HockeyNews
PLUS

Spaningar från Smålandsderbyt: ”Hur kan det pendla så mycket?

(12695) HV71
Bildbyrån

Publicerad: 18 februari 2020

FacebookXWhatsApp

VÄXJÖ. Växjö vann Smålandsderbyt mot HV71 med hela 5–1. Här är HockeyNews.se:s utsände reporter, Mattias Perssons spaningar från matchen. 

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk hockey


Slarvigt värre…


På mindre än 21 sekunder i den första perioden hann Växjö sticka iväg till 2–0, tack vare slarv i HV-försvaret. Först var det en markeringsmiss på Richard Gynges 1–0 mål och vid 2–0 var det Markus Lauridsen som slarvade med pucken bakom mål. Det går inte att hålla på så om man ska ta sig till slutspel och framförallt inte i ett derby där mer än bara det sportsliga står på spel. 


Defensiva kedjan ett segervapen för Växjö


Fredrik Karlström, Marcus Sylvegård och Pontus Holmberg är inte de mest namnkunniga spelarna i Växjö, men oj vad nyttig kedjan har varit för sitt lag den senaste tiden. Sedan de sattes ihop för sju matcher sedan har kedjan inte varit inne på ett enda baklängesmål. Kedjan plockade verkligen bort HV71:s stjärnor i Smålandsderbyt och fortsätter kemin dem emellan har Växjö hittat ett vapen som kan plocka bort många lags stjärnor. 


Hur kan det pendla så mycket? 


Det går inte att bli klok på var man har HV71 inför slutspurten. Efter att ha slagit Linköping komfortabelt i lördags var det tillbaka i gamla hjulspår mot Växjö. Jag förstår inte hur det kan pendla så himla mycket i insatserna från match till match. Det var inte särskilt mycket som fungerade för laget under tisdagen, nej inte ens den annars stabile Jonas Gunnarsson var särskilt bra. Ska HV71 ta en topp sex-placering när säsongen summeras måste man vara betydligt mer konsekventa i sina insatser, det går inte att åka och vinna en match för att sedan vara jättebleka i nästa.


Fick inte chansen i Modo – istället SHL-debut i Växjö


Forwardstalangen Linus Skager, 19, var en av spelarna som förväntades få chansen i Modos A-lag under hösten, men A-lagschansen har uteblivit i takt med att klubben hårdsatsar mot SHL. Därför valde 19-åringen att lämna klubben i slutet av december och flyttlasset gick istället vidare till Växjö, där han fått en rivstart. Efter 17 poäng på 10 matcher i J20 SuperElit fick forwarden debutera i SHL i kvällens Smålandsderby och han fick dessutom göra det i förstakedjan med sällskap av Emil Pettersson och Marcus Paulsson. I debuten blev det 10 minuters istid och +1 i protokollet. Hur han skötte sig i spelet? Utmärkte sig inte nämnvärt, men gjorde heller inte bort sig. Att det finns talang i honom är det inget snack om.


Richard Gynges islossning


Forwarden Richard Gynge var ett av de stora namnen som återvände till SHL inför säsongen och förväntningarna på honom var därefter, men liksom hela Växjö har stjärnan haft det tungt och inför kvällens match stod den annars vasse målskytten noterad för blott sex mål på 33 matcher. Mot HV71 visade han upp fuck you-fingret och slog till med två mål och en assist, extra skönt för honom med tanke på den kritik han fått utstå under säsongen. 


Växjö-HV71 5–1 (2-1, 3-0, 0-0)

Växjö: Richard Gynge 2, Erik Josefsson, Linus Högberg, Roman Horak

HV71: Johannes Kinnvall

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)