HockeyNews
PLUS

Han spelar en nyckelroll när Färjestad planerar värvningar

(12056) Victor Stéen/Färjestad
Stefan Eriksson, Färjestad BK/Bildbyrån

Publicerad: 19 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Färjestad letar tänkbara nyförvärv i både SHL och Hockeyallsvenskan.

Scouten Victor Stéen spelar en nyckelroll och har sett mängder av matcher och spelare.

– Det finns otroligt mycket talang, eller potential, i allsvenskan, säger Stéen till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Victor Stéen, 26, spelade själv pojk- och juniorhockey i Färjestad och är passionerat intresserad av sporten. Den här säsongen har han lagt mycket tid på att jobba som scout för SHL-klubben och har då hjälpt till att studera spelare i Hockeyallsvenskan och SHL och han har synts ute på arenorna i Stockholm, Västerås, Karlskoga, Södertälje…


Stéen har sedan rapporterat till Färjestads general manager Peter Jakobsson och sportchef Thomas Rhodin.


– Vi har inte bara haft koll på de yngre utan även de som är i en bra ålder att ta steget upp. Det handlar om att kartlägga dem lite, vilka som är intressanta, och inte bara dem som man kanske läser om och som gör mycket poäng, säger Victor Stéen.


– Det finns otroligt mycket talang, eller potential, i allsvenskan. Det har varit skitkul. Peter har varit grym mot mig, vi har jobbat nära varandra och diskuterat spelare. Jag har lärt mig sjukt mycket.


Scouten Victor Stéen har kartlagt spelare i SHL och Hockeyallsvenskan åt Färjestad. Foto: Stefan Eriksson/Färjestad BK.


– Det är en rätt häftig bransch när man kommer in i det. Färjestad har så tydlig kravbild av vad man vill. Det har varit jättekul att vara med där lite grann.

Victor Stéen var bekant med huvudtränaren Johan Pennerborn och kände assisterande coachen Gereon Dahlgren då han ringde upp Peter Jakobsson och berättade om sig själv och att han ville börja scouta spelare åt Färjestad.


Och när han väl fick börja jobba klarnade den där kravbilden som Färjestad har.


Så vad ska man klara av för att bli en Färjestadsspelare?


– En bra fråga. Generellt tittar man inte bara på spelaren utan även på karaktären.


Det är betydelsefull del av värvningsprocessen att ta reda på vem personen bakom hockeyspelaren är så att det blir så lätt som möjligt att smälta in i ett lag och leva upp till de förväntningar som finns.


LÄS MERBlytungt besked för Lindqvist och FBK: "Där är som det är"


Och även om man lägger ner kraft på det arbetet är det ändå inte alltid tillräckligt. Färjestad misslyckades exempelvis med att få den finske stjärnforwarden Ville Leskinen att prestera lika bra i den värmländska SHL-klubben som han hade gjort i Kärpät förra säsongen där han öste in 57 poäng (29 mål, 28 assist) på 58 matcher.


Och som han gör nu efter att ha flyttat från Karlstad till Helsingfors. Efter ett dyrt uppbrott för Färjestad har Leskinen gjort 12 poäng (5 mål, 7 assist) på 9 matcher för HIFK i den finska ligan.


Så hur skaffar man sig en bild av den karaktär som man kanske vill värva?


– Man pratar mycket med andra om spelarna. Det rullar ju in namn hela hela tiden och marknaden förändras. Det är en färskvara att vara en hockeyspelare idag. Den roll som jag har haft har inneburit att försöka vara objektiv och tillsammans med Peter (Jakobsson) och ”Totto” (Rhodin) och se vad man vill bygga vidare på, vad vill vi få in så småningom i truppen. Det är en ständig rörelse och man uppdaterar sig hela tiden. Det är rätt intressant.


Hur många matcher har du sett?


– Det har varit tre-fyra matcher i allsvenskan och SHL i snitt. Jag har jobbat vid sidan av.


Victor Stéen står nu vid ett vägskäl. Helst av allt vill han vara scout på heltid, men Färjestad tvekar inför att anställa någon i nuläget och ser över sin organisation inför framtiden.


Ville Leskinen blev en flopp i Färjestad. Men i Finland levererar poängmaskinen utan problem. Foto: Bildbyrån.


– Vi har inte stängt några dörrar. Från första början ringde jag Peter och berättade vem jag var och vad jag ville. Vi satte oss ner och tog ett möte och efter det har det bara rullat på. Jag tror att han har uppskattat det jag har gjort, men det är svårt att kombinera med ett vanligt jobb. Jag känner att det inte blir så bra som jag skulle kunna göra det när du skriver rapporter och det har han nog hållit med om. Vi har dividerat fram och tillbaka. Färjestad kommer inte att anställa just nu och ser över sin organisation. Inga dörrar är stängda, men just nu finns det inte plats och det är bara att acceptera.


– Jag vill köra på det här och det enda jag behöver är en chans för jag tror på mig själv och tror att jag kommer att göra det bra.


I andra SHL-klubbar jobbar man också mer och mer med att scouta spelare och på sikt tror Victor Stéen att det kommer att bli anställda scouter för att skanna av marknaden på ett djupare sätt.


– Det finns behov av det, men det är lätt för mig att säga som har varit ute och sett mycket. Då blir det att man känner, tänk fan, om man kunde göra det här på heltid. Då hade man kunnat kartlägga och se vad som händer med spelare från ett år till nästa. Men jag tror inte att det är långt bort i framtiden innan SHL-lagen har heltidsanställda scouter.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!