HockeyNews
PLUS

Utmaningen – en större roll: "Behöver spela så mycket som möjligt"

(11562) David Gustafsson
Henrik Sjöberg / HockeyNews.se

Publicerad: 18 december 2019

FacebookXWhatsApp

UPPSALA. David Gustafsson har slagit sig in i NHL och blivit målskytt i världens bästa liga.

Nu är han redo att axla en större roll i Juniorkronorna – men behöver tiden på sig fram till nedsläpp mot Finland i premiären.

– Det är en lång camp vilket är bra för mig att börja anpassa mig till att spela mer minuter. Jag behöver spela så mycket jag kan nu för att komma in i det, säger Gustafsson till HockeyNews.se.

JVM-2020 i Tjeckien presenteras av:

Oddsen på JVM hittar du här – UNIBET 

CCM #CCMStickFitter #OnePieceBoot 

IQ Fuel Makes you better, for real! 


David Gustafsson har en händelserik höst bakom sig. 19-åringen från HV71 fick veta sent att han skulle inleda säsongen i Nordamerika och han åkte över utan några större förväntningar.

15 oktober fick han göra sin NHL-debut, 27 november blev han målskytt för första gången i NHL och när landslaget nu samlats inför JVM i Tjeckien har Gustafsson 22 NHL-matcher under bältet.

Debuten för Winnipeg Jets är ett minne för livet.

– Jag minns det mesta av den matchen. Att få åka in och göra dom första varven och allt, det var en speciell känsla. Jag fick reda på det samma dag som matchen spelades så familjen hann inte komma men farsan har varit över och sett mig spela nu, säger Gustafsson till HockeyNews.se.

Gustafsson i Jets. Foto: Bildbyrån

Hur var det att få göra ditt första mål?

– Jag kommer bara ihåg att vi hade haft ett långt byte och jag fick pucken och försökte ta den ur zon så vi kunde byta, men märkte att alla deras lag åkte för att byta och helt plötsligt var det bara jag en back kvar. Jag tänkte att jag skulle försöka skjuta in pucken och det gick ganska bra.

Märkte du direkt att det var Erik Karlsson du tog dig förbi i mittzonen?

– Nej, men jag fick höra det efteråt i intervjuerna så det var coolt.


Gustafsson har även hunnit med ytterligare ett intressant möte med ännu en svensk storback – debuten i NHL kom mot Oliver Ekman-Larssons Arizona och båda två har Tingsryd som moderklubb.

– Det är han man har sett upp till hela tiden så det var jäkligt kul att få möta honom i första matchen, säger Gustafsson.

Centerforwarden blir en tung förstärkning för Juniorkronorna inför JVM. Gustafsson är en utmärkt tekare och var med och spelade redan förra året i Kanada.

– Jag tror vi har bra chanser. Vi har jäkligt kul utanför isen också vilket gör det hela mycket enklare. Vi är många som känner revanschlusta efter förra året och det ska bli jäkligt kul att åka ner till Tjeckien, säger den tidigare HV71-forwarden.

Spelade JVM förra året i Kanada. Foto: Bildbyrån

Gustafsson har slagit sig in i NHL men haft en istid på i snitt drygt sex minuter per match – rollen i Juniorkronorna förväntas bli större än så men han känner sig redo för det större ansvaret.

– Det är klart att man får anpassa sig nu men vi har en lång camp innan vilket är bra för mig för att anpassa mig att spela mer minuter. Sen har vi två träningsmatcher också, jag behöver spela så mycket som möjligt nu för att komma in i det.

Se hela intervjun med David Gustafsson i spelaren.

•••

LÄS OCKSÅ

Björnfot på ny guldjakt: Det här kan bli något bra 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!