HA-svepet: Fyra matchstraff på dryga minuten – Harris dominant

(11640) HA-svpet
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 21 december 2019

Det var bara två matcher i Hockeyallsvenskan under lördagen.
Ena matchen bjöd på elva mål och en kanadensare som stod för fyra poäng. Den andra bjöd på fyra matchstraff på drygt en och en halv minut.
Här går HockeyNews.se:s Alexander Nilsson igenom de två bataljerna.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET – Ligans huvudpartner

Mora IK–Kristianstads IK 7–4 (1–1, 2–3, 4–0)

MIK: Dustin Gazley 2, Brant Harris 2, Oscar Eklind 2, Johan Persson
KIK: Malte Setkov 2, Axel Sundberg, Herman Hansson

Det här blev en målfest det och det var efter två perioder Kristianstad som satt i förarsätet efter att backen Malte Setkov gjort två mål under matchens 40 första minuter. Men en uddamålsledning är aldrig säker och det blev tydligt denna lördag. Hemmalaget Mora kom nämligen ut och gjorde mål på det mesta i den tredje perioden.

Oscar Eklund gjorde sitt andra mål i matchen bara 23 sekunder in i perioden när han kvitterade till 4–4. Därefter följde drygt tio 13 mållösa minuter innan Mora såg till att avgöra det hela med tre snabba mål på fyra minuter och en gemensam nämnare på alla mål var Brant Harris. Den 30-årige kanadensaren, som tidigare i matchen kvitterat till 1–1, spelade först fram Dustin Gazley till 5–4 innan han själv gjorde 6–4 för att två minuter senare spela fram Gazley igen, denna gång för 7–4. Harris med fyra poäng när Mora tog tre blytunga poäng i botten av tabellen.

LISTA:
 Fem svenska målvakter SHL-lagen borde värva

Västerviks IK–Tingsryd AIF 2–1 (0–0, 1–0, 0–1, 0–0, 1–0)

VIK: Peter Krieger, Ken Jäger avgörande straff
TAIF: Felix Olsson

Det var en grinig uppgörelse mellan Västervik och Tingsryd som avgjordes under lördagskvällen och absolut grinigast var det i mitten av den andra perioden. Tingsryds Jakob Heljemo satte in en tackling på Västerviksbacken Oscar Drugge som tog illa mot huvudet på VIK-backen som blev liggandes på isen en kort stund. Under tiden som Drugge låg ned utbröt ett större bråk mellan flera spelare, innan Drugge själv hoppade in i det hela. För detta fick Heljemo matchstraff och samma öde gick Lukas Wernblom och Filip Owesson till mötes efter att de slagits med varandra. Bara ett par minuter senare delade Jacob Bjerselius kolliderade med Robin Carlsson där den senare blev liggandes på isen en tid. När domarna konfererat klart stod det klart att Bjerselius tilldelades ett matchstraff för en huvudtackling, det tredje matchstraffet i matchen på 98 sekunder.

Matchen då? Den vanns till slut av Västervik som tog två poäng efter att det hela fått avgöras med hjälp av en straffläggning efter att Ken Jäger gjort straffläggningens enda mål. Under ordinarie tid var det Peter Krieger som skickade en målvaktsretur i numerärt överläge i kölvattnet av de bråkiga minuterna. Felix Olsson kvitterade sedan för Tingsryd med fyra minuter kvar att spela av tredje perioden för att tvinga fram en förlängning och senare straffarna. Segern var Västerviks första seger på hemmaplan efter fem raka förlustmatcher.