Topplag i SHL – nu vill de bli ledande på talangutveckling: ”Tittat mycket på Skellefteå”


20 februari 2020
ÄNGELHOLM. Rögle har etablerat sig som ett topplag i SHL. Nu väntar en storsatsning för att bli ledande på talangutveckling – och det första steget blir att anställa en ny utvecklingschef. 
– Vi letar efter den rätta personen som kan leda vår juniorsida framåt, säger sportchefen Chris Abbott till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Rögle har på allvar etablerat sig i SHL och är trea i i tabellen inför slutspurten av serien, men på ungdomssidan har utvecklingen inte gått lika snabbt framåt. Det vill sportchefen Chris Abbott och den övriga organisationen ändra på nu. 


– 
Det är ett stort gap mellan våra juniorlag och A-laget just nu och det är inte bra. Vad vi vill göra nu är att förbereda våra juniorer med skicklighet så att de klarar av spelet i SHL direkt, så att anpassningsperioden inte blir så lång innan de kan göra skillnad.


Och hur ska ni göra det?


– Just nu ligger vårt fokus på att hitta en utvecklingschef, som också ska träna vårt J20-lag. Han ska jobba nära våra fyra A-lagstränare och vår sportchef på juniorsidan, Rune Johansson. Denna personen ska utforma och driva utvecklingen av våra blivande proffsspelare i juniorlagen. 

Vad är det för typ av person ni söker?

– Helst är det en person som är erfaren. En person som är bra på att kommunicera och leda samt tycka om att utveckla unga spelare med allt vad det innebär. Det viktigaste är att den här personen är väldigt passionerad för sitt jobb och lägger ner mycket tid på att göra sitt jobb så bra som möjligt.


Den nuvarande junioransvarige Daniel Glimmenvall har i samråd med Rögle valt att bryta samarbetet efter den här säsongen. 


– Daniel (Glimmenvall) kommer att flytta vidare till ett annat uppdrag. Jag har spelat med honom här och han har ett stort hjärta för den här klubben. Jag kan bara säga tack för allt han har gjort för oss och önska honom lycka till, säger han.


Den tidigare Röglebacken Daniel Glimmenvall lämnar sitt uppdrag som ungdomsansvarig i klubben efter säsongen. Foto: Bildbyrån


För tillfället består Rögles SHL-lag av flera egna produkter, men tanken är att den stommen ska bli än större framöver.


– Vi vill bygga vårt lag kring egna spelare, så att vi slipper plocka spelare utifrån. Därför är det viktigt att vi förbereder våra juniorer för att kunna hoppa rakt in i SHL och göra skillnad, samtidigt som de ger sig själva chansen att bli draftade eller till och med skriva på ett NHL-kontrakt. Vi vill ta flera steg framåt, säger han. 


Rögle har genom åren plockat fram flera spelare till NHL. Den senaste i raden är backen Timothy Liljegren, som nu håller till i Toronto Maple Leafs. En annan är toppbacken Hampus Lindholm i Anaheim. 


– Den här organisationen har en historia av att producera topptalanger till NHL, men alldeles för ofta har spelare flyttat från vår organisation innan sin prime och det är det vi vill förhindra. Vi vill att de ska stanna kvar när de är som bäst, precis innan de ska åka över. Därför behöver vi ta nästa steg på juniorsidan, säger han.

Hampus Lindholm är en av många som gått hela vägen från Rögles ungdomslag till NHL. Foto: Bildbyrån 


Hur ska ni förhindra att era juniorer väljer andra SHL-klubbar?


– Nummer ett är att vi har gjort vårt SHL-lag mer attraktivt att spela i, jag tror att det kommer vara en stor faktor till att unga spelare väljer oss framöver. Vi har ett tydligt mandat från vår styrelse att lyfta upp två till tre juniorspelare i vårt A-lag varje säsong. Vi ser redan nu att många spelare som ansökt till vårt juniorprogram nästa säsong är de som gått till andra klubbar tidigare. Vi har målet att bli det bästa utvecklingssystemet i Sverige och har många storklubbar i SHL som vi tar inspiration av. De spelare som väljer oss kommer att få en bra chans att utvecklas. 


Chris Abbott berättar också att föreningen uppgraderat sina faciliteter rejält de senaste åren.


– Nu har vi alla resurser som krävs för att vara en talangfabrik. Vi har mycket istid, ett gym i toppklass, fystränare som alltid är tillgängliga och en stor yta där du kan stå och nöta skott dagarna långa. Sen är det en liten stad, så det är väldigt lätt att ta sig till träningarna. 


Utöver det har juniorlagen tillgång till den välrenommerade skillscoachen William Wallén, som själv varit elitspelare.


– Han är en resurs för de unga spelarna och kan hjälpa dem att utveckla sina skills. Det gäller alltifrån teknik till skridskoåkning och han är tillgänglig för spelarna dagligen under skoltid.


Vad krävs för att ni ska bli en av de ledande klubbarna inom talangutveckling? 

– Det handlar om att spelarna ska känna att dörren till A-laget är öppen, och det tror jag att de gör nu när så många spelare fått chansen. Sen är det viktigt att vi låter juniorer vara juniorer i juniorlagen, så att de får göra misstag och lära sig av dem. 
Vi har tittat mycket på Skellefteå och hur de har jobbat de senaste åren, säger han.