HockeyNews
PLUS

Leksands spöke – Djurgårdens Niklas Svedberg: "Känts bra"

(11191) Niklas Svedberg/DIF-Leksand
Bildbyrån

Publicerad: 28 november 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Niklas Svedberg höll sin andra raka nolla för Djurgården mot Leksand.

På två matcher har han stoppat samtliga 65 Leksandsskott och varit ett spöke för SHL-nykomlingen.

– Det känns riktigt bra. Tekniskt sett kanske jag inte är sämre än när jag har varit utomlands, säger den tidigare NHL- och KHL-målvakten till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport 


Djurgården tog sin andra raka seger hemma på Hovet genom att besegra Leksand. Lördagens 3-2-vinst mot Växjö följdes upp med en 2-0-seger mot SHL-jumbon från Dalarna.


Mycket tack vare Niklas Svedberg som stoppade samtliga 29 skott.


– Det var en tight match, tycker jag. Lite chanser åt båda håll. De spelade bra, men vi var starka i boxplay framför målet, säger Svedberg.


– De hade par instick i första perioden i sina powerplay, absolut, men generellt var vi starka i returerna. Skönt att vi kan hitta vägar att vinna nu.


Niklas Svedberg har fixat tre nollor för Djurgården på de 16 matcher som han har startat i målet. Två av dem alltså mot Leksand. På bortais tidigare i höst blev det 4-0 till stockholmarna och då behövde han rädda 36 skott.


– Det är väl lite mer tillfälligheter, men det är kul att hålla nollan. Min mammas sida kommer från Dalarna och min mormor bor där fortfarande och lite annan släkt också. Det är också kul. De håller på mig, men brorsan säger att han är leksing fortfarande, fast han håller nog på mig innerst inne, hehe, säger Svedberg.


Djurgårdens Niklas Svedberg har tar nollat Leksand både borta och hemma. 65 räddningar på 65 skott. Foto: Bildbyrån.


Hovet var utsålt för första gången den här säsongen och 8 098 skapade en härlig atmosfär.


– Det är alltid bra drag. Vi hade fullt i klacken, det var helt fullsatt och de hade många bortafans. Ett kul lag att möta på det sättet.


Djurgården är i och med sin andra trepoängare i följd på åttonde plats i SHL och har sex poäng upp till Rögle på den sjätte och sista kvartsfinalplatsen.

Svedberg låter halvnöjd med hösten.


–  Det har varit lite upp och ner för oss. Vi har väl inte riktigt fått det att stämma. Det gäller att hitta ett mer vinnande sätt att spela matcher på, som vi gör ibland. Vi behöver ha en mer jämn nivå. Det har varit lite bättre på slutet och det gäller att hålla i.


Förra säsongen i Timrå vann Niklas Svedberg tio av de 35 matcher han spelade från start och hade en räddningsprocent på 88,9.


LÄS MERDet borde snackas om Leksands måltorka – inte om att sparka Melin


I år har han redan vunnit åtta av de 16 han har spelat och procenten är 91,8.


– Det har känts bra hela året, faktiskt. Jag missade en del i början på grund av skada, men tycker väl jag har hittat bitar i mitt spel som vi har jobbat med som funkar bra och jag känner mig harmonisk och tycker det är roligt att spela här. Det är roligt att komma hit och träna varje dag, säger Svedberg som har ett ettårskontrakt med Djurgården.


Har du ändrat eller justerat nåt i ditt spel?


– Det är en pågående process genom hela karriären. Det är bitar med fysen och lite mentalt kanske. På isen försöker jag ha ett lite mindre arbetsområde och anpassa spelet mer efter hur det är här hemma i Sverige. Jag spelar lite längre in i vissa lägen.


Niklas Svedberg har spelat i NHL med Boston, i KHL med Salavat Julajev och han har även spelat i Tre Kronor. Och formen är på väg att bli lika fin som då.


– Det känns riktigt bra. Tekniskt sett kanske jag inte är sämre än när jag har varit utomlands. Det kanske är vissa grejer som funkar bättre. Jag känner att jag spelar på en bra just nu samtidigt som jag är i en bra miljö och får bra hjälp av många olika personer inom olika områden. Jag ser fram emot resten av säsongen. En utmaning är att hålla i det här över tid. Det har gått ganska långt av säsongen, men det är framme i vår det ska avgöras.


Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv presenterar truppen till Channel One Cup på måndag i Stockholm.


Intresserad?


– Det är klart man är intresserad, haha. Det är alltid kul att representera Tre Kronor, men det är ingenting jag har tänkt på och jag har ingen aning om det. Det generella svaret är att det vore kul, men det är inget jag tänker på, säger Niklas Svedberg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!