HA-svepet: Västervik mot slutspel – snajpern slog till två gånger om

(12477) kollage måndag
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 7 februari 2020

Endast tre allsvenska matcher på agendan den här fredagskvällen i februari. Vi fick se Karlskoga ta chansen att haka på Timrå i jakten på Modo, Västerviks viktiga seger i slutspelsjakten och en skarpskytt i Björklöven som slog till två gånger.

UNIBET - ligans huvudpartner

Björklöven–Kristianstads IK 3–1 (3–0, 0–0, 0–1)

IFB: Olle Liss 2, Brian Cooper.
KIK: Johan Lundgren.

Björklöven gjorde processen kort med bottenlaget Kristianstad där finländske målvakten Antti Lehtonen i princip fått beskedet att han inte längre har förtroendet i målet i och med att Kristianstad under dagen offentliggjorde värvningen av rutinerade keepern Christian Engstrand. Lehtonen fick dessutom en mardrömsöppning på matchen och släppte in två mål i matchinledningen.

I hemmalaget var det backen Brian Cooper och forwarden Olle Liss som dominerade. Cooper satte 1–0 och spelade sedan fram till Liss två fullträffar i powerplay. 2–0-målet var en delikatess av skarpskytten från Dalarna.

Med en 3–0-ledning efter elva och en halv minut kunde Björklöven kontrollera händelserna på isen.

Den andra perioden blev mållös. Dock ska man säga att Kristianstad inte vek ner sig helt. I slutperioden reducerade skicklige Johan Lundgren, men uppförsbacken var för brant.

Västerviks IK–Vita Hästen 5–3 (1–2, 3–0, 1–1)

VIK: Oscar Drugge, Emil Alba, Rob Bordson, Lukas Wernblom, Oscar Pettersson.
VH: Oliver Nordberg, Marcus Fagerudd, Arvid Aronsson.

Vita Hästen sitter gärna säkert i mittens rike och lär med största sannolikhet ta en slutspelsplats.  Desto hetare var matchen för Västervik, som slåss med flera lag om den sista slutspelsplatsen. Västervik fick en tung start på matchen, men reste sig starkt. Backen Oscar Drugges mål med 26 sekunder kvar av den första perioden blev otroligt viktigt.

För i den andra perioden exploderade Västervik och vann den perioden med 3–0. Emil Alba petade in kvitteringen och sedan kom två sena mål i perioden genom Rob Bordson och Lukas Wernblom.

I den tredje perioden tryckte Hästen på för en reducering, men i stället kunde Västervik kontra in 5–2. Hästen reducerade en gång, men kom inte närmare än så. Tre blytunga poäng för Västervik, som i en haltande tabell nu är uppe på slutspelsplats.

Rob Bordson var en av matchhjältarna för Västervik med ett mål och två assist på kontot.

BIK Karlskoga–AIK 3–2 (1–1, 0–1, 2–0)

BIK: Tor Immo, Jesper Kokkonen, Wilhelm Westlund.
AIK: Carl Wassenius, Cody Bradley.

Vid seger hade BIK Karlskoga hängt på Timrå i jakten på ett formsvagt Modo som innehar den andra finalplatsen. Men det blev en trög match mot jumbon AIK i Nobelhallen. AIK var i ledning med 2–1 inför den tredje perioden. Då slog Jesper Kokkonen till i powerplay och kvitterade till 2–2 i powerplay.

Till slut var det Karlskoga som var det starkare laget. Backen Wilhelms Westlund blev matchhjälte.