HockeyNews
PLUS

Tre Kronor-coachen tillbaka för att hedra sin döda mor

(12413) Johan Garpenlöv/Tre Kronor Globen
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 5 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Johan Garpenlöv var inte med Tre Kronor på tisdagsträningen. Istället för hockey ägnade han all sin kraft åt att ta farväl av sin Alzheimer-sjuka mamma Eva.

På onsdagen var förbundskaptenen tillbaka på isen med sitt lag och sina hockeyvänner.

– Jag vet att hon ville att jag skulle göra det. Det här är hennes vilja, säger han dämpat.

Efter en lång tids sjukdom i Alzheimer avled Johan Garpenlövs mamma Eva under tisdagen. Han fanns vid hennes sida liksom hans nära och kära.


Under onsdagen kände Tre Kronors förbundskapten att han ville tillbaka till jobbet, att leda Sveriges hockeylandslag i hemmaturneringen i Globen torsdag till söndag.


– Det är svårt naturligtvis, men samtidigt som jag sa. Vi fick ett bra avslut igår. Mitt liv har varit hockey och hon har varit en stor del av det och jag vill gå vidare. Jag vet att hon ville att jag skulle göra det. Det här är hennes vilja. Då kände jag att idag passar det bra att komma hit och fundera på det här. Träffa grabbarna. De fick i och för sig reda på det igår, men just att gå vidare. Sedan kommer det att ta ett tag innan man landar i det här, absolut, säger Johan Garpenlöv.


LÄS MERDärför saknades förbundskapten Garpenlöv på Tre Kronors träning


Ute på isen såg han ut att trivas med att vara tillbaka i vardagen i en familjär miljö. Att sörja sin nu döda mor blir en längre process.


– Det var viktigt kände jag att få komma in i vardagen igen efter det som hände igår, säger Garpenlöv.


– Det är ingen hemlighet att min mamma har haft Alzheimer och varit dålig en längre tid och att jag är ambassadör för Alzheimerfonden. Jag kämpar för att sprida kunskap om sjukdomen, att det inte finns någon bromsmedicin. Med det då samla ihop pengar till forskning för att kanske så småningom kanske hitta ett botemedel så att den drabbade slipper lida och de runt omkring det tråkiga.



– Min mamma dog igår eftermiddag. Vi var alla där och det var ett bra avslut. Lugnt och fint och allt gick som det skulle göra.


Johan Garpenlöv vill nu försöka vinna tre matcher med Tre Kronor mot Tjeckien, Ryssland och Finland som ett led i förberedelserna inför VM i Schweiz i maj.


– Vi har en viktig turnering för oss och för killarna. Jag åker inte in till hotellet utan jag åker hem och tar hand om pappa nu. Just nu var det skönt att få tänka på nåt annat.


Johan Garpenlöv tänker nu försöka få energi av att göra det han älskar. Att tänka och jobba med hockeyn.


– Jag har bra känslor för turneringen. Vi har ett bra lag och vi försöker leta efter offensiv spets. Vi har en stark backsida och vi har några yngre som kommer in som inte var med från början och som ska bli intressant att följa, som verkligen är spetsspelare i sin ålder och så får vi se om de kan ta det till den här nivån, säger han och tillägger:


– Målvaktssidan var fantastisk senast med Lasse (Johansson) och nu är Mange (Hellberg) inne för att visa att han tillhör det här. Lagmässigt känns det bra.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)