Lias Andersson: ”Till slut brast det för mig”

7 januari 2020

GÖTEBORG. Lias Andersson är avstängd av sin NHL-klubb New York Rangers – och är just nu hemma i Göteborg.
HockeyNews.se träffade centern och fick sig en pratstund om den senaste tidens händelser och framtiden i samband med Frölundas CHL-semifinal under tisdagen.
– Det har varit många saker som hänt och till slut var det en grej för mycket, då kände jag att det fick vara nog, säger han till HockeyNews.se


Lias Andersson fick en tuff start på NHL-säsongen och efter 17 matcher valde hans klubb New York Rangers att skicka ner honom till farmarlaget Hartford. 

Nu är 21-åringen avstängd av NHL-klubben utan lön, efter att han inte dykt upp vid en samling med AHL-laget. Det är i dagsläget oklart vad som ligger bakom avstängningen, men amerikanska uppgifter gör gällande att det handlar om att han tröttnat på AHL-spel och efterfrågat en trejd.

Just nu befinner han sig hemma i Sverige och den senaste tiden har han synts till på olika SHL-arenor runtom i landet. När Frölunda spelade CHL-semifinal mot Luleå i Frölundaborg under tisdagen satt han på läktaren och HockeyNews.se fick sig en pratstund med 21-åringen. 

Först och främst: Hur mår du?

– Jodå, det är okej. Det har varit tufft, men det är okej. 

Hur ser du på allt som hänt?

– Det är tråkigt så klart. Jag kommer inte göra några uttalande om vad som har hänt, men det har varit en jobbig situation med jobbiga händelser, till slut brast det för mig och nu är jag här. 

Var det svårt att ta beslutet att lämna och åka hem till Sverige?

– Både ja och nej. Det har varit många saker som hänt och till slut var det en grej för mycket, då kände jag att det fick vara nog. 

Lias Andersson känner själv att han visade sig från sin bästa sida under campen inför säsongen och trodde att han skulle få fler chanser i NHL. 

– Jag trodde verkligen att jag skulle nypa en centerplats bakom Mika Zibanejad. Jag var supernöjd, men det räcker inte att bara jag är nöjd, det är andra som måste vara nöjda också. Det är jobbigt, säger han. 

Lias Andersson på läktaren i samband med Frölundas CHL-semifinal mot Luleå. Foto: Mattias Persson/HockeyNews.se

Vad händer nu?

– Det vet jag knappt själv. Jag är lite småskadad och sitter här med tofflor, så först och främst måste jag ta hand om det. Sen måste jag ragga tag på en utrustning innan jag kan börja träna, min utrustning är kvar där borta. Jag får hitta lite nya grejer och börja åka lite grillor någonstans. 

Kan du tänka dig att vända hem till SHL och starta om?

– Jag vet inte, det känns som det är ganska långt bort nu när jag är avstängd. Jag hade velat spela hockey någonstans, men vart det blir vet jag inte i nuläget, säger Lias Andersson, som så länge han är avstängd inte har möjlighet att skriva på för någon annan klubb: 

– Det stoppar mig från att spela någon annanstans, så man kan säga att jag är avstängd från all hockey.