HockeyNews
PLUS

Därför tror inte Jimmie Ericsson på guld till Luleå

(11960) Jimmie Ericsson/Björklöven
Bildbyrån

Publicerad: 12 januari 2020

FacebookXWhatsApp

I fredags meddelade Jimmie Ericsson att karriären som hockeyspelare är över.

I dag berättar den förra Skellefteåstjärnan varför han gillar ärkerivalen Björklövens framfart i Hockeyallsvenskan, om sin enda säsong i Leksand, om SHL-grannen Luleås (små) guldchanser och vilka SHL-lag som får fördelar hos domarna.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Jimmie Ericsson vann två SM-guld med Skellefteå AIK och han spelade sex SM-finaler.


Men han fick aldrig chansen att spela ett SHL-derby mot ärkerivalen Björklöven från Umeå. I år är Skellefteås konkurrenter i Västerbotten på väg mot serieseger i Hockeyallsvenskan och mot SHL-kval.


För första gången sedan Björklövens degradering ser laget ut att ha en chans att spela sig upp i SHL. Den före detta Skellefteåkaptenen Jimmie Ericsson har förstås koll på att det går bra för Björklöven.


Men gillar han det?


– Det vill ju många Skellefteåanhängare att jag ska säga nej på… Men alltså jag tycker ju att det skulle vara kul med ett riktigt derby. Det är ändå en hel del mer känslor inblandade i AIK-Löven jämfört med Luleå. Jag vill gärna att ”Solna AIK” ska gå upp, men nu ser det inte ut så i år riktigt. Det är extra med riktiga derbyn. Inte E4-derby eller nåt sånt, säger Jimmie Ericsson rakt och ärligt.


Björklöven till SHL? Gärna det, tycker förra Skellefteå-kaptenen Jimmie Ericsson. Foto: Bildbyrån.


Ett riktigt derby i SHL skulle smälla högt?


– Ja, men det behöver inte vara i SHL. Det är så i alla ligor. Det kan vara i Championship eller Premier League. Derbyn är extremt mycket intressantare.


Skulle det vara värt att få upp Björklöven i SHL för att få till det där riktiga derbyt?


– Det tycker jag absolut. Nu när ändå publiksiffrorna dalar så skulle jag bli förvånad om de matcherna inte var fullsatta jämt.


LÄS MERSHL-stjärnan lägger av – här är hans framtida hockeyplan


Det har varit bra drag på träningsmatcherna mellan Skellefteå och Björklöven länge.


– Ja, precis. Men det skulle bli ännu mer när det handlar om poäng och om lag i samma serie.


I SHL går Skellefteås andra rivaler i norr, Luleå, starkt. De möttes i SM-final 2014, men då vann Skellefteå klart med 4-0 i matcher.


Frågar man Jimmie Ericsson om det blir Skellefteå eller Luleå som vinner SM-guld först av de båda lagen är svaret rätt givet.


– Skellefteå!


Och det kommer en motivering också.


– Luleå, ja men över lång tid är de ofta att räkna med, men av någon anledning så brukar de vika ner sig när det ska spelas om pokalen.


– Jag upplever att det är andra som är bättre när det gäller.


Inget SM-guld till Luleå den här gången heller. Om man får tro Jimmie Ericsson. Foto: Bildbyrån.


Jimmie Ericsson hade som lagkapten i Skellefteå mycket kontakt med domarna i SHL och enligt den förra SHL-domaren Ulf Rönnmark kunde Ericsson varenda regel i regelboken, vilket ledde till en hel del intressanta diskussioner ute på isen under matcherna.


Det var inte alla gånger som Skellefteås nummer 21 var nöjd med utfallet.


– Det kan vara så att jag inte tycker om hur en domare dömer eller presterar och de kanske inte tycker om mig i tajta matcher, eller vissa sorters matcher, på isen, men jag anser att både jag och domarna har ganska bra koll på att man inte behöver tycka illa om människan för det. Det kan vara en grym människa ändå.


Vem i motståndarlaget får mest fördelar hos domarna?


– Hm. Vem som får mest fördelar hos domarna? Jag skulle säga att det är Djurgården och Frölunda som får mest fördelar.


– Framför allt på hemmaplan.


Djurgården och Frölunda har domarna med sig på hemmaplan, menar Jimmie Ericsson. Foto: Bildbyrån.


Jimmie Ericsson är och kommer att vara starkt förknippad med Skellefteå eftersom han spelade nästan hela sin SHL-karriär där. Han gjorde bara ett undantag för SHL-spel under en säsong med Leksand.


Han flyttade dit från Skellefteå efter kvalmissen under lockoutsäsongen 2004/2005.


– I tre års tid i Skellefteå var vi precis på gränsen till att gå upp. I två av de där åren hade jag väntat på att gå upp med Skellefteå, eller egentligen alla tre åren. Jag kände att jag behövde ta nästa steg i karriären och få spela i högstaligan. Då hade jag ett antal klubbar att välja mellan och jag valde Leksand. Jag hade gärna varit med och tagit upp Skellefteå till högstaserien, men jag ångrar inte året ändå. Jag fick väldigt mycket erfarenhet och lärde mig mycket. Det var en rolig tid även fast vi hade en jättestor rundgång på spelare och ledare. Det var lärorikt, för senare år, ska jag säga.


Vad var det du lärde dig (Leksand åkte ur SHL)?


– Jag fick lära mig ganska mycket om hur viktiga saker är. Det är väldigt viktigt att ha en grupp där alla drar åt samma håll och att den gruppen är i stort sett intakt under hela året.


Är det enda gången som du har upplevt den typen av turbulens?


– Nej, i allsvenskan har det varit några år då det har kommit in nya spelare, men alltså det har bara varit några stycken för att förstärka truppen. Här var det tre-fyra tränarbyten och sportchefsbyten. 14 backar på kontrakt… Någon måste ta tag i flaggan och visa vilken riktning som klubben ska gå. Det har man haft ganska många i Skellefteå som har tagit ett stort ansvar med det, säger Jimmie Ericsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)