Rissanen om matchstraffet: ”Lite hårt dömt”


25 februari 2020
ÄNGELHOLM. Örebrobacken Rasmus Rissanen drog på sig ett matchstraff med drygt tio minuter kvar av matchen mot Rögle – ett matchstraff han är något oförstående till efteråt. 
– Jag tycker att matchstraff är lite hårt dömt, för jag vet inte hur jag ska kunna undvika eller spela den situationen annorlunda, säger han till HockeyNews.se. SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey

Det var i mitten på den tredje perioden vid ställningen 2–0 till Rögle som Örebros finske back Rasmus Rissanen drog på sig ett matchstraff, sedan han fått upp klubban mellan benen på Rögles Anton Bengtsson framför eget mål.


Efter 3–0 förlusten ger Rissanen sin syn på situationen. 


– Först trodde jag att han filmade, men nu när jag kollat på den i efterhand ser jag att klubban kommer upp mellan benen. Jag skulle vända mig om och plocka bort honom från vår målvakt, det var verkligen inte meningen att klubban skulle komma upp där. 


Tycker du att matchstraff är korrekt?


– Det var absolut inte min mening. Jag tycker att matchstraff är lite hårt dömt, för jag vet inte hur jag ska kunna undvika eller spela den situationen annorlunda. 


Finländaren kallade ut den utsatte Röglespelaren Anton Bengtsson och bad om ursäkt efteråt. 


– Han förstod min syn på situationen och det var verkligen inga hard feelings. Det är sånt som händer, det går snabbt i hockey. 


Anton Bengtsson: 


– Det är en kamp framför mål och han försöker boxa ut mig, men olyckligt kommer klubban upp mellan benen. Jag pratade precis med honom och jag förstår att han inte gör det med meningen. Han ser inte mig, men samtidigt måste man ha koll på sina grejer. Jag lider lite med honom att han får en femma, säger han. 


Har du ont nu efter?


– Det tog ändå hyfsat bra, det kunde gått värre.


Efter Rasmus Rissanens matchstraff kunde Dennis Everberg sätta spiken i kistan i det efterföljande powerplayet. 


–  Vi slarvar alldeles för mycket, främst i passningsspelet. Sen drog vi på oss massa utvisningar och deras powerplay är riktigt bra, samtidigt som vårt boxplay inte gjorde någon vidare match, säger Rasmus Rissanen som på nytt var besviken på disciplinen:


– Det har varit vår akilleshäl i år och vi har pratat om att vi ska få bort det men ändå fortsätter vi, det är frustrerande. Vi vinner inga matcher i utvisningsbåset. 


Varför blir det så?


– Det är svårt att säga. Ibland är vi kanske lite för inne i matchen och då är det lätt att en klubba kommer upp lite högt, eller att man slår lite för hårt. Vi måste verkligen förbättra det. 


I och med förlusten halkade Örebro ner på en åttondeplats och direktplatsen håller på att rinna ut ur händerna. 


– Det är viktiga matcher för oss nu framöver om vi ska lyckas nå topp sex. Vi ska glömma det här nu och börja fokusera på Malmö.