HockeyNews
PLUS

Nästa generation Eklund hyllas – pappa "Fimpen" extra stolt

(11969) Christian Eklund/William Eklund
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 10 januari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. William Eklund är nästa generation djurgårdare. Inom loppet av en vecka har han gjort tre stora debuter i A-laget. Inför ett så gott som utsålt Hovet fick han spela sin första hemmamatch i SHL – och det blev seger igen.

– Så klart, man vill fortsätta konkurrera. Det är det man hoppas, det är bara att fortsätta jobba så får man se vad som händer, säger Eklund till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgården har haft en del skador och det har öppnat för 17-årige forwarden William Eklund, som är son till Djurgårdsfprofilen Christian ”Fimpen” Eklund.


Sedan i lördags har J20-forwaraden William Eklund debuterat i SHL på bortais mot Oskarshamn då Djurgården vann med 4-2. Han var med i tisdagens CHL-semifinal mot tjeckiska Mountfield (1-3).


Och på fansen Järnkaminernas årsdag, och avtackningen för Andreas Engqvist, fick 17-årige Eklund göra hemmadebut i SHL.


William Eklund gjorde hemmadebut i SHL för Djurgården mot HV71. Foto: Bildbyrån.


I en kedja med lagkaptenen Jacob Josefson och Daniel Widing.


På läktaren satt, förstås, pappa Christian Eklund och tittade.


– Det är mäktigt, alltså. Det är svårt att beskriva. Man är väldigt väldigt stolt. Sedan är det nervöst att det ska hända nånting, så klart. Det är så viktiga poäng för Djurgården hela tiden också… säger ”Fimpen” Eklund till HockeyNews.se.


– Jag är imponerad av hur han gör det och kommer in och jag märker att jag är ganska lugn. Framför allt är man stolt, både jag och hans mamma och alla som sitter på läktaren.


– Det har man drömt om ända sedan de var så här små, säger ”Fimpen” och pekar på barnvagnen där en ny potentiell hockeyspelare ligger och gäspar.


LÄS MERDjurgården blev ett kindergarten – ett kaxigt lyckodrag


– Nu hände det och ja, det kommer aldrig mer att ske, en hemmadebut. Om inte de andra barnen gör så. Förutom mitt egen debut, hemma mot Södertälje, var det här det största för mig. Speciellt en sådan här dag


William Eklund njöt av upplevelsen och att det blev en 5-3-seger mot HV71. Och han trivdes ihop med Josefson och Widing.


– Det är sjukt. Rutinerade spelare och det är bara att hänga med dem. De är så duktiga.


Nu har han spelat tre matcher mot betydligt mer erfarna och fysiskt tyngre och starkare spelare. Det är stor skillnad mot att spela matcher med Djurgårdens J20-lag.


– Man måste ta snabbare beslut. Det är vad det handlar om, och så gå på första tanken hela tiden och försöka göra det bästa av situationen.


Christian "Fimpen" Eklund hade koll på sonen William Eklund under hemmadebuten för Djurgården på Hovet. Foto: Bildbyrån.


78 kilo Eklund fick en tung tackling av den tio kilo tyngre och starkare HV71-backen Didrik Strömberg. Det small till bra och Strömberg fick en tvåminutersutvisning.


– Äh, det var lugnt faktiskt, säger Eklund.


– Man försöker göra så bra av sin egen vikt som möjligt.


Djurgårdsforwarden, som fick spela drygt 14 minuter mot HV, åkte själv på en tvåminutare.


– Jag försökte vända runt, men så kom han i ryggen och det var lite olyckligt.


Hur har den här veckan varit med tre A-lagsmatcher sedan i lördags?


– Det är en helt magisk vecka, faktiskt. Det är bara att försöka njuta när man är här. Att få spela med de här rutinerade spelarna inför ett fullsatt Hovet.


Hur går det att somna dagen före en A-lagsmatch?


– Inför Oskarshamn var det lite si och så, nu var det lite bättre.


Har du fått mycket tips och råd av din pappa?


– Ja, det är klart. Han har varit här själv så man försöker bara ta in vad han har att säga. Speciellt en sådan här dag, bara gå in och njut.


William Eklunds jämngamle lagkamrat Alexander Holtz blev tvåmålsskytt mot HV71 och har gjort sju SHL-mål på 22 matcher. Tidigare i veckan kom Holtz hem med ett brons från JVM.


– Han är sjukt duktig. Jag har känt honom sedan han var liten och vet vad han är kapabel till. Jag är sjukt glad för hans skull, säger William Eklund.


Nu hoppas han få fortsätta spela i SHL med Djurgården.


– Så klart, man vill fortsätta konkurrera. Det är det man hoppas, det är bara att fortsätta jobba så får man se vad som händer.


Djurgårdstränaren Robert Ohlsson ser också den möjligheten och var nöjd med framför allt två spelare efter 5-3-vinsten mot HV71.


– Jag skulle vilja hylla Manuel Ågren. Jag tycker han spelar extremt bra, och med omdöme. Och sen skulle jag vilja hylla William (Eklund) för sitt väldigt uppoffrande spel. Han slänger sig och täcker skott med huvudet och så där. De spelarna skulle jag vilja lyfta fram lite extra idag.


Djurgården spelade med två 17-åringar i toppkedjorna mot HV71.


– Alex (Holtz) har tillhört det hela säsongen. Nu har William kommit in och jag måste säga att han ställer en fråga här verkligen. Hans spel över puck och utan puck är väldigt bra. Intressant för oss nu, säger Ohlsson.


– Vi valde William utifrån hans två prestationer i Djurgårdens A-lag och vi blev inte besvikna.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)