Sportchefen avslöjar – så stor är Björklövens spelarbudget


20 februari 2020
Björklöven är ett av lagen i HockeyAllsvenskan som spetsat truppen rejält inför slutspurten.
I en livesändning på klubbens Facebook under torsdagen avslöjade sportchefen Per Kenttä hur stor spelarbudgeten är.  


HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET – ligans huvudpartner 


Björklöven gör succé i HockeyAllsvenskan och slog efter gårdagens seger mot BIK Karlskoga det allsvenska poängrekordet genom tiderna. De sportsliga framgångarna har medfört att ekonomin är positiv. 


I en livesändning på klubbens Facebook-sida under torsdagen meddelade klubbens VD Anders Blomberg att klubben går mot ett starkt resultat ekonomiskt. 


– Vi har levererat in ett delårsbokslut där vi gör ett starkt första halvår. Vi är 2.4 miljoner bättre än motsvarande tid i fjol, det är en markant förbättring och vi ligger bättre till än vår plan. Prognosen just nu är att vi kommer göra ett plusresultat på mellan två och tre miljoner på sista raden när säsongen summeras. Vi vet dessutom att vi kommer slå vårt omsättningsrekord, säger han i sändningen. 


En stor anledning till det starka resultat är den ökade publiktillströmningen, menar Anders Blomberg. 


– Just nu har vi ett publiksnitt på 4704 personer, vilket är SHL-mässigt. Vi ligger tusen personer över tvåan i HockeyAllsvenskan i den kategorin. Jag vill rikta ett stort tack till alla ni som kommer till A3 Arena. 


En stor fråga bland fans ute i hockeylandet har också varit hur pass stor Björklövens spelarbudget är sett till de övriga lagen. Enligt sportchefen Per Kenttä startade man året samma spelarbudget som ifjol, på 11.9 miljoner kronor. Men i takt med att nyförvärv anslutit har den ökat.


– Just nu ligger den på 13.9 miljoner, vilket gör att det är en diff på två miljoner. De pengarna har vi dels fått in via insamlingen till supporterspelaren (500 000 kr) och de övriga 1.5 miljonerna har vi fått in genom extern finansiering. 


– När jag pratar spelarbudget är det inklusive kostnader som pension, flyg och sociala avgifter. Vi valde att inte röra spelarbudgeten inför året eftersom vi ville ha ett så starkt lag som möjligt, utan istället skar vi ner på andra kostnader. 


Sportchefen berättar också att klubben planerar utifrån två scenarion just nu. 


– Vi har en plan för om vi skulle spela i HockeyAllsvenskan och en annan om det blir SHL, men vi ska ha bästa möjliga lag oavsett vilken liga vi spelar i, säger han och fortsätter:


–  Vi tittar bland annat på en ny tränare i och med att Joakim Fagervall lämnar, och där har arbetet med en ersättare påbörjats. Vi har också börjat titta på spelarförlängningar.