Linköping är ett topp 6-lag under 2020 – och så är skadeläget


21 februari 2020

Linköping började 2020 med sex raka förluster. Trots det är LHC nu ett lag för topp sex under det nya året.

Och på lördagen väntar en duell med Växjö om den tionde och sista slutspelsplatsen.

– Jag tror att de känner att vi definitivt är ett bra hockeylag och att de är inne i en riktig torktumlare precis som vi är, säger LHC:s assisterande coach Johan Åkerman till HockeyNews.se.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Linköping har gått ifrån att vara krislag till att helt plötsligt ha skaffat sig en chans att blanda sig i slutspelsrejset. Efter två starka vändningar och övertidssegrar, dels borta mot Brynäs, och dels hemma mot Luleå, kan LHC krympa Växjös fem poäng stora försprång vid seger i Vida arena på lördagskvällen.


– Vi mötte serieledarna (Luleå) på hemmaplan och vi vet att det är en tuff match och det kommer att krävas många bra delar i vårt spel och jag tycker vi plockar fram alla de sakerna. Nu måste vi göra en till sådan prestation där vi möter Växjö på bortaplan. Det är ett bra hemmalag och ett lag som vi slåss med om positioner. Vi är fullt införstådda med vad matchen innebär, att vi måste göra en bra insats igen, säger LHC:s assisterande tränare Johan Åkerman.


Växjö har den här veckan både vunnit med 5–1 (hemma mot HV71) och förlorat med 5–1 (borta mot Rögle). LHC är sjätte bästa lag under 2020 om man gör en tabell över de senaste 14-15 matcherna.


– Vi är på ett bra ställe just nu. Det vi har på Växjö är att vi gjorde en jättebra hemmamatch mot dem senast de var här. Vi fick inte full poäng då (förlust 3–2 på övertid) och jag tror att de känner att vi definitivt är ett bra hockeylag och att de är inne i en riktig torktumlare precis som vi är.


Det har vänt för LHC under 2020. Laget är på topp sex om man gör en tabell för det nya året. Foto: Bildbyrån.


Linköping har tvingats klara sig utan Adam Helewka de senaste tre matcherna.


Vad säger prognosen om honom?


– Den är fortfarande öppen. Vi utgår just nu ifrån att vi spelar med samma lag som senast och så är det en bonus om vi kan få ihop några fler gubbar, säger Johan Åkerman.


LÄS MERHan är Djurgårdens nyckel – och Leksand behöver bestämma mål


Backen Max Lindroth har stått utanför LHC:s lag de senaste sju matcherna.


– Max står beredd att lira. Vi har konkurrens i truppen samtidigt som vi har några spelare som är på väg in också.


Hur kommer det sig då att Linköping har fått ett lyft under 2020?


– Man önskar att vi hade någon bra förklaring till det också. Vi har försökt analysera vad det är som gör att vi spelar bättre och att vi gör det bättre nu och jag skulle säga att de sista tio-tolv omgångarna, sedan nyår, så har vi accepterat läget vi ligger i. Eller låg, eller ja, ligger i. Vi har börjat titta uppåt och helt plötsligt är det saker i vårt spel som har börjat fungera bättre. Det känns som vi TROR mer på vad det är vi gör, säger Johan Åkerman.


När LHC vann borta mot HV71 med 4–1 den 21 januari bröts en tio matcher lång förlustsvit. Men det var också sättet som LHC vann på som gav en kick i rätt riktning.


– HV-matchen borta, där det var lika (1–1) inför sista perioden och där vi får rida ut stormen med ett bra försvarsspel och sätta dit några bra puckar på slutet. Vi hade innan insatser som var bra, men där vi inte fått med oss poängen, men där vi ändå verkligen trodde på det vi gjorde. När vi fick med oss en seger så växte självförtroendet ännu mer, säger Åkerman.


Fakta/Här är tabellen för matcherna som har spelats under 2020


1 Djurgården, 14 matcher, 33 poäng (+13)

2 Rögle, 14 matcher, 28 poäng (+10)

3 Skellefteå, 14 matcher, 28 poäng (+10)

4 Luleå, 14 matcher, 26 poäng (+9)

5 Färjestad, 15 matcher, 26 poäng (+8)

6 Linköping, 15 matcher, 23 poäng (+3)

7 Malmö, 13 matcher, 21 poäng (+8)

8 HV71, 13 matcher, 20 poäng (+1)

9 Brynäs, 14 matcher, 19 poäng (-4)

10 Frölunda, 14 matcher, 18 poäng (-2)

11 Örebro, 14 matcher, 18 poäng (-9)

12 Växjö, 14 matcher, 16 poäng (-9)

13 Oskarshamn, 11 poäng (-17)

14 Leksand, 14 matcher, 7 poäng (-21)