Frölunda ska vända nytt underläge: ”Ger oss trygghet”


14 januari

Frölunda vände underläge både i åttondelsfinalen och kvartsfinalen i CHL. I kvällens semifinal mot Luleå har laget ett mål att hämta ikapp. 
– Vi har hämtat ikapp det så många gånger förut, att ha det i baktanken ger oss självklart trygghet och självförtroende, säger Simon Hjalmarsson till HockeyNews.se.


Annons

Det är ett sargat Frölunda som tar emot Luleå i kvällens CHL-semifinal, där man har ett 3–2 underläge att vända för att avancera vidare till final. Göteborgarna har fyra raka förluster och kommer närmast från en 5–3 förlust mot Örebro. 

– Det är så klart inte bra. Stundtals har det varit bra spelmässigt, men vi har haft problem att göra mål. Mot Örebro släppte vi in lite väl mycket, det kändes inte som att vi var på tårna i den matchen. Innan dess har alla matcher varit extremt jämna och kunnat sluta hur som helst. Det är lite självförtroende som saknas i avsluten, säger Simon Hjalmarsson. 

Det är så väl offensiven som defensiven som måste bli bättre, menar Hjalmarsson. 

– Det går lite ihop. Har vi inte självförtroende att sätta dit pucken börjar vi istället jaga mål och gå bort oss. Vi släpper lite på vår struktur i försvaret och släpper till fler målchanser än vi borde. Hade vi tagit ledningen i matcher och kunnat spela på ledning hade vi kanske inte jagat så som vi gjort de senaste matcherna. 

– Vårt största problem är att när vi väl släpper till en målchans så är det ett klart läge, då blir det svårt för målvakten och göra någonting åt det, säger han. 

Hur ska ni vända underläge mot Luleå?

– Det är 60 långa minuter och vi ligger bara under med ett mål. Vi behöver inte göra det målet förrän med en minut kvar, vi behöver verkligen inte forcera fram det. Det gäller att lita på oss själva. Vi har spelat en hel del matcher mot Luleå i år och det är jämna fighter. Börjar vi jaga blir risken att vi ger bort målchanser, Luleå är ett av de bästa lagen i ligan och i CHL så det går inte att ge de massa gratischanser. 

Frölunda har lyckats vända underläge så många gånger förr, såväl i åttondelsfinalen mot Färjestad som i kvartsfinalen mot schweiziska Biel-Bienne.

– Det känns som att vi har en stor tro på vår trupp, och när det väl gäller i de här slutspelsmatcherna har vi tålamodet och att inte öppna upp oss allt för mycket. Det var lite speciellt i serien mot Färjestad där vi låg under med ganska många mål, då får man gasa lite mer från start. 

– Det är 60 minuter imorgon och mycket kan hända. Även om Luleå skulle göra ett snabbt mål imorgon är det bara två mål, vi har hämtat ikapp det så många förut, att ha det i baktanken ger oss självklart trygghet och självförtroende, säger han. 

Simon Hjalmarsson själv är dock tveksam till spel eftersom han har varit sjuk de senaste dagarna. 

– Det är inte helt klart än om jag kommer spela. Vi får se hur känslan är inför matchen, säger han. 

Simon Hjalmarsson kan missa semifinalen mot Luleå ikväll. Foto: Bildbyrån

30-åringen är på väg mot en av sina bästa säsonger i SHL och har så här långt stått för 24 poäng på 30 matcher och ytterligare tio på elva i CHL. 

–  Jag har fått en fin roll i år och spelar med många skickliga spelare, mycket powerplay och sådär. Poängen har trillat in, men jag känner själv att jag har en nivå till, men jag brukar ofta vilja spara den till slutspelet. Förhoppningsvis kan jag steppa upp här framåt vårkanten, det är då jag vill vara som bäst,  säger han. 

Trots den fina poängskörden är han sällan den som får rubriker.

– Jag har inget behov av att stå i centrum. Jag känner, att så länge jag blir uppskattad i omklädningsrummet av lagkamraterna räcker det gott. Får man beröm utanför det är det ett jättekul, men det är ingenting jag lyfter av. Det viktiga är vad coacherna och lagkamraterna tycker, säger han. 


Annons

Annons