NHL-svepet: Målsuccé för William Karlsson – rookiekeeper historisk

(12794) kollage måndag
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 24 februari 2020

En hel del svenskar utmärkte sig positivt i nattens NHL. Vi noterar bland annat att Carl Hagelin blev tvåmålsskytt och gjorde mål nummer 100 i karriären. Dessutom fick svenske Buffalokeepern Jonas Johansson vinna sin första NHL-match. Dessutom stod Vegas-svensken William Karlsson för ett hattrick. Här ger HockeyNews.se:s reporter Daniel Grozdanovski er all det hetaste från nattens NHL-matcher.
Washington Capitals–Pittsburgh Penguins 5–3

Svenskarna: Washington:
 Carl Hagelin (två mål), Nicklas Bäckström (två assist). Pittsburgh: Patric Hörnqvist (ett mål), Marcus Pettersson (en assist).

Prestige- och toppmöte där Washington Capitals tog en stark hemmaseger mot rivalen Pittsburgh. I och med 5–3-segern tog Washington över förstaplatsen i Metropolitan Division.

Stor målhjälte i Washington var speedkulan Carl Hagelin som gjorde mål nummer sex och sju för säsongen. Första Hagelin-målet kom i början av den tredje perioden och betydde 3–2. I slutskedet av matchen gjorde Hagelin det målet som blev spiken i kistan,  5–3 i öppen kasse. Det var också Hagelins 100:e mål i NHL-karriären.

Annars var det helt öppet i mitten av den tredje perioden då Evgeni Malkin hade kvitterat till 3–3. Men den som återigen gav Washington kommandot i matchen var T.J Oshie, som gjorde 4–3 efter att ha petat in en retur, bara minuter efter Pittsburghs kvittering.

Annars noterar vi bland annat att Patric Hörngqvist och Sidney Crosby gjorde mål för Pittsburgh, och att Nicklas Bäckström blev noterad för två assist.

Dallas Stars–Chicago Blackhawks 2–1

Svenskarna: Dallas:
 Mattias Janmark (en assist).

Jämn fajt där Dallas drog det längsta strået. Stjärnorna Joe Pavelski och Tyler Seguin gjorde båda mål och där Seugins fullträff till 2–1 i slutet av den andra perioden blev matchens sista mål. Seguin stod på rätt ställe framför målet och högg som en kobra när chansen kom.  Segern var Dallas sjätte på de åtta senaste matcherna.

Dallas-keepern Anton Khudobin (31 räddningar) vann målvaktsmatchen mot Corey Crawford  som faktiskt räddade en straff i matchen. Ett straffslag som Mattias Janmark missade i slutet av den andra perioden, eller om vill se det på andra sättet, Crawford räddade.

Vi noterar även en svensk debutant i Chicago: 22-årige backen Lucas Carlsson, med förflutet i Brynäs,  fick stort förtroende och spelade nästan 15 minuter.

Buffalo Sabres–Winnipeg Jets 2–1

Svenskarna: Buffalo:
Jonas Johansson (25 räddningar, 96.2 i räddningsprocent).

Så har Buffalos rookiekeeper Jonas Johansson fått vinna sin första NHL-match i karriären. I sin fjärde NHL-match i karriären kom en rejäl fullträff. Johansson tog hand om 25 Winnipeg-skott och var starkt bidragande till Buffalos viktiga 2–1-seger.

Den ende som fick hål på Jonas Johansson i matchen var Winnipeg-stjärnan Blake Wheeler som kvitterade till 1–1, 16.37 in i den första perioden. Men sedan stängde Jonas Johansson igen butiken.

Förutom Johansson blev Kyle Okposo hyllad efter matchen. Buffalo-centern blev tvåmålsskytt och gjorde det avgörande målet i mitten av den tredje perioden. Okposo hittade påpassligt en lucka förbi Connor Hellebuyck i Winnipeg-målet.

Buffalo är verkligen på gång och har vunnit fem av sina sex senaste matcher. Men det är många, många poäng upp till en Wild Card-plats för Buffalo, som måste fortsätta att vinna matcher.

New York Islanders–San Jose Sharks 4–1

Svenskarna: Inga svenska poäng i matchen.

Islanders-forwarden Anders Lees låg bakom segern hemma mot San Jose Sharks. Lee gjorde två mål (1–0 och 2–1) och spelade fram till Josh Baileys 4–1-mål i slutet av matchen.

Islanders tog tag i matchen i den andra perioden då just Lee gjorde sitt andra mål i matchen och där Devon Toews gjorde det psykologiskt viktiga 3–1-målet sent in i perioden. Ryske keepern Semyon Varlamo gjorde en fin match i Islanders-målet och hade 29 räddningar på kontot.

I och med segern är Islanders just nu "ägare" av den första Wild Card-platsen i Eastern Conference.

Detroit Red Wings–Calgary Flames 2–4

Svenskarna: Detroit:
Patrik Nemeth (en assist). Calgary: Elias Lindholm (en assist), Mikael Backlund (en assist).

Både Elias Lindholm och Mikael Backlund hade en assist var när Calgary besegrade bottenlaget Detroit på bortais. Det hjälpte inte att Detroit-stjärnan Dylan Larkin blev tvåmålsskytt – Calgary var det bättre laget.

Med bara minuter kvar av matchen ledde Calgary med 3–1, då reducerade Larkin, men i slutsekunderna kunde Andrew Mangiapane göra 4–2 i öppen kasse. Det var Mangiapanes andra fullträff i matchen.

Noterbart är att varken forwarden Andreas Athanasiou eller backen Mike Green kom till spel för Detroit. Båda sägs vara aktuella för trades då det är deadline för övergångar på måndag kväll, svensk tid.

Minnesota Wild–St. Louis Blues 1–4

Svenskarna: Minnesota:
 Joel Eriksson Ek (en assist). St. Louis: Oskar Sundqvist (ett mål och en assist).

St. Louis svenske center Oskar Sundqvist hade ett finger med i spelet när hans lag vann borta mot Minnesota med 4–1. Sundqvist gjorde själv det viktiga 3–1-målet i mitten av matchen och spelade sedan fram till Ivan Barashevs 4–1-mål i boxplay i inledningen av den tredje perioden. Sundqvists mål var påpassligt då han roffade åt sig pucken bakom Minnesota-målet och sedan distinkt skickade in pucken i mål.

St. Louis-keepern Jordan Binnington gjorde en vass match, och noterades för 32 räddningar och var en av matchvinnarna när hans vitblåa lag vann fjärde raka matchen.

I Minnesota stod Joel Eriksson Ek för en assist.

Los Angeles Kings–Edmonton Oilers 2–4

Svenskarna: Los Angeles: Adrian Kempe (två assist).

Superstjärnan Connor McDavid var tillbaka efter skada och gjorde stor succé direkt. Det blev ett mål och två assist i 4–2-segern borta mot Los Angeles där svenske centern Adrian Kempe spelade fram till hemmalagets båda mål.

McDavid gjorde 3–0-målet mot slutet av den andra perioden, ett riktigt läckert mål där McDavid hade lekstuga med Los Angeles-keepern Calvin Petersen.

Los Angeles gjorde dock match av det här och både Anze Kopitar och Dustin Brown reducerade. Men Edmonton höll ut och i slutminuten kunde Josh Archibald punktera matchen.

Anaheim Ducks–Vegas Golden Knights 5–6 eft. förlängning

Svenskarna: Anaheim: Rickard Rakell (en assist). Vegas: William Karlsson (tre mål).

Efter att ha gjort 67 mål under de två senaste säsongerna i Vegas så har den här säsongen varit tyngre för William Karlsson. Svensken hade inför bortamatchen mot Anaheim haft måltorka i 20 matcher, men just precis då lossnade det ordentligt även för Karlsson.

William Karlsson stod för ett hattrick på en halv period, mäktigt. Första målet kom i slutet av den andra perioden och betydde 3–2 till Vegas. Karlsson fick bra läge i slottet och sköt igenom Anaheim-försvaret. Sedan gjorde Karlsson både 4–3 och 5–3 i den tredje perioden. Hattrick-målet var en läcker backhand där Karlsson uppfattade situationen blixtsnabbt. Därmed var Karlssons tredje NHL-hattrick i karriären ett faktum.

I det läget av matchen trodde de flesta att Vegas hade punkterat matchen, men så var det inte.Den den här fajten var inte över än. Genom dubbla mål av Adam Henrique i slutskedet av matchen så var det kvitterat.

Matchen gick till förlängning där Shea Theodore avgjorde för Vegas.