HockeyNews
PLUS

Garpenlöv om de tre förlusterna: "Vill vinna varje match"

(10890) Johan Garpenlöv/tre förluster
Bildbyrån

Publicerad: 10 november 2019

FacebookXWhatsApp

HELSINGFORS. Johan Garpenlöv har börjat med tre förluster som förbundskapten för Tre Kronor.

– De här turneringarna är till för att utveckla spelare för att spela i ett VM som vi ska försöka vinna så småningom. Men jag vill vinna varje match jag ställer upp i, säger Garpenlöv efter 2-1-förlusten mot Finland.

Tre Kronor slutade på sista plats i Johan Garpenlövs första turnering som huvudansvarig.


Svaga inledningar i alla tre matcherna mot Tjeckien (1-3), Ryssland (4-5) och Finland (1-2) bäddade för tuffa uppförsbackar.


– Det känns som det liknar alla matcher vi har spelat. Vi spelar inte så bra som vi kan göra i den första perioden och hamnar i underläge och vi får jaga. Sett över 60 minuter gör vi ändå vår bästa match idag. Speciellt i andra perioden tycker jag vi kommer upp i nivå som gör en glad. Men igen, vi måste göra mål på de chanser vi skapar. Det räcker inte göra ett mål om vi ska vinna matchen, säger Garpenlöv.


LÄS MERTre torskar för Tre Kronor – men här är de bästa svenskarna


Tre Kronor har haft sämst effektivitet i skotten (7,06 procent), sämst procent i powerplay (6,67) och samma sak i boxplay (63,64).


Harri Säteri var ett spöke för ett ineffektivt Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.


Då blir det jobbigt att vinna mot internationellt motstånd.


Tre Kronor gjorde ett mål på 15 försök i Karjalaturneringen.


– Det är det enkla att titta på naturligtvis. Vi hade ett gäng powerplay idag och där måste man göra mål. Där kommer vi tillbaka till det här med målskyttar. Vi har lägena, men gör inte mål på lägena. Det är hemläxa till mig och till spelarna, att få fram mer målskyttar, säger Garpenlöv.


Den före detta NHL-centern Patrik Berglund blev poänglös på de tre matcherna och var minus två i plus/minus. 


– Patrik, det sa jag när vi hade presskonferens, att han spelade inte så många matcher förra året och var på sidan om. Han håller på och letar formen. Jag har tyckt under hösten att han spelar bättre och bättre. Därför ville vi ta med honom och känna på honom så att vi får lära känna honom. Men han har en resa kvar att göra innan han spelar sin bästa hockey naturligtvis, säger Johan Garpenlöv.


Och tillägger med övertygelse i rösten:


– Det kommer han att göra. I slutet av den här säsongen kommer han att vara tillbaka i sitt gamla jag.


Totalt hade Djurgårdsstjärnan fyra skott på mål.


– Det hänger ihop lite grann med att man kanske inte kan ta sig in i de lägena så kvickt som han brukar göra. Man kanske inte har den fysiken som man normalt sett har för att röra sig där ute. Då är en klubba i vägen eller en back som står i vägen.


Är det rätt roll att ha Berglund som center i Tre Kronor?


– Jag tycker att han på stor rink ska spela center. Det är hans position. Han måste få friheten att komma nerifrån och komma uppåkande. För mig är han en center.


Även om det blev tre förluster så ser Johan Garpenlöv turneringen som en bra start för honom och hans assisterande coacher Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom.


– Det är som jag sa där inne till killarna. Jag håller på med det här för att vinna. Så är det ju bara. Sedan är det så att när man är på den här nivån så vinner man inte varje match. Även om vi har förlorat de här tre matcherna så är det inte första gången det händer för någon förbundskapten. Det har hänt förut när jag var assisterande också. De här turneringarna är till för att utveckla spelare för att spela i ett VM som vi ska försöka vinna så småningom. Men jag vill vinna varje match jag ställer upp i.


Garpenlöv igen:


– För mig som coach har det varit jättebra med de här matcherna för jag har fått jobba med coachningen. Det är något positivt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)