HA-svepet: Modo vann toppmötet – och AIK bröt långa förlustsviten

(12178) Mooooodo§

Publicerad: 22 januari 2020

Modo vann toppmötet mot BIK Karlskoga med 4–2, AIK bröt den tio matcher långa förlustssviten och Mora tog en överraskande seger mot tabellettan Björklöven. Här är svepet från kvällens allsvenska omgång.

UNIBET – ligans huvudpartner

Almtuna – Vita Hästen 0–5 (0-2, 0-1, 0-2)
Almtuna:
Vita Hästen: Istvan Bartalis 2, Filip Cruseman

Almtuna placerar sig precis ovanför nedflyttningsstrecket och vid en vinst hade man chans att dra ifrån botten ytterligare, men man fick en tuff start hemma mot Vita Hästen.

Istvan Bartalis tog tillvara på ett läge redan efter tre minuter och innan den första perioden var över hade Filip Cruseman gjort 2–0.

Det skulle inte bli lättare att hämta ikapp för Uppsalalaget när Istvan Bartalis gjorde sitt andra mål för kvällen med fyra minuter kvar av den andra perioden.

Jens Holmström utökade Hästens ledning åtta minuter in i den tredje perioden och med 30 sekunder kvar att spela kunde Simon Fernholm sätta spiken i kistan.

Modo – Karlskoga 4–2 (2-1, 1-0, 1-1)
Modo: Johan Forsberg, Fredrik Olofsson, Kim Rosdahl, Patrik Karlkvist
Karlskoga: Jesper Kokkonen, Oliver Eklind

Kanske kvällens mest spännande match, tabelltvåan Modo tog emot tabellfyran Karlskoga. Hemmalaget fick en smakstart när Johan Forsberg åkte sig fri och kunde sätta pucken mellan benen, assisterade av den nye backen Nikolaj Belov.

I mitten av den första perioden kvitterade Jesper Kokkonen med en styrning i powerplay, men glädjen blev inte långvarig sedan Fredrik Olofsson slagit till med sitt åttonde mål för säsongen och 2–1 Modo efter 20 minuters spel.

Modo pressade på och hade både ribbskott och en puck som sneglade på mållinjen. Till slut skulle 3–1 komma, när Kim Rosdahl drog iväg ett slagskott som hette duga, det var hans tionde mål för säsongen.

Den ställningen stod sig tills det återstod tre minuter och 50 sekunder av den tredje perioden, då Oliver Eklind gav gästerna hopp. Men hoppet varade inte särskilt länge, för bara minuten senare satte Modos Patrik Karlkvist spiken i kistan med ett kanonskott.

Södertälje – Västervik 1–2 (0-1, 1-1, 0-1)
Södertälje: August Berg
Västervik: Emil Alba, Erik Ullman, Victor Wänghult

Västervik är ett av lagen som jagar topp åtta och vinsten borta mot Södertälje ger laget hopp inför fortsättningen. Emil Alba gjorde 1–0 med 30 sekunder kvar av den första perioden.

I början på den andra perioden kvitterade backen August Berg, men glädjen blev inte särskilt långvarig då Erik Ullman gav Västervik ledningen på nytt bara fyra minuter senare.

Södertälje pressade på rejält för ett kvitteringsmål i den tredje perioden, men med två minuter kvar kunde Victor Wänghult skjuta segern till gästerna när han la in pucken i tom bur.

Mora – Björklöven 5–3 (3-0, 0-1, 2-2)
Mora: Måns Carlsson 2, Brendan Ranford 2, Niki Petti
Björklöven: Sebastian Selin, Olle Liss, Alexander Wiklund

Kanske kvällens mest överraskande resultat. Tabelltian Mora, som har höjt sig avsevärt den senaste tiden fick en drömstart hemma mot serieledaren när Måns Carlsson tog tillvara på en retur framför mål.

13 minuter in i den första perioden utökade Mora sin ledning genom Brendan Ranford och bara tre minuter slog Måns Carlsson till med sitt andra mål för kvällen.

Björklöven fick in en reducering i mitten på den andra perioden, vilket gav laget hopp inför den tredje perioden.

Men det hoppet försvann lika snabbt när Brendan Ranford slog till med sitt andra mål för kvällen efter endast 1:43 in i den tredje perioden. Men gästerna gav sig inte och med tio minuter kvar att spela gjorde Olle Liss 4–2 och bara två minuter senare kom även 4–3.

Trots en massiv forcering i slutminuterna kom inte Björklöven närmre än så och Mora kunde ta tre blytunga poäng mot serieledaren. Därmed bröts Björklövens nio matcher långa vinstsvit.

Karlskrona – AIK 1–2 (0-1, 1-0, 0-1)
Karlskrona: Viktor Liljegren
AIK: Johan Porsberger

Krislaget AIK med tio raka förluster tog en efterlängtad seger mot Karlskrona på bortaplan under onsdagskvällen. Johan Porsberger gav stockholmarna ledningen med ett snärtigt handledsskott efter bara en minut.

Karlskrona kvitterade via Viktor Liljegren i den andra perioden, men det var AIK som skulle dra det längsta strået. Hugo Leufvenius sänkte sitt tidigare lag när han kunde peta in 2–1 framför Marcus Hellgren i KHK-målet.

Det här var AIK:s första seger sedan i början av december, släpper det för stockholmarna nu, månntro?

Västerås – Tingsryd 2–3 efter straffar (2-0, 0-1, 0-1, 0-0, 0-1)
Västerås: Isac Skedung 2
Tingsryd: Anton Svensson, Ludvig Claesson, Joseph Jonsson

Han förlängde sitt kontrakt med Västerås häromdagen. I kväll spelade han en nyckelroll och blev tvåmålsskytt när Tingsryd kom på besök.

Först styrde han in 1–0 efter tio spelade minuter, på pass från Jereme Gauthier Leduc. Tre minuter senare var det dags igen, och på nytt var det via en styrning. Anton Svensson kvitterade med 40 sekunder kvar av den andra perioden och gav gästerna hopp inför den tredje perioden.

Och hoppet är ju det sista som överger en. Med ett skott från blå såg backen Ludvig Claesson till att kvittera med tio minuter kvar att spela av den tredje perioden.

Matchen gick till förlängning, där det blev mållöst. Istället avgjorde matchen på straffar och till slut kunde Joseph Jonsson skjuta extrapoängen till Tingsryd, som nu ligger på samma poäng som åttan Södertälje ovanför strecket.

Timrå – Kristianstad 2–1 (1-1, 1-0, 0-0)
Timrå: Jonathan Dahlén, Albin Lundin
Kristianstad: Riley Bourbounnais