HockeyNews
PLUS

Här är AHL-svenskarna med utgående kontrakt – SHL nästa?

(12750) AHL-svenskar/collage
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 22 februari 2020

FacebookXWhatsApp

SHL-klubbarna är på väg att tappa en rad stjärnspelare till NHL, KHL och Schweiz inför kommande säsong. Men det kan också vara spelare i Nordamerika och AHL som beslutar sig för att vända hem till Europa och SHL.

Här kommer en genomgång av svenskarna i AHL som har utgående kontrakt.

Anton Karlsson, 26, b, Cleveland/Columbus, 43 AHL-matcher, 2 mål, 8 assist, 10 poäng

Kommentar: Efter fem stabila säsonger i SHL hos Linköping tog smålänningen chansen och skrev på ett ettårskontrakt med AHL-klubben Cleveland. Där fick han en bra start i höstas och han har passat sig väl till liten rink, enligt rapporterna. Skulle vara en stadig SHL-back för någon av topp sex-klubbarna.


Gustav Olofsson, 25, b, Laval/Montreal, 49 AHL-matcher, 1 mål, 11 assist, 12 poäng

Kommentar: Han är storebror till Modoforwarden Fredrik Olofsson och har tillbringat de senaste tio åren i Nordamerika. Den JVM-meriterade backen har spelat tre NHL-matcher för Montreal i vinter och har tidigare spelat 56 NHL-matcher för Minnesota mellan 2015 och 2018.


Jacob Nilsson, 26, f, Rockford/Chicago, 53 AHL-matcher, 7 mål, 14 assist, 21 poäng

Kommentar: Den Mörrumsfostrade centern fick via spel i Tingsryd sitt genombrott i Mora där han hade en stark SHL-säsong, som lade grunden till NHL-kontraktet. Första säsongen fick han testa på spel två gånger i Chicago. Kontraktet förlängdes över denna säsong. En riktigt skicklig center med potential att gå in i de flesta SHL-lags toppkedjor.

Jacob Nilsson slog i genom i Mora. Foto: Bildbyrån.


William Lagesson, 23, b, Bakersfield/Edmonton

Kommentar: Den snart 24-årige backen visade under sin hittills enda SHL-säsong, i Djurgården, hur skicklig han är i defensiven genom sin rörlighet och spelintelligens. Edmonton har gett honom en handfull matcher för att fylla luckan vid skador. Tidigare har han ett par år i collegehockeyn. Är det för tidigt att överge Nordamerika?


Kevin Stenlund, 23, f, Cleveland/Columbus, 33 AHL-matcher, 6 mål, 12 assist, 18 poäng

Kommentar: Högerskytten har under den här andra säsongen i USA fått en större chans i NHL och han har smällt dit fem mål och gjort sju poäng på 24 matcher. Det är därför ganska troligt att han får ett nytt tvåvägskontrakt av Columbus.


Joel Persson, 25, b, Bakersfield/Edmonton, 25 AHL-matcher, 2 mål, 13 assist, 15 poäng

Kommentar: Från tvåan till ettan till SHL och Tre Kronor gick det snabbt som i en saga. Den enormt begåvade högerskytten har också fått chansen i NHL där han har gjort två assist på 13 matcher. Den här säsongen tjänar han motsvarande tio miljoner kronor. Visst får han en ny NHL-chans nästa säsong?


Sebastian Aho, 24, b, Bridgeport/NY Islanders, 40 AHL-matcher, 2 mål, 22 assist, 24 poäng

Kommentar: Den förre Skellefteåbacken har blivit uttagen till All Star-laget i AHL under samtliga tre säsonger i Nordamerika. Han står på gränsen till NHL och har ett utgående rookiekontrakt. Islanders lär vilja förlänga avtalet.


Christian Folin, 29, b, Laval/Montreal, 15 AHL-matcher, 1 mål, 3 assist, 4 poäng

Kommentar: Trots att han är inne på sin sjätte säsong i NHL/AHL och har spelat 236 NHL-matcher för Minnesota, Los Angeles, Philadelphia plus åtta matcher för Montreal Canadiens den här säsongen är han något av en doldis. Möjligen för att han inte har fått visa upp sig i Tre Kronor. Han har ett envägskontrakt som ger honom omkring åtta miljoner kronor. Frågan är vad som kan locka honom till SHL?

Finns det något som kan locka hem defensive skicklige Christian Folin till Frölunda? Foto: Bildbyrån.

LÄS MERAHL-kollen: Stekhet svensktrio efter att alla brutit lång måltorka


Jonas Johansson, 24, mv, Rochester/Buffalo, 20 AHL-matcher, 92,5 i räddningsprocent

Kommentar: När Buffalo fick skadeproblem tidigare i februari fick den förre Brynäsmålvakten chansen i NHL där han har spelat tre matcher. Rookiekontraktet löper ut i sommar och här har både klubben och Johansson beslut att fatta om framtiden.


Andreas Borgman, 24, b, San Antonio/St Louis, 43 AHL-matcher, 2 mål, 13 assist, 15 poäng

Kommentar: Den SM-guldvinnande före detta HV71-backen har bytt Toronto mot de regerande Stanley Cup-mästarna St Louis och väntar på en chans att spela i NHL. Han tjänar visserligen omkring två miljoner kronor i AHL, men skulle tjäna mer hemma i SHL. Eller på andra ställen i Europa.


Fredrik Claesson, 27, b, Charlotte/Carolina, 40 AHL-matcher, 3 mål, 15 assist, 18 poäng. 
Kommentar: Den tidigare Djurgårdsbacken var ordinarie i NHL så sent som i fjol, men efter trejden till Carolinas organisation har det blivit spel i AHL, där han har en stark säsong bakom sig. Orkar han ränna runt i AHL en säsong till eller blir det en återkomst hem till Djurgården eller ett annat SHL-lag? Klart är i alla fall att han skulle bli en nyckelback för samtliga lag om han väljer att vända hem. 


Anton Forsberg, 27, mv, Charlotte/Carolina, 26 AHL-matcher, 90.4 i räddningsprocent. 
Kommentar: En målvakt alla SHL-lag drömmer om. Den förre Modomålvakten har varvat spel i NHL och AHL under sin sex år långa sejour i Nordamerika. De senaste två säsongerna har han dock fått finna sig i AHL-spel. Blir det en omstart i svensk hockey till kommande säsong? Ja, mycket talar för det.   


Anton Wedin, 26 ,fw, Rockford/Chicago, 23 AHL-matcher, 7 mål, 9 assist, 16 poäng. 

Kommentar: Lämnade Timrå efter succésäsongen i fjol i hoppet om att ta en plats i NHL och Jeremy Collitons Chicago, men det har blivit blott fyra NHL-matcher. Nu drar i princip hela SHL i honom inför nästa säsong och skulle han återvända vore han ett kanonförvärv som skulle gå in i alla lags toppkedjor.

Anton Wedin har inte lyckats ta plats i NHL ännu. Foto: Bildbyrån.

John Nyberg, b, Wilkes-Barre/Pittsburgh, 26 AHL-matcher, 2 mål, 6 assist, 8 poäng.   

Kommentar: Den tidigare Frölundabacken drog över till Nordamerika inför säsongen 18/19, men under sina två säsonger på andra sidan pölen har han fått finna sig i AHL-spel. Trejdades från Dallas till Pittsburgh i mitten av januari, men har haft svårt att övertyga ledningen om att han ska få en NHL-chans. Mycket talar för att han vänder hem till Sverige igen – och gör han det lär nog de flesta klubbarna vara med och hugga.   


Oscar Dansk, mv, Chicago Wolves/Vegas, 30 AHL-matcher, 91.0 i räddningsprocent.   

Kommentar: Lämnade Rögle för spel i Nordamerika inför säsongen 17/18 och det nytillkomna NHL-laget Vegas Golden Knights organisation. Efter att Vegas fått samtliga av sina målvakter skadade fick den tidigare JVM-målvakten chansen i NHL och under sina fyra matcher blev han också utsedd till månadens målvakt i ligan. Sedan dess har det dock bara blivit en enda NHL-match. Sägs ha tagit stora kliv i sitt spel och är det ingen annan organisation som hugger honom talar mycket för att det blir spel i SHL. Hörde vi Växjö? 


Linus Söderström, 23, mv, Bridgeport/New York Islanders, 0 AHL-matcher. 

Kommentar: För tre år sedan blev han guldhjälte för HV71, vilket ledde till att New York Islanders belönade honom med ett kontrakt. Säsongerna i Nordamerika har dock blivit allt annat än det han önskade sig och det enda han åstadkommit är fyra matcher i farmarligans farmarliga, ECHL, till stor del på grund av att han haft ett skadehelvete. Skulle vara en bra målvakt i de flesta SHL-lag. 


Andreas Englund, 24, b, Belleville/Ottawa, 22 AHL-matcher, 0 mål, 0 assist, 0 poäng.

Kommentar: Den defensivt skicklige backen har sedan han lämnade Djurgården efter säsongen 15/16 varvat spel i NHL med AHL i Ottawas organisation. Den här säsongen har det blivit 14 NHL-matcher, så att han skulle ge upp NHL-drömmen redan nu känns väldigt långsökt. 


Jakob Lilja, 26, fw, Cleveland/Columbus, 22 AHL-matcher, 5 mål, 8 assist, 13 poäng. 

Kommentar: Stod för sin bästa SHL-säsong någonsin i Djurgården i fjol och belönades med ett NHL-kontrakt av Columbus. Efter att ha inlett säsongen i NHL har han den senaste tiden fått nöja sig med spel i AHL, där det blivit 13 poäng på 22 matcher. Han stannar med all sannolikhet där borta om han får ett AHL-kontrakt värt 200 000 dollar, men blir det den lägre summan (70 000 dollar) på kontraktet talar det i stället för en återkomst till SHL eller ett äventyr i Ryssland.   

Ger Jakob Lilja NHL-äventyret en chans till? Foto: Bildbyrån

Gabriel Carlsson, 23, b, Cleveland/Columbus, 40 matcher, 2 mål, 10 assist, 12 poäng.   

Kommentar: Lämnade Linköping redan som 20-åring för att försöka ta en plats i NHL och Columbus. Under de två första säsongerna blev det mestadels spel i AHL, men i början av februari i år blev han uppkallad till NHL och sedan dess har han hållit sig kvar där uppe. Vägrar nog att ge upp NHL-drömmen när han är så pass nära, och därmed är en återkomst långt bort i dagsläget.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln