Annons

AnnonsLISTA: Fem svenska målvakter SHL-lagen borde värva


21 december
Det finns många fynd att göra i Hockeyallsvenskan för lagen i SHL.
Här listar HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson fem svenska talangfulla målvakter som borde snappas upp av SHL-lagen.

Annons

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET – Ligans huvudpartner 

Jesper Myrenberg, Västerås


Västeråsmålvakten Myrenberg var med största säkerhet med i snacket om den tredje målvaktsplatsen i JVM-truppen men fick se sig stå åt sidan för Erik Portillo, Hugo Alnefelt och Jesper Eliasson, men Myrenberg har under de senaste månaderna visat att han har potential att bli en pålitlig målvakt på högre nivå. Täbysonen blir 20 år gammal nästa säsong och har fått precis den utveckling han hoppats på när han lämnade Linköping inför den här säsongen. Har kontrakt med Västerås även över den kommande säsongen. Än så länge inte tingad av någon NHL-klubb men jag blir inte förvånad om något lag lägger vantarna på Myrenberg efter den här säsongen.


Victor Brattström, Timrå


Timråmålvakten Brattström stannade kvar efter degraderingen för att få en uttalad roll som förstemålvakt i ett seniorlag för första gången i sin karriär och den rollen har han fått. Den av Detroit Red Wings-draftade Göteborgaren har stått för flera starka insatser under hösten, men har också fått se ett par puckar slinka förbi allt för lätt. Han har dock allting som den moderne målvakten sägs behöva. Storlek, följsam och gör de "omöjliga" räddningarna med jämna mellanrum. Såg så sent som i går till att hans Timrå ändå var med i matchen mot Modo efter att gästerna fått lägga två straffar under matchens två första perioder. En jämnare nivå på Brattström och han kan bli en SHL-målvakt av hög klass.

Victor Brattström räddade två straffar i derbyt mot Modo under fredagen. En av fem målvakter som tagit sig in på denna lista. Foto: Bildbyrån


 Tim Juel, BIK Karlskoga


Efter tre riktigt starka säsonger som förstemålvakt i hårt satsande Östersund i Hockeyettan fick Juel ett välförtjänt allsvenskt kontrakt inför den här säsongen och med 32 omgångar spelade kan man inte göra annat än att konstatera att Juel klarat steget uppåt i seriesystemet utan större problem. I ett BIK Karlskoga som öser in mål framåt har Juel vuxit ut till till en jätte längst bak i laget, trots sin ringa storlek för att vara målvakt då han bara mäter 183 centimeter över isen utan skridskor, och vunnit 14 av de 18 matcher han spelat. Den 24-årige burväktaren med Svenstaviks HK som moderklubb behöver inte vara orolig över att gå klubblös särskilt länge när hans kontrakt med BIK går ut efter säsongen. Lite mer erfarenhet på hög nivå så finns det gott om potential att hämta ut här. Påminner lite om Gustaf Lindvall i Skellefteå.

Daniel Rosengren, Almtuna


Precis om Tim Juel tog Daniel Rosengren steget upp från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan inför denna säsong, även om Rosengren gjorde en match med Karlskrona redan förra säsongen, och han har klarat av det på ett fint sätt. Rosengren har fått dela sysslan som målvakt i Almtuna med två andra lovande målvakter i form av Jesper Eliasson och Jonas Arntzen. Den 20-årige målvakten, som anslöt från Kallinge/Ronneby, är den av trion som vunnit flest matcher med sina fem och i två av dem har han dessutom hållit nollan. Mer av ett långsiktigt projekt än något för en SHL-klubb att kasta in i hetluften redan till nästa säsong, men har redan registrerats av Oskarshamn som namngiven målvakt denna säsong.

Samuel Ward, Västervik


Den tidigare JVM-målvakten är tillbaka i svensk ishockey igen efter tre säsonger i norska Sparta Sarpsborg och vaktar nu Västerviks målbur. Var tänkt att konkurrera med Adam Vay om förstespaden och har också visat sig vara bättre än den ungerske landslagsmålvakten, som dessutom nu är skadad. Ward har fina siffror när det kommer till både räddningsprocent och insläppta mål per match men har bara fått med sig en seger på sina 16 spelade matcher. Är fortfarande "bara" 24 år gammal och har funnits med på Oskarshamns bänk under hösten. Fortsätter han på den inslagna vägen borde det finnas SHL-jobb i framtiden att utföra för Nyköpingskillen.

Annons

Annons

Annons