HockeyNews
PLUS

Skyttekungen om sitt starka självförtroende: "Spelar på instinkt"

(12409) Malte Strömwall/Tre Kronor/Globen
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 5 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Malte Strömwall är Sveriges bästa målskytt i KHL redan under sin första säsong i ligan och han blev uttagen till All Star-matchen.

Via spel i finska Kouvola och ryska Sotji är den 25-årige högerskytten på väg att etablera sig i Tre Kronor.

– Första säsongen i KHL är mycket nytt, men jag tycker att jag har anpassat mig snabbt och gillar sättet att spela på där. Det är lite mer att vara kreativ och hålla i pucken längre, säger Strömwall till HockeyNews.se.

Under VM 1989 i Globen var pappa Johan Strömwall en av Tre Kronors storspelare. Nu, nästan 31 år senare, är det sonen Malte Strömwall, som börjar dra blickarna till sig för sina fina insatser ute på isen.


Malte Strömwall har gjort 19 mål i KHL för Sotji. Ett lag som har sparkat tränaren under säsongen och vars slutspelschanser hänger på en skör tråd.

25-årige Strömwall håller slutspelsdrömmen vid liv och har gjort det matchavgörande målet två matcher i rad. Han kommer till Tre Kronor med ett starkt självförtroende från KHL.


– Det har gått upp och ner för laget. Jag tycker att vi många stunder har spelat ganska stunder och sedan kommer det perioder när vi har spelat jättebra. Vi har inte haft den här riktigt jämna nivån som man behöver hålla för att vara ett slutspelslag, säger Strömwall.



Förra säsongen vann han skytteligan i den finska ligan genom att göra 30 mål på 52 matcher för KooKoo som missade slutspel. Inte sedan han gjorde succé i AIK i Hockeyallsvenskan 201572016 har han fått lira något som liknar slutspelshockey.


– Första säsongen i KHL är mycket nytt, men jag tycker att jag har anpassat mig snabbt och gillar sättet att spela på där. Det är lite mer att vara kreativ och hålla i pucken längre, säger Strömwall som har lite att jämföra med.


– I Finland och Sverige är det lite mer att köra. Där är det att köra också, men det är lite mer att hålla i också. Jag tycker det är kul och många spelare är väldigt skickliga.


Med sina 19 mål i KHL är han sexa i skytteligan.


– Det är klart, det var en period där i höstas när jag inte gjorde så mycket mål. Efter det har det rullat på. Jag tror på mitt skott och har försökt skjuta hela tiden. Vet att jag gjorde mycket mål förra året och har försökt ta med mig det in i den här säsongen. Man har självförtroende i att göra mål, då kommer det rätt naturligt.


LÄS MERDärför saknades förbundskapten Garpenlöv på Tre Kronors träning


De flesta som når Tre Kronor tar vägen via SHL eller kanske KHL. Strömwall har fått ta ”omvägen” via den finska ligan, som har blivit allt bättre på att göra fynd i Hockeyallsvenskan.


– Det är vissa som tar vägen via Finland till KHL och jag fick möjligheten att göra det och det kändes som det var rätt väg att ta. Ah, det har funkat bra. Att få komma med här är en stor bonus och väldigt kul. Jag tycker det är en ära att spela för Sverige. Varje gång man får den chansen vill jag göra det.


I Channel One Cup i december gjorde Malte Strömwall mål för Tre Kronor både mot Ryssland och Tjeckien och bidrog på så sätt till vinster i de två matcherna och till slutsegern i Rysslandsturneringen.


Strömwall har kommit in i Tre Kronors sätt att vilja spela hockey. På sina första sju landskamper har han gjort tre mål och verkligen visat sin känsla för målgörandet.


– Man försöker spela det rätta systemet som vi har här i Tre Kronor. Vara mer noga med detaljerna. Sedan när det kommer till anfallshockey försöker jag spela på instinkt.


– Just arbetet över hela planen, att man bidrar med det och inte bara är en offensiv spelare.


Spännande kedja i Tre Kronor: Oscar Lindberg, Malte Strömwall och Marcus "Lilliz" Nilsson. Foto: Bildbyrån.


I Sotji har Malte Strömwall den kloke före detta Växjö-centern Robert Rosén vid sin sida. I Tre Kronor får han dubble VM-guldvinnaren Oscar Lindberg och Färjestads poängmaskin Marcus Nilsson att jobba ihop med.


– Jag försöker släppa pucken rätt mycket och ta initiativ med skridskoåkningen och höja farten. Jag tycker alla som är med här är så duktiga hockeyspelare så det spelar inte så stor roll vem man spelar med riktigt. Det är kul att spela med dem, de är bra spelare.


LÄS MERRosén hyllar Malte Strömwall: "Toppspelare i den här ligan"


Malte Strömwall har gjort ett sådant intryck i KHL att han blev uttagen till All Star-matchen i januari. Men på grund av skada lämnade han återbud.


– Det var efter jul jag fick problem med en ljumske, så jag fick tacka nej och åkte hem till Sverige i en vecka och fick jättebra hjälp. Veckan efter var jag tillbaka i spel redan. Det var tråkigt att tacka nej till All Star, men det var kul att ha fått bli uttagen i alla fall. Det var tråkigt och nåt jag ville åka på.


I Sverige har den 25-årige Luleåsonen spelat för Linköping, Växjö, Troja/Ljungby, Luleå, Asplöven, HV71 och AIK.


Har du hunnit knyta band till någon av klubbarna?


– Det skulle jag väl inte säga. Sist jag spelade i Sverige var i AIK och då hade vi en väldigt rolig säsong där. Det är klart att man har följt dem lite på slutet, och även de andra lagen som jag har spelat i. Man har lite kvar till de lagen, så klart.


– Jag gillar att kolla hockey över lag, så man kikar lite. Kul att det går bra för de lag som man har varit i.


Vad hoppas du på inför Beijer Hockey Games?


– Att det kommer mycket folk. Det blir roliga matcher att spela. Och att vi vinner, så klart.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)