde bästa laget på bortais.


Finns det något som ni kan – eller bör – ta med er till bortaplan?


– Ja, verkligen, hehe. Få styra matcherna i större utsträckning istället för att vi blir det lag som ligger och försvarar oss. Komma ut och få tag i matcherna och hitta lite anfall, så att det blir motståndaren som får jobba hårdare än vi får göra, säger Eriksson.


Tidigare under säsongen passerade han den tidigare Djurgårdskaptenen och femfaldige SM-guldvinnaren Challe Berglund i antal spelade matcher för klubben. Henrik Eriksson, som fyller 30 år i april, är uppe i 496 matcher i SHL och Hockeyallsvenskan för Djurgården.


Henrik Eriksson var lagkapten i Djurgården i SHL 2015/2016. Foto: Bildbyrån.


Den 5 mars, hemma mot Luleå, skulle den 29-årige hårt arbetande forwarden från Västerhaninge spela sin femhundrade match för Djurgården.


– Haha, ja pappa (Mats) nämnde det. Så det är på väg, men det är ett par matcher kvar. Det tar vi den dagen, säger Henrik Eriksson lugnt och utan att gå händelserna i förväg.


Men 500 matcher, det är fler än vad odödliga djurgårdare som Thomas Eriksson, Håkan Södergren och Rolle Stoltz har gjort.


– Det är en stolthet. Jag växte upp med och hejade på Djurgården och fick åka in och titta på Djurgården och Brynäs i en av mina första matcher inne i Globen när man var liten. Jag frågade pappa vad man gör som hockeyspelare på dagarna och så helt plötsligt är man med och är en del av hela cirkusen. Det gör allting mycket större.


Och hur är det att vara en del av cirkusen – vad gör du på dagarna?


– Ja, vad gör man? Man tränar, spelar och äter. I takt med att man har blivit lite äldre så har man tagit tag i livet och skaffat nån form av utbildning så man har en plan för vad som kommer i nästa skede. Och här i dagarna hände något ännu värre, hahaha, större! Med ett litet barn som man ska se till att ta hand om.


Henrik Eriksson och hans sambo Malin har blivit föräldrar till en pojke, som möjligen ska heta antingen Harry, om pappa Henrik får bestämma, men troligen blir det Elton, om mamma Malin får sin vilja igenom.


– Vi diskuterar oss fram och ska försöka landa i nåt…


Hur är det att ha blivit pappa?


– Det är otroligt. Det är som alla tidigare säger, det är det största man kan vara med om. Att se sambon Malin kämpa för sitt liv, hehe, för att det kommer ett nytt liv till världen. Det är kul att få vara en del av det. All cred till henne, så ska vi se till att ta hand om den lilla gubben där hemma.


Och du nämnde utbildning – vad pluggar du?


– Det är inget plugg på nån högskola utan jag har varit i kontakt med SEB-banken och varit på plats där och fått hjälp av dem. Man skolas in ”in-house”, vilket har varit otroligt bra, framför allt förra våren när man gick skadad och hitta nåt annat. Det var kanon.


Kan det mynna ut i nåt framtida jobb?


– Det har jag ingen aning om, haha. Men jag ska fortsätta hålla kontakten med dem så får de hjälpa mig och jag gör som de säger så hoppas vi att det kan leda till nåt framöver.


"Hank the Tank" med blåstället på i Djurgårdens tjänst. Foto: Bildbyrån.


Henrik Eriksson, som var med och spelade SM-final för ett år sedan, är på jakt efter sitt första SM-guld liksom de flesta andra i laget.


Och resan mot toppen har inte varit utan svängar.


– Från jul och framåt har vi hittat nån form av stabilitet och är på uppåtgående jämfört med den mörka hösten som vi hade. Sedan, det är slutspel. Vi såg hur det var ifjol. Det var upp och ner hela vägen fram och så lyckades vi se till att vinna de absolut viktigaste matcherna i varje serie fram till finalen. Det gäller att fortsätta bara tro på det vi gör och träna därefter så ska vi se till att få en rolig vår.


LÄS MERDjurgården är rekordbra på hemmais – tacka bjässarna för det!


Med Henrik Eriksson i laget finns en murbräcka som de flesta lag med gulddrömmar behöver.


– Han är en spelare som jag tror alla ser upp till. Jag har spelat med honom sedan början av juniortiden och han är samma glada och härliga person. Jag tror inte det finns nån bättre lagkamrat än ”Hank”. Han är otroligt viktig för det här laget, säger Jacob Josefson till HockeyNews.se.


Alexander Holtz:


– Det är en av de snällaste killarna jag nånsin har träffat. En kille som jobbar hårdast av dem jag har träffat. Han är alltid här tidigare och kör extra. Det spelar ingen roll hur mycket han har spelat i match. Han kör alltid extra.


– Han är fantastisk att ha i laget och för mig som ung att se och lära av det jobb han gör.


Fakta/Här är de tio spelare i Djurgården som har spelat flest matcher för klubben i SHL (elitserien) och Hockeyallsvenskan.


1 Nichlas Falk, f, 751 matcher

2 Kristofer Ottosson, f, 723 matcher

3 Fredrik Bremberg, f, 639 matcher

4 Jens Öhling, f, 587 matcher

5 Mikael Johansson, f, 582 matcher

6 Jimmie Ölvestad, f, 547 matcher

7 Ronnie Pettersson, b, 539 matcher

8 Jan Viktorsson, f, 509 matcher

9 Henrik Eriksson, f, 496 matcher

10 Charles Berglund, f, 487 matcher


Källa: Eliteprospects.com.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)