HockeyNews
PLUS

Luleåhjälten på väg att bli störst i SHL:s historia

(11322) David Rautio/Luleå
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 6 december 2019

FacebookXWhatsApp

JÖNKÖPING. Det är svårt att göra mål på Luleå. Svårast i SHL.

Joel Lassinantti är den tätaste av samtliga målvakter. Och reserven David Rautio?

Han har snart hållit nollan flest gånger i SHL:s historia.

SHL presenteras av ATG Sport 


Ingen gör det bättre än David Rautio.


På sju matcher från start har han spikat igen tre gånger. 4–0-segern mot HV71 var ohotad var början till slut. 34-årige Rautio räddade de 22 skotten från HV och det var hans tredje nolla i höst. Ingen av SHL:s målvakter har hållit nollan fler gånger och då har han bara spelat en bråkdel av konkurrenternas antal matcher.


För Rautio gäller det att vara redo att kliva in de få gånger SHL:s statistiskt bäste målvakt Joel Lassinantti får vila.


– Såna här dagar är det, vad ska jag säga, jättebra. Vi spelar fantastiskt. Vi kom ut och jag tycker vi dominerade de två första perioderna. De har några ströchanser, så det var bara att stå och njuta och kolla hur vi spelade. Sedan var det inte supermycket i sista heller, så det var en otroligt gedigen laginsats, som gjorde att vi inte gav dem så mycket andrum nån gång, säger Rautio till HockeyNews.se.


Luleås David Rautio är med nollan i 40-segern mot HV71 uppe på 33 SHL-matcher där han har hållit nollan. Toppklass. Foto: Bildbyrån.


Under de första 14 minuterna av matchen i Jönköping behövde han bara rädda ett skott.


– Det var extremt lite. En otrolig inställning och lagmaskin som bara trummar på. Jag vet inte, det känns som vi är jobbiga att ha att göra med. Vi har ett gäng skickliga spelare och ett fint lagspel också. Det blir en bra kombination, säger Rautio utan att ta åt sig alltför mycket av äran.


LÄS MERLuleå läxade upp HV71 rejält – en nolla som svider för HV


Huvudtränaren Thomas ”Bulan” Berglund berömde sin David Rautio. För att vara exakt:

– Han har verkligen varit bra, speciellt nu på slutet har han steppat upp. Både han och Lassinantti har gjort det riktigt bra.

Berglund och Luleå hämtade hem David Rautio till den här säsongen från Brynäs. Men det tog till den fjärde SHL-matchen, mot Malmö, innan Rautio fick göra comeback för Luleå.


Därefter blev det fem matcher på bänken igen. Sedan match mot Frölunda – och fem nya matcher i Luleåbåset.


På de åtta SHL-matcherna i november har Rautio fått mer istid. Han har spelat fem av dem och hållit nollan i tre, mot Oskarshamn, Leksand och HV71.

David Rautio har hängt med i SHL-svängen i många år. Foto: Bildbyrån


Hela Luleå präglas av en tuff intern kamp, men kanske att det är svettigast för David Rautio som nu har spelat från start i 7 av 23 matcher. Joel Lassinantti har spelat 16 av 23 och har då hållit nollan två gånger. Med en räddningsprocent på 93,28 och ett målsnitt på 1,55 är han vassast i SHL. Och han har vunnit över 81 procent av sina matcher.


– Det är stentuff konkurrens. Det går liksom inte att säga så mycket. Det är konkurrens på alla platser. Det i sig är bra och gör att ingen kan slappna av utan du måste vara på tå och du måste pressa dig själv för att få speltid. Det känns som att det gynnar oss, säger Rautio.


Du visste vad du gav dig in på när du flyttade tillbaka till Luleå?


– Jo, precis! Absolut. Det är… Men Luleå är hem för mig. Det kändes jäkligt roligt. Det ÄR roligt.


Luleå har vunnit sju matcher i rad och 13 av de 15 senaste.


Lägger ni grunden nu till något som kan bli ännu bättre?


– Jag är målvakt. Jag är aldrig med på videomötena eller liknande, så att… detaljer. Jag lägger inte så mycket energi på det utan lägger energi på målvaktsspelet. Utespelarna får göra vad de gör. Jag vet inte vad jag ska svara på lagspel och sånt där, säger Rautio och kliar sig i huvudet där han står i det öde omklädningsrummet i Kinnarps arena och är bara omgiven av ett kaos av hockeytrunkar.


– Samtidigt är det så ibland att puckarna studsar rätt. Det är helvetes små marginaler som kan göra att det vänder åt andra hållet också, så man får vara jätteödmjuk och tacksam när det studsar med lite grann.


Om vi pratar detaljer och målvaktsspel. Har det varit annorlunda att komma tillbaka till Luleå och jobba med Gusten Törnqvist som målvaktstränare?


– Det är lite annorlunda med varje målvaktstränare. Man får lite olika influenser och varje lag spelar lite olika försvarsspel som man får anpassa sig till. Men jag tycker att det har varit jättebra. Väldigt, ja vad fan ska jag säga på ett positivt sätt? Han är en jävla detaljfreak. Han är jätteduktig på små grejer och för mig har det varit jättepositivt.


Det här med att hålla nollan är inte detaljer. Det är en stor sak.


Och David Rautio är numera bland de allra största målvakterna i SHL. Med nollan mot HV71 passerar han den förra Luleåhjälten Jarmo Myllys som har 32 nollor i SHL. Rautio har 33 och lika många som HV:s Stefan Liv.


Återstår bara Andreas Hadelöv som har 34 och Fredrik Norrena som har 39.


David Rautios tre nollor på sju matcher är grymt starkt.


– Det är kul givetvis. Jag vet inte, jag har inte spelat så där supermycket, men det har känts bra när jag spelar. Det är bara att försöka göra bra ifrån sig så man får så många matcher som möjligt.


Fakta/De har hållit nollan flest gånger i SHL:s historia:


1. Fredrik Norrena, 39

2. Andreas Hadelöv, 34

3. Stefan Liv, 33

3 David Rautio, 33

5. Jarmo Myllys, 32


Finländske målvaktsprofilen Fredrik Norrena, som under sina säsonger i Sverige representerade AIK, Frölunda, Linköping och Växjö, har hållit flest nollor i SHL/Elitserien. Foto: Bildbyrån

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)