NHL-svepet: Nytt rekord för Burakovsky när Avs tog revansch

(12722) André Burakovsky

Publicerad: 20 februari 2020

Colorado hade en tuff match mot Tampa senast och förlorade inte bara matchen utan även stjärnan Mikko Rantanen till skada. Men i natt var Avalanche på tårna – inte minst André Burakovsky som blev matchvinnare med sitt 20:e mål för säsongen, ett nytt personligt rekord.
Och i Chicago såg Mika Zibanejad till att Rangers knep full pott.

Chicago – New York Rangers 3–6

Svenskarna: Chicago:
 Robin Lehner (85,4 i räddningsprocent), Alexander Nylander (en assist) Rangers: Mika Zibanejad (ett mål och tre assist)

Nattens Original Six-drabbning mellan Blackhawks och Rangers blev en underhållande tillställning. Fram till tredje var båda lagen jämbördiga med varandra och 1–1 på resultattavlan skvallrade om en tajt match. Men i tredje lossnade målskyttet för gästerna, mycket tack vare en viss Mika Zibanejad.

Perioden inleddes med att Pavel Butjenevitj skickat en puck förbi Robin Lehner i Chicago-kassen, och strax därefter spelade Zibanejad fram till 3–1 i powerplay. Rangers skulle förvisso reducera snart därpå via succérookien Dominik Kubaliks klubba, men en snabbreplik från firma Chris Kreider och Zibanejad återställde Rangers tvåmålsledning.

Och knappt en minut senare blev det en tremålsledning efter att snappat upp en lös puck och avlossat stora bössan mot hemmalagets mål. Trots ytterligare en tapper reducering från Drake Caggiula var matchen avgjord när Zibanejad styrde in 6–3 bakom Lehner.

Segern var Rangers sjunde på de senaste tio matcherna men klubben ligger fortfarande sex poäng från slutspelsplats i nuläget.

Edmonton – Boston 1–2 efter övertid

Svenskarna:
 Ingen svensk noterades för poäng i matchen

Kampen om Rocket Richard Trophy, priset för ligans bästa målvakt, är i full gång. Häromnatten tog Torontos Auston Matthews ledningen med 43 strutar, en före Bostons David Pastrnak. Och i natt var det Bruins stjärnforwards tur att replikera.

”Pastas” mål blev matchvinnande efter att mötet med Edmonton gått till övertid och det var ett välförtjänt sådan av tjecken. Först bröt han ett läge djupt i egen zon innan han satte av mot blålinjen och fick en pass av landsmannen David Krecji. Det resulterade i ett friläge som Pastrnak självsäkert avslutade genom att skicka pucken mellan benen på Mike Smith i Edmonton-buren.

Segern var Bruins fjärde i rad och en viktig sådan för att hålla anstormade Tampa Bay bakom sig i tabellen.

Dallas – Arizona 3–2

Svenskarna:

Dallas och Arizona är inte kända för att vara den hetaste av rivaliteter i NHL men i natt hettade det till. Halvvägs genom andra perioden utdelade Stars kapten Jamie Benn en tackling i ryggen på Coyotes svenske dito Oliver Ekman-Larsson som blev liggande på isen i flera minuter. Benn fick matchstraff för incidenten och fick lämna mötet.

Ekman-Larsson kunde dock snart resa sig själv och ta sig av isen av egen kraft, och kom dessutom tillbaka till spel i den tredje perioden. Dessvärre räckte det inte för gästerna som till slut föll efter att Dallas-backen Jamie Oleksiak satt det matchavgörande 3–2 halvvägs genom tredje.

Arizona tappar därmed viktig mark i jakten på slutspelsplats men hoppet är knappast ute då Pacific Division fortsätter att vara ett getingbo med fem lag inom ett par poängs marginal.

Anaheim – Florida 1–4

Svenskarna:

Florida är tillbaka på slutspelsplats efter nattens solklara seger över Anaheim och huvudanledningen bakom var målvakten Sergej Bobrovskij. Den ryske burväktaren släppte förvisso ett skott från Max Jones klubba i den första perioden, men efter det slog han igen butiken för kvällen.

Istället var det John Gibson i Anaheim-målet som fick det svettigt. Först kvitterade Aleksander Barkov med bara sekunder kvar av första, innan Vincent Trocheck och Aleksi Saarela kunde utöka till 3–0 i andra. Saarelas mål var dessutom hans första i karriären.

Det blev ett hål som ankorna inte lyckades gräva sig ur och när MacKenzie Weegar dundrade in 4–1 i öppen bur var det sista hoppet bortblåst. Och segern var dubbel glädje för Panthers som därmed hoppade om Toronto och klättrade upp på den sista platsen i Atlantic Division.

Colorado – New York Islanders 3–1

Svenskarna: Colorado:
 André Burakovsky (ett mål), Gabriel Landeskog (ett mål)

Colorado reste sig efter en tung förlust senast mot Tampa på övertid, där laget även tappade stjärnan Mikko Rantanen till skada. I nattens match var Avs stabila över hela banan, inledde starkt och hade i början av den andra perioden säkrat två mål framåt, däribland André Burakovskys 20:e för säsongen vilket är karriärsbästa.

– Nate (MacKinnon) tog in pucken i zonen och vi har pratat om att vi ville göra en specialare så jag kom bakifrån och hade en del utrymme. Sen sköt jag bara och kunde inte riktigt se nätet, men det löste sig rätt fint, säger Burakovsky efter matchen.

Därefter avtog trycket något men trots det kunde Gabriel Landeskog skymma tidigare lagkamraten Semjon Varlamov och styra in 3–0 i tredje. Detta fick Islanders att växla upp i jakten på en reducering och i slutminuterna av perioden lyckades Brock Nelson överlista Pavel Francouz mellan Colorados stolpar för 1–3, men det var allt gästerna mäktade med för kvällen.

Istället kunde Avalanche knipa segern och ta rygg på St. Loius och Dallas som för närvarande innehar de två toppositionerna i Central Division. Avs är nu en poäng bakom Dallas med en match färre spelad.

Vancouver – Minnesota 3–4

Svenskarna: Vancouver:
 Jacob Markström (89,3 i räddningsprocent), Alexander Edler (en assist)

I British Columbia åkte hemmalaget på andra raka förlusten under natten efter att Minnesota lyckats få till en kvittering sent i tredje. Kevin Fiala gav gästerna ledningen tidigt i matchen men ganska precis en period senare, plus minus cirka en halvminut, kom kvitteringen när Jay Beagle skickade in 1–1 på en kontring.

Minnesota återtog ledningen i slutet av perioden, men i tredje kopplade Canucks greppet om matchen efter två snabba mål från J.T. Miller. Dessvärre för hemmalagets del fick Wild till en sen kvittering när nyförvärvet Alex Galchenyuk skickade en slumppuck in framför mål som tog på en Vancouver-spelare och studsade över axeln på Jacob Markström.

Det skickade matchen till övertid och sedan även straffar efter att bland annat Fiala skjutit en puck i stolpen. Och i straffläggningen krävdes det två extrarundor innan Galchenyuk återigen fick grusa hemmafansens förhoppningar.