HockeyNews
PLUS

Nyckeln till Djurgårdens plats på topp sex – avslöjande siffror

(12115) Patrik Berglund/Djurgården-Malmö
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 19 januari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården är SHL:s fjärde bästa hemmalag efter att ha knegat till sig sju raka trepoängare.

Lagets poängkung Patrik Berglund har gjort 73 procent av sina mål och assist på hemmais och vill nu ha ett vassare spel från laget och sig själv på resande fot för att nå topp sex.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Över 7 000 åskådare på Hovet njöt av hockeyunderhållningen som Djurgården och Malmö bjöd på.


Allra bäst var Djurgården, som via 2–0 knep sin sjunde raka fullpoängare i Stockholm, varav sex segrar på Hovet och en i Globen.


2–0-skytten Patrik Berglund gjorde mål för andra hemmamatchen i rad och har gjort 22 poäng (11 mål, 11 assist) på 32 matcher efter hemkomsten från NHL.


Med det är han bäst i Djurgården och på 21:a plats SHL:s poängliga.


– Vi spelar till och från mycket bra hemma, i alla fall hittar sätt att vinna matcher. Det är nånting vi även måste försöka hitta på bortaplan för att klättra lite i tabellen, säger Berglund.


LÄS MERDjurgården är på väg mot topp sex – stjärnorna levererar


Han trycker på ett avgörande faktum. Djurgården ligger sjua i SHL. Laget har spelat in 36 poäng på 17 hemmamatcher, men bara 18 poäng på 17 bortamatcher.


Djurgården är dubbelt så bra hemma jämfört med på bortaplan.


– Jag tycker vi är lite för slarviga borta. Vi har stunder här hemma då vi är slarviga också, men om vi kan få bort de individuella misstag som ger motståndarna energi och spela mer vårt spel, och mer simpelt spel på bortaplan, så kan vi komma in i det bättre och kanske bygga något. Det är små detaljer som behöver bli bättre, säger Berglund.


Djurgårdens Patrik Berglund börjar hitta SHL-tempot. Han har kämpat mot en "skavank". Foto: Bildbyrån.


Men han var nöjd med prestationen i 2–0-segern mot Malmö.


– Idag tycker jag vi gör en nästan rakt igenom bra match över 60 minuter, så det var kul.


Djurgårdstränaren Robert Ohlsson ser att Patrik Berglund, som hade ett långt uppehåll från ishockey från december till dess att han kom till Stockholmslaget och började spela matcher tidigt i höstas, har utvecklat sitt spel och fått upp tempot allt eftersom. Något Berglund har jobbat hårt för att uppnå.


– Jag tycker att han har fått bättre fart. Patrik Berglund i fart är en bättre hockeyspelare. Han har sökt och jobbat för att få upp åkningen i den här ligan. Alla som sitter och tittar på SHL vet att det åks sjukt mycket skridskor, så man behöver ha lite fart på fötterna för att spela i SHL och får man upp farten brukar det bli ganska bra. Nu känns det som det blir bättre och bättre, säger Ohlsson.


Patrik Berglund har också dragits med en skada en längre tid, men den talar han tyst om. I mötet med Skellefteå i mellandagarna slog han i ryggen samtidigt som han i den vevan blev magsjuk, vilket gjorde att han missade matcher.


Berglund är förtegen om sin frånvaro från två matcher runt nyår.


– Det spelar väl ingen roll? Jag är tillbaka och spelar. En liten skavank när det inte gick att spela.


Det är under kontroll?


– Jag skulle inte ha sagt något annat i vilket fall…


LÄS MEROmdiskuterad smäll tvingade Alsenfelt av isen på Hovet


Patrik Berglund ler när han får höra att Robert Ohlsson tycker att han har fått upp farten i spelet.


– Han sa härom dagen att han tyckte jag såg trött ut så han satte ut mig på vingen istället, då behöver jag inte jobba lika mycket i försvaret… Nej, men de två senaste matcherna tycker jag att jag har haft bra energi. Sedan är det nog lite lättare att spela på hemmaplan när man inte behöver resa lika mycket. Det gäller samma för mig när man spelar borta. Man måste ha mer energi och vara med mer från start så kan vi börja bygga nånting bättre.


Hur ser du på din egen utveckling under säsongen?


– Som alltid, det går upp och ner. Man har bra stunder och man har dåliga stunder. I övrigt helt okej större delen, men det är bättre hemma och dåligt borta. Om jag spelar bättre borta måste jag försöka dra med mig laget också. Det är där skon klämmer lite grann. Det är där vi måste börja sno matcher.


Patrik Berglund har varit som Djurgården på hemmaplan. Bra.


Där har han gjort 16 poäng (8 mål, 8 assist) av totalt 22.


På bortaplan har han producerat sex poäng (tre mål, tre assist).


Men hemmasegrarna i SHL den här veckan var välbehövliga.


– Vi sa det efter det att vi åkte ut i CHL (i semifinalen mot Mountfield) inför de här två matcherna mot Linköping och Malmö att vi ska ta sex poäng och det är kul att vi kunde svara upp till det och gå vidare.


Djurgården och Patrik Berglund tar en klar majoritet av sina poäng hemma i Stockholm. Bortaspelet behöver bli bättre. Foto: Bildbyrån.


Patrik Berglund berömmer målvakten Niklas Svedberg som mot Malmö ordnade till sin fjärde nolla i SHL. Ingen målvakt i ligan har fler.


– Jag tycker att ”Svedda” har spelat bra under hela säsongen när han har varit hel. För att vara ett vinnande lag och ett väldigt bra lag så behöver vi också en målvakt som spelar stabilt dag in och dag ut och det tycker jag att han har gjort, säger Berglund.


Och den 31-årige centern hyllar även den 17-årige forwarden William Eklund, som gör den ena fina matchen efter den andra.


– Jag tycker han är grym! Det är jättekul att se hur, för att våra så liten, hur snabb han är i sina frånvändningar och han tar puckar till mål. Han gör de där sakerna som en yngre kanske inte har lärt sig, allt från styrspel och forecheck och han får fast stora spelare och har gjort ett bra jobb. Idag fick han verkligen bud på otroligt bra målchanser. Den kommer sitta snart, tror jag, säger Berglund.


Ni är utanför topp 6 – är ni tillräckligt bra för att klippa en plats i toppen?


– Det tycker jag. Vi kommer förmodligen att ligga kvar om vi inte börjar nypa segrar på bortaplan. Vi har ett otroligt dåligt ”record” på bortaplan. Tills vi börjar göra det och spelar hyfsat bra här hemma kommer vi att vara kvar i den här lunken så det är upp till oss att hitta ett sätt att vinna på bortaplan, om vi ska ta oss uppåt.


Fakta/Patrik Berglunds poänggörande i SHL 2019/2020


Hemma: 17 matcher, 8 mål, 8 assist, 16 poäng


Borta: 15 matcher, 3 mål, 3 assist, 6 poäng


Fakta/Djurgården på hemma- respektive bortaplan i SHL 2019/2020


Hemma: 17 matcher, 36 poäng (+16)


Borta: 17 matcher, 18 poäng (-13)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)