HA-svepet: Nykomlingen körde över Mora – Västerås vände och vann

(12571) HA-svep

Publicerad: 12 februari 2020

Kristianstads nye målvakt Christian Engstrand sänkte sitt gamla lag och det rejält, Västerås vände och vann mot Karlskrona, och Björklöven avfärdade Vita Hästen. Här är svepet från kvällens allsvenska omgång.

Vita Hästen – Björklöven 3–5 (2-2, 1-1, 0-2)

VIT: Simon Fernholm, Linus Andersson, Marcus Fagerudd

IFB: Zach Palmquist, David Lindquist, Emil Lundberg, Brian Cooper, Alex Hutchings

Zach Palmquist gav Björklöven ledningen efter drygt två minuters spel. Björklövens David Lindquist gjorde sedan 2–0 och man såg ut att gå mot en ny enkel seger, men Vita Hästen ville annat.

Först reducerade Simon Fernholm och med två minuter kvar av den första perioden såg Linus Andersson till att kvittera med sitt 20:e mål för säsongen.

Emil Lundberg gav Björklöven ledningen på nytt, men ledningen stod sig bara i dryga minuten då Marcus Fagerudd kvitterade på nytt. 2–2 var resultatet efter två spelade perioder.

Men trots ett gott försök lyckades Vita Hästen inte rå på starka Björklöven i den tredje perioden. Brian Cooper gjorde först 4–3, innan Alex Hutchings kunde fastställa slutresultatet till 5–3 i tom kasse.

Almtuna – Södertälje 4–3 efter straffar (1-1, 2-2, 0-0, 0-0, 1-0 )

AIS: Tobias Åhström, Calle Åsell, Marcus Karlström, Sebastian Fakt

SSK: Hugo Gustafsson 2, Lucas Carlsson

Det var viktiga poäng på spel i Gränby Ishall under onsdagskvällen. För Almtunas del handlar allt om att undvika kval, medan Södertälje slåss kring slutspelsstrecket.

Almtuna tog ledningen via Tobias Åhström efter drygt åtta minuters spel, men innan perioden över hade Hugo Gustafsson kvitterat i boxplay.

Efter drygt tio minuters spel på mittenakten tog Almtuna ledningen på nytt, sedan Calle Åsell blivit målskytt. Ledningen stod sig i drygt fem minuter, innan Lucas Carlsson gjorde 2–2 i powerplay.

Kvitteringen var början på några händelserika minuter. Först tilldömdes Södertälje ett straffslag och Hugo Gustafsson gjorde inga misstag. Men glädjen blev inte särskilt långvarig, för bara minuten senare kvitterade Marcus Karlström på nytt.

Den tredje perioden slutade mållös och matchen gick till förlängning, som även den blev mållös. I straffläggningen var det Almtuna som drog det längsta strået sedan Sebastian Fakt satt den avgörande straffen.

Modo – Timrå 2–3 (2-1, 0-2, 0-0)

MHC: Adam Tambellini, Patrik Karlkvist

TIK: Sebastian Hartmann, Morten Madsen, Albin Lundin

Tingsryd – Västervik 5–1 (2-1, 1-0, 2-0)

TAIF: Joseph Jonsson, Filip Owesson, Robin Carlsson, Filip Svenningsson, Ludvig Claesson

VIK: Niklas Folin

Efter en stark säsongsinledning har Tingsryd plötsligt flugit ner på en elfteplats i tabellen. Nu handlar allt om överlevnad och därför är varenda match viktig för klubben. Under onsdagen ställdes man mot Västervik i en oerhört viktig match.

Tingsryd fick en drömstart och efter bara 50 sekunder hade Joseph Jonsson gett hemmalaget ledningen. Fem minuter senare gjorde man även 2–0. Niklas Folin lyckades dock reducera före första periodens slut.

Efter sex minuter in på mittenakten gjorde Filip Owesson 3–1 i powerplay, ett resultat som stod sig ända fram till mitten på den tredje perioden, då nyligen inlånade Filip Svenningsson slog till med 4–1 för Tingsryd.

När Ludvig Claessons sedan gjorde 5–1 med åtta minuter kvar att spela var matchen körd för Västervik. Tre viktiga poäng in på kontot för Tingsryd.

Västerås – Karlskrona 3–2 (0-0, 1-2, 2-0)

VIK: Fredrik Johansson, Lukas Zetterberg, Kelsey Tessier

KHK: Niklas Johansson, Filip Wiberg

Matcherna mellan Västerås och Karlskrona brukar vara jämna, inget undantag den här kvällen.

Den första perioden slutade mållös, men efter 4:39 in i den andra perioden gav Fredrik Johansson sitt Västerås ledningen. Fyra minuter senare kvitterade en annan Johansson, nämligen Niklas för Karlskrona.

Med 40 sekunder kvar av mittenakten gav Filip Wiberg gästerna ledningen med sitt första mål för säsongen. Västerås forcerade för en kvittering och till slut skulle den komma, efter att Lukas Zetterberg hittat rätt.

Målet gav Västerås energi och med fyra minuter kvar satte Kelsey Tessier 3–2, vilket också visade sig bli segermålet.

Kristianstad – Mora 9–2 (3-1, 4-0, 2-1)

KIK: Kevin Wennström 2, Anton Heikkinen 2, Riley Bourbonnais, Daniel Andersson 2, Amil Krupic, Herman Hansson

MIK: Brant Harris, Adam Masuhr

Wow, vilken överkörning vi fick bevittna i Kristianstads Ishall den här kvällen. Den tidigare Moramålvakten Christian Engstrand fick en drömstart i Kristianstad mot sitt gamla lag.

Efter att Kristianstad gått till pausvila med en 3–1 ledning levde matchen fortfarande i allra högsta grad, men i den andra perioden exploderade hemmalagets offensiv, samtidigt som Mora visade upp ett bristfälligt försvarsspel.

Röglelånet Kevin Wennström inledde målskyttet i den andra perioden och sedan rann det i väg fullständigt. Resultatet efter 40 minuters spel var hela 7–1.

I den tredje perioden såg Herman Hansson till att göra 8–1 och minuten senare slog Kevin Wennström till med sitt andra mål för kvällen, innan Adam Masuhr fick till ett tröstmål för sitt Mora innan slutsignalen.