HockeyNews
PLUS

Från iskall till stekhet – Pettersson har kommit igång

(11042) Emil Pettersson
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 21 november 2019

FacebookXWhatsApp

Två poäng på tio matcher har följts upp av 14 på åtta.
Växjös Emil Pettersson har varvat igång rejält efter en dålig säsongsinledning.
För HockeyNews.se berättar han om den tunga starten, hur det är att spela med Brendan Shinnimin och nyförvärvens betydelse för laget.

SHL presenteras av ATG Sport 

Efter två säsonger i Nordamerika med siktet inställt på att ta en plats i NHL, men där han aldrig fick chansen utan istället stod för två poängmässigt stabila säsonger i AHL, vände Emil Pettersson tillbaka till SHL och Växjö i somras.

Med minnena från förra sejouren i Växjö där han snittade en poäng per match var förväntningarna höga om att han skulle återvända till på samma nivå som han var på under senaste sejouren samtidigt som han var en av sommarens största profilvärvningar.

Då blev säsongsstarten inte alls som planerad, varken för Pettersson själv eller Växjö. På de inledande tio matcherna blev det bara två poäng för den 25-årige centern från Ånge.

Men vad som gick fel har han svårt att svara på.

– Det är det som är grejen. Om man kollar matcherna nu på slutet jämfört med de första tio matcherna är det ingen skillnad i spelet skulle jag påstå. Jag fick nog fler bra målchanser då än vad jag haft nu men ibland är det så att pucken inte vill in och så blir det att man vill för mycket när man väl får läget så man övertänker just i skottögonblicket och då blir det lätt så att pucken inte går in när den borde, säger han till HockeyNews.se.

Att flytten hem till Sverige skulle ha medfört sig en omställning på och utanför isen som påverkat honom negativt tror han inte på.

– Det har inte varit några problem. Det var lite som när jag åkte över till USA där jag inte hade någon period där jag åkte runt och inte var någonstans på isen utan jag tycker att det gick snabbt att komma in i det. Det är klart att det är lätt att peka på det när man inte producerar men det tycker inte jag hade något med det att göra utan det var mer att jag inte satte dit lägena när jag fick dem. Men det är en annan typ av hockey, här i Sverige är det mer hålla i puck men det är något jag gillar så det har inte varit något som påverkat tycker jag, säger han.

Att gå flera matcher med skral utdelning som tänkt poänggörare är något Pettersson varit med om tidigare.

Under förra hösten spelade han 17 matcher i rad i Milwaukee Admirals utan att göra mål samtidigt som det bara blev fyra assistpoäng under tiden.

En svit han lärde sig av och de lärdomarna tog han hjälp av under inledningen av hösten.

– Då blev det mer att man satt och grubblade alldeles för mycket och var less över det, nu försökte jag tänka mer att det kommer att lossna och att det inte hjälper att gräva ned sig. Man får göra det som gjort en framgångsrik tidigare och jobba på det sätt som gör en bekväm. Förra året tog jag nog med mig jobbet hem så att säga och lät det påverka ens vardag för mycket. Nu försökte jag att tänka hockey när jag var på hallen men att lämna det där när jag åkte hem och inte vara less över det när man går hemma, säger han.

Ilari Melart, starkt bidragande till Växjös lyft enligt Pettersson. Foto: Bildbyrån

Samtidigt var det inte bara Pettersson som hade det tungt.

Hela laget kämpade med dålig effektivitet och poängen uteblev, men precis som för Pettersson har det vänt från uppförsbacke till nedförsbacke nu.

På matchens elva första matcher tog laget bara två trepoängare. Inför torsdagens bortamatch mot Malmö har laget tagit 14 av 21 möjliga poäng och har fyra raka segrar i bagaget.

– Vi gjorde många bra matcher i början men när vi förlorade matcher på att vi inte gjorde mål på våra femstjärniga chanser så blev det att vi ville för mycket och att man började överarbeta vissa situationer och gå ifrån det som gjorde att vi fick de här chanserna, säger Pettersson och fortsätter:

– Jag säger inte att folk tjuvade med mening utan man ville så jäkla mycket så man gjorde saker man inte borde för att man tror att man gör allt för att vinna. Men nu när vi har vunnit ett par matcher i rad så känner man inte den här stressen att man måste skapa och göra mål i varje byte utan att om vi håller oss till vår gameplan så kommer det att lösa sig.

Under hösten har det skett en del förändringar i Växjötruppen där David Bernhardt och Julius Junttila lämnat samtidigt som Ilari Melart, Miika Koivisto och nu senast Erik Källgren anslutit.

Samtidigt har laget bytt assisterande kaptener då Mat Bodie och Jonas Engström så sent som i torsdags blev av med sina uppdrag.

Enligt Pettersson har tillskotten Melart och Koivisto varit starkt bidragande till att lagets form har vänt.

– Ilari är kung. Han är en jättestor del av att vi börjat ta poäng. Han kom in med ett jäkla go men han kom in och bara körde med ett självförtroende som smittade av sig. Många kände nog att ”sådär kan jag också gå ut och göra”. Han är stor och rejäl och har visat att han har en offensiv i sig med bra skott. Miikka har varit riktigt stabil i två matcher, inte så flashig men jäkligt smart med pucken. Det är två killar som verkligen lyft laget, säger han.

Brendan Shinnimin och Emil Pettersson. Foto: Bildbyrån

Och för egen del har det alltså också lyft.

På de åtta senaste matcherna har det blivit 14 poäng vilket gör honom till ligans just nu hetaste spelare.

Som kedjekamrat har han allt som oftast haft omdebatterade Brendan Shinnimin vid sin sida. En duo som hittat kemi.

– Det har funkat jättebra. Benen går på honom hela tiden, han åker mycket skridskor och jobbar stenhårt men är samtidigt en bra hockeyspelare. Om han får pucken i fickan så vet jag att jag kan hitta en öppen yta och så kommer passningen, så jag tycker att vi har hittat en fin kemi. Vi har haft lite olika med oss och jag tycker det har funkat bra med alla. Senaste veckan hade vi först ”Ludde” (Ludvig Nilsson) med oss som gjorde det bra och sedan (Filip) Cederqvist som gjorde ett bra inhopp mot Färjestad. Det är skönt att ha hittat en som man är bekväm med och det har jag och Shinnimin gjort, säger Pettersson.

Samtidigt som kemin stämt mellan de två har han Pettersson inte kunnat undgå att notera att det krävs något extra för att Växjö ska få med sig en utvisning i situationer där Shinnimin är inblandad.

– Jag har inte sett många hockeyspelare som får med sig så lite som han. Han är alltid där det händer och det är det som gör honom till den han är. Men ta senaste matchen mot Färjestad till exempel. Han blir nedriven i ett friläge och de säger att han bara lägger sig ned och vid en forecheck så tar deras back ett brottargrepp på honom och kastar ned honom isen utan åtgärd, säger han och fortsätter:

– Han får kriga väldigt mycket för att få med sig något och det kan vara frustrerande, men jag tycker att han har gjort det jäkligt bra ändå som inte låtit känslorna ta över så att han blir för frustrerad av det, för det är många situationer som han borde få med sig men som inte blir något.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)