Spaningar från Timrå–BIK: "Nästa succékedja har hittat rätt i TIK"

(11117) Timrå
Pär Olert/Bildbyrån

Publicerad: 24 november 2019

TIMRÅ. Timrå vann toppmötet mot BIK Karlskoga med 3–1 efter en gedigen insats på hemmaplan där man fick stopp på ligans målgladaste lag. Här är spaningarna Alexander Nilsson, reporter på HockeyNews.se, gjorde under matchens gång.

Timrå har en ny succékedja

Albin Lundin, Jonathan Dahlén och Jens Lööke bildade en av ligans hetaste kedjor under säsongsinledningen. Nu verkar Timrå vara på god väg att bygga ihop en ny succékedja. Lundin är utbytt mot Frölundalånet Linus Nässén och mot BIK Karlskoga var de på riktigt spelhumör. I sitt första byte gjorde de mål, i sitt andra var de nära flera gånger om. När det osade katt kring Tim Juel i BIK-målet var det ofta någon ur den här kedjan som var framme och högg. Sedan Nässéns intåg i Timrå har han spelat med Dahlén och i de sista fyra matcherna har de fått Lööke vid sin sida och de har nu varit inblandade i två mål mot Mora, tre mot Almtuna och så dagens 1–0. Därutöver har det kommit mål i numerärt överläge när de tre varit utspridda i två formationer.

BIK körde fast i fem mot fem

Karlskogalaget har varit tända på alla cylindrar den här säsongen och öst in mål. Inför matchen stod man på 94 mål framåt där 61 av dem kommit i spel fem mot fem, vilket man är näst bäst i serien med efter Modo som hivat in 66 puckar i fem mot fem. Under söndagen fick de däremot inte alls till det med lika många spelare på isen. Farligast blev det när de fick chans i numerärt överläge och det var också då det small bakom Victor Brattström i Timråmålet. Spelet i fem mot fem tog sig allt eftersom men BIK hade svårt att ta sig hela vägen fram till de hundraprocentiga chanserna när det var lika många spelare på isen.

Smällkaramellen från blå

Timrå har i de senaste matcherna förändrat i sina formationer vid numerärt överläge där Marcus Hardegård fått chansen på blålinjen istället för Filip Westerlund i förstauppställningen. På söndagen tackade han för förtroendet genom att kruta in 3–1 knappt två minuter in i tredje perioden när han tog med sig pucken inåt i banan innan han lossade bössan och skickade upp pucken i krysset bakom Juel. Dessförinnan hade han hunnit med att dra iväg en smygare i stolpen i andra perioden. Får Timrå igång produktionen från Hardegård i ett redan starkt powerplay bådar det gott för laget som då får ytterligare ett hot utöver Dahlén, Lööke, Hartmann och Lundin i första formationen.

Aktive Brattström räddade Timrå

Om han inte viftade med plockhandsken och nöp BIK-skott efter BIK-skott så såg Timrås målvakt till att hålla sig varm genom att vara väldigt aktiv i spelet med pucken och han var ofta kylig när han var utan för målgården, på gränsen till överkylig. En gång höll han på att bjuda en BIK-spelare på öppet mål efter miss i kommunikationen med en lagkamrat, men genom att fläka ut sina långa ben lyckades han förhindra motståndaren från att raka in den i öppet mål. Timrås givne målvaktsetta klev fram när laget behövde honom som mest i andra perioden när laget gång på gång fick besöka utvisningsbåset. Den näst sista kalasräddningen i andra perioden gjorde han med 2,2 sekunder kvar innan han stod för en ny plock precis innan periodvisslan ljöd.

Alla sätt är bra förutom de dåliga

Knappt sju minuter in i perioden åkte BIK Karlskoga offside i en kontring. Inget konstigt med det, men situationen drog ändå ned applåder och glada miner från läktaren, inte bara för att ett BIK-anfall gick till spillo utan för att linjemannen Fredrik Bäckström låg på ryggen med en armen och ena benet i luften när han blåste av spelet. Inte en vanlig position för en domare men när man rivs ned av spelare är det svårt att stå på benen. Domslutet blev korrekt och Bäckström kunde kosta på sig ett leende tillsammans med sina kolleger.