HockeyNews
PLUS

Spaningar från FHC-FBK: ”Hur svårt kan det vara?”

(12103) Lasch
Michael Erichsen/Bildbyrån

Publicerad: 18 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Frölunda vann klassikermötet mot Färjestad med 3–2.
Här är HockeyNews.se:s reporter, Mattias Perssons spaningar från matchen.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Hur svårt kan det vara? 

Jag är så trött på det skorrande ljudet när domarna ska ge besked efter videogranskning. Det är ett återkommande problem runtom i arenorna nu för tiden, och jag fattar verkligen inte hur det kan vara så svårt att få det att fungera, i NHL funkar det hur bra som helst, så kanske är det läge att slå en pling och fråga hur de har löst det. Det är viktigt att SHL får rätt på det här, för publiken vill få reda på varför ett mål blir mål eller varför ett mål inte blir mål. Ett exempel i dagens match var vid Frölundas två bortdömda mål när domaren skulle ut och förklara sitt beslut, men publiken aldrig fick någon förklaring på grund av bristande teknik. Det är sådana saker som gör att folk hellre ser matcherna på TV:n än live, för där får de i alla fall en analys och förklaring kring besluten. 

Den förlängningen kommer vara viktig för Färjestad

Färjestadskaptenen Linus Johansson jagades av massor av SHL-klubbar inför nästa säsong, bland annat har vi rapporterat om Rögles intresse. De spekulationerna tog värmlänningarna död på efter matchen senast och kontraktet förlängdes med ytterligare tre år. Det är en viktig förlängning för Färjestad, som nu knutit upp en av SHL:s bästa tvåvägscentrar i ytterligare tre säsonger. Kaptenen är förutom att han är riktigt bra i båda ändarna en spelare som bidrar med hårt jobb och hjärta, lägg därtill att han gör sina 30 pinnar per säsong. Det finns ännu en nivå att plocka fram ur hans spel – och jag tror att tränaren Johan Pennerborn är helt rätt man att göra det. Mot Frölunda passade han dessutom på att betala av på det nya kontraktet med sitt reduceringsmål i den andra perioden. 


Färjestad behöver hitta en ersättare – men ha tålamod 

Tidigare i veckan meddelades det att Färjestads skyttekung Michael Lindqvist dragit korsbandet och missar resten av säsongen, så klart ett oerhört tungt besked för både honom och klubben. Nu handlar allt om att hitta en ersättare inför deadline den 15 februari. Färjestad har pengar och möjlighet att plocka in i princip vad som helst, men marknaden är blek och man bör inte agera förrän de slutspelsmissande KHL-klubbarna börjar köpa ut sina spelare. När de bästa spelarna blir lediga kommer Färjestad stå först i kön, och med den plånboken man sitter på är möjligheterna stora att knyta åt sig en spelare som någorlunda kan ersätta Lindqvists kvaliteter. 

Viktigt för spelarnas självförtroende

Efter fyra raka förluster i SHL bröt Frölunda förlustsviten i klassikermötet mot Färjestad – och man gjorde det med besked. Det här var en av Frölundas bättre insatser den här säsongen, och det är inget snack om att det betyder mycket för självförtroendet att slå tabelltvåan Färjestad. En seger betyder så klart att ett stort lass faller från spelarnas axlar och nu tror jag att man kommer resa sig och stå för en stark slutspurt de resterande omgångarna. Både defensiven, presspelet och offensiven var bättre efter 5–1 förlusten mot Oskarshamn i torsdags.

Dags att få ett slut på det här nu, SHL. 

Frölundas Ryan Lasch gjorde 1–0 två gånger om – men båda målen dömdes bort till supportrarnas och tränaren Roger Rönnbergs stora ilska. Jag förstår dem, för det första målet ska vara mål i mina ögon. Det är inte Frölundaspelarna som stör Arvid Holm, det är Färjestad själva som ställer till det för sin egen målvakt. Det andra målet är däremot inte mycket att snacka om, en solklar handpass. Det är så oerhört viktiga poäng på spel och de här tveksamma domsluten kan bli avgörande för så mycket. Nej, det är dags att få ett slut på det här nu, SHL. Publiken vill se mål, lagen vill se mål, ja egentligen alla vill se fler mål. Det viktigaste är att vi får en tydlighet, så att vi slipper dessa diskussioner omgång efter omgång. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)