HockeyNews
PLUS

Så går FBK vidare efter att stjärnan lämnat: "Jättetråkigt beslut"

(12550) Ryno-Jakobsson
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 11 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Johan Ryno lämnar Färjestad med omedelbar verkan.
För HockeyNews.se berättar general managern Peter Jakobsson att det finns en tids dialog bakom beslutet och hur han ser på truppen inför transferfönstrets stängning på lördag.
– Det är som jag har sagt tidigare, det är jäkligt tunt. Det är det. Det finns inte så mycket ska jag vara ärlig att säga. säger Jakobsson.


SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Johan Ryno var inne på sin femte säsong i Färjestad och har de tre senaste åren varit en av lagets assisterande kaptener, men under tisdagen stod det klart att tiden i klubben var över.

Precis innan det att Färjestads match mot Djurgården skulle börja meddelade FBK att Ryno lämnar laget med omedelbar verkan.

På 30 matcher i SHL har det denna säsong blivit 15 poäng för Ryno som fått se sin speltid minska med över tre minuter jämfört med förra säsongen. Och att istiden minskat har varit bidragande till beslutet från båda parter att avsluta samarbetet.

– Det är ingen hållbar situation för varken Färjestad BK eller Johan Ryno. Vi har sett Johan Ryno spela väldigt långt fram i vårt lag och just nu har han två landslagscentrar före sig där i Gustav (Rydahl) och Linus (Johansson). Det har växt fram den sista tiden. Jättetråkigt beslut, men tyvärr är det sånt som händer i den här idrotten, säger FBK:s general manager Peter Jakobsson till HockeyNews.se.

Hade ni velat behålla honom?

– Alltså, vi har haft en dialog med Johan en tid och situationen som blir är inte optimal. Det är ungefär som vi hade med Ville (Leskinen) också när spetsspelare ska leverera och ha en position långt fram i laget, men när det inte blir så. Nu är det några andra som har växt ganska mycket under säsongen och jag tänker på Gustav Rydahl och ”Lilliz” (Marcus Nilsson) som levererar stort och då blir det lite omkastningar i trupperna. Det är sånt som händer. Det är jättetråkigt för Färjestad BK och Johan så klart. Vi går vidare.

LÄS MER: Färjestads poängkung tystade tvivlarna – utsedd till bäst i Globen 

Johan Ryno har varit utanför laget i de senaste omgångarna. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Med Ryno borta ur ekvationen blir det ett hål att fylla på centersidan hos laget som sedan tidigare har Michael Lindqvist på skadelistan för resterande del av säsongen.

Men lösningen att fylla centerplatsen Ryno lämnat tom finns inom truppen redan enligt Jakobsson.

– Martin (Johansson) vill spela center och han tycker det känns som en naturlig position för honom. Får han välja spelar han hellre center och vi tycker han gör ett jättebra arbete där. Jag tycker vi har en bra uppdelning med defensiva och offensiva centrar och har en bra centrallinje där, säger Jakobsson och fortsätter:
– Vi har fått in Oscar Lawner som efter 20 minuter idag har varit en jätteduktig spelare med energi. Vi har Victor (Ejdsell) som inte är här idag så vi har 14 forwards och det är den numerär man brukar gå in i en säsong med.

Martin Johansson trivs bäst som center enligt honom själv. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

På lördag stänger transferfönstret och det finns tid kvar att värva spelare på.

Men Jakobsson har ingen panik över läget i laget.

– Det är som jag har sagt tidigare, det är jäkligt tunt. Det är det. Det finns inte så mycket ska jag vara ärlig att säga. Sedan är det klart att det är några dagar kvar så vi letar fortfarande, säger han.

Skulle ni kunna tänka er att göra en trejd?

– Nej, inte i dagsläget. Vi har en bra trupp och skulle det ramla in någonting som vi tycker kan tillföra slår vi till. Annars gör vi inte det.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)