Karlström om stödet från NHL-klubben: “Blivit mognare i skallen”


18 februari 2020

VÄXJÖ. Fredrik Karlström har varit en av svensk hockeys mest spännande talanger senaste åren och nu siktar han högre i Växjö.
HockeyNews.se träffade 22-åringen som berättar om samarbetet med Dallas, det han vill utveckla i sitt spel och mentala hjälpen från oväntat håll som gjort honom bättre.
– Det har fått mig att släppa axlarna och jag känner mig mer fri ute på isen, jag känner mig lätt och det känns bra i kroppen efter, säger Karlström till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey Forwarden Fredrik Karlström slog igenom i AIK säsongen 2016/17 då han slog till med 24 poäng (9+15) på 45 matcher. Han blev draftad av Dallas Stars och spelade i två junior-VM. Resan har därefter fortsatt i Linköping där han spelade i två säsonger innan han inför den upplagan av SHL skiftade till Växjö. Karlström berättar för HockeyNews.se att han inte var helt med tiden i Linköping, men att han fick med sig viktiga verktyg därifrån inför framtiden.

– Ser man tillbaka på min tid i Linköping tycker jag inte att den blev så lyckat som jag hade tänkt mig. Jag fick ändå med mig många defensiva kvalitéer, tycker jag i och med att jag inte spelade så mycket offensivt. Jag tycker att jag tog med mig många defensiva färdigheter därifrån och utvecklat det ganska mycket under tiden i Linköping. Färdigheter som jag med mig till Växjö, nu vill jag bli ännu mer "edge" framåt, säger Fredrik Karlström till HockeyNews.se när vi träffade hom efter bortasegern i Oskarshamn där Växjö vann med 5–3 och gjorde mål på straff och även hade en assist i matchen.

Fredrik Karlström var en av målskyttarna mot Oskarshamn i Lördags. Foto: Bildbyrån

Att gå till Växjö till den här säsongen var ett enkelt val.

– Jag tycker att det var ganska enkelt beslut, jag fastnade lite i Linköping och när jag pratade med Växjö lät det bra. Dom såg mig som en kreativ spelare som kunde skapa framåt och det kändes bra, så valet blev ganska enkelt, säger Karlström.

22-åringen går mot sin bästa säsong i karriären än så länge och nu siktar han på att hjälpa klubben att ta sig över strecket för att ta en slutspelsplats. Hittills den här säsongen Karlström skjutit in fyra mål spelat fram till sju, totalt elva SHL-poäng.

Berätta mer om utvecklingen av ditt offensiva spel?

– Det är väl den spelaren som jag är från början, jag vill vara en tvåvägsspelare och nu när jag har utvecklat mina defensiva kunskaper så vill jag kunna producera på den här nivån. Jag har gjort det i hockeyallsvenskan och landslagsturneringar så nu vill jag göra det även på den här nivån. Jag tycker att jag har gjort det mer och mer den här säsongen. Jag har skjutit och attackerat mer. Jag vill göra det ännu mer än vad jag gjort hittills, så det är det jag vill jobba med.

Defensiven finns där, nu vill Karlström utveckla sitt offensiva spel. Foto: Bildbyrån

2016 draftades Fredrik Karlström av i tredjerundan av Dallas Stars och i matchen mot Oskarshamn satt utvecklingschefen Pär Johansson på läktaren. En person som har betytt mycket för Karlströms utveckling. Karlström hyllar samarbetet med Dallas och just Pär Johansson.

– Det är jättebra, de hör av sig hela tiden och speciellt Pär nu som kom in inför det här året. Han var inte utvecklingsansvarig tidigare för oss svenskar utan han kom in det här året. Det fungerar jättebra och vi träffas ofta och pratar, han har hjälpt mig mycket med den mentala biten. Han är väldigt skicklig och hjälper mig med att zooma ut, inte bara stirra mig blint på vissa småsaker som händer på isen utan han hjälper mig att tänka på andra saker. Det har fungerat bra.

Kan du ge några exempel?

– Vi träffas ungefär en gång var tredje vecka. En gång till exempel så var jag på hans brorsas kontor och han stod nästan som en lärare och plockade ut mentala bitar ur mitt huvud som jag tänker på, eller snarare sagt att jag ska tänka på prestation framför resultatet. Förut tänkte tvärtom och det har blivit en skillnad nu. Det har fått mig att släppa axlarna och jag känner mig mer fri ute på isen, jag känner mig lätt och det känns bra i kroppen efter. 

Känner du att Dallas och Pär har hjälpt dig att växa som människa också?

– Ja, absolut. Det är väl en blandning av vad Linköping har gjort och även AIK från början, sen även i Växjö och av det jag fått göra i Dallas. Jag känner att jag har blivit mognare i skallen och utanför isen.

Hur framtiden med Dallas Stars ser ut för Fredrik Karlsson är osäkert just nu. 

– Det är faktiskt lite oklart, jag gör mitt sista år innan jag blir free agent, så antingen så sajnar de mig eller så blir jag fri. Vi får se vad som händer men jag ska kriga på och göra det så bra som möjligt i Växjö för att sedan se vad som händer sen.

Växjö Lakers, som just nu innehar den sista slutspelsplats till play in, möter HV71 på hemmais på tisdagskvällen.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons