HockeyNews
PLUS

Puckar från poolkanten: Tampa-fans och halv miljon kronor till Stockholm

(10303) Bolt-pucken
Sven Gustavsson

Publicerad: 10 november 2019

FacebookXWhatsApp

TAMPA/STOCKHOLM. Jag bytte den här veckan poolkanten i 30-gradig värme mot ett par plusgrader i ett höstgrått Stockholm. Men det var ju NHL-hockey med Tampa Bay Lightning på Globen, så vad gör man inte.

Lycklig Hedman

Victor Hedman hade inte vunnit Stanley Cup eller VM-guld. Inte ens ett SM-guld, men den lycka som strålande från hans ansikte var av den digniteten. 

Han hade fått höra svenska nationalsången spelas före två NHL-matcher, han hade fått spela inför svenska fans och familjen med sitt NHL-lag i Globen, han hade vunnit båda matcherna och svarat för poäng och mål. 

Till råga på allt vann hans älskade Modo tionde raka segern i allsvenskan samtidigt som han själv spelade. Till det hade han under en knapp vecka fått visa upp mycket av det han är så stolt över med att vara svenska.


Halv miljon till Stockholm

Jeff Vinik har sedan han tog över ägandet av Tampa Bay Lightning genom sin välgörenhetsorganisation delat ut 18,65 miljoner dollar till en rad personer eller organisationer som jobbar för att hjälpa eller underlätta vardagen för människor. 

Vid varje hemmamatch i Tampa får någon ta emot en större summa. Han tog med sig traditionen till Stockholm och överräckte en check på 50 000 dollar, en knapp halv miljon kronor, till Stockholms Ishockeyförbund för arbetet med att sprida hockeyn till ungdomar.

I måndags tränade Brayden Point och Mathieu Joseph tillsammans med några Stockholmsungdomar i Globen och i samband med överräckandet av checken under matchen i lördags fick Simon Stigenberg från förbundet ta emot en signerad Victor Hedman-tröja.


Elias poängsvit

Elias Pettersson var förra veckans mest lysande spelare i NHL. 

En annan Elias som är i bra form just nu är Calgarys Elias Lindholm. Men hans poängsvit stannade vid nio raka matcher. Den sprack i natt mot St. Louis.

Han leder svenska skytteligan med 10 mål och är tvåa i poängligan med 17.

Lindholms poängsvit på nio raka matcher stannade inatt. Foto: Bildbyrån

Back-to-back-målvakten

Epoken Henrik Lundqvist närmar sig slutet. Så är det bara. Då gäller det att påminna sig vilken enastående världsartist han är och har varit.

Hockeyjournalisten Dan Rosen påpekade på twitter Henkes enastående facit i samband med back-to-back-matcher, alltså matcher dagarna efter varandra.

Han har spelat 85 sådana och har följande facit när det gäller match två: 54-23-8. En räddningsprocent på 92,8 och 2,12 i insläppta mål i snitt. Nio gånger har han hållit nollan också.

 

Sex nationer

Det är bra spridning i poängligatoppen om man ser till olika nationer. Tiden när Kanada och USA dominerade är för längesedan över.

Bland de nio första är det spelare från sex olika nationer enligt: David Pastrnak, Tjeckien, Leon Draisaitl, Tyskland, Brad Marchand, Kanada, John Carlson, USA, Alexander Ovetjkin, Ryssland och Elias Pettersson Sverige.


Foto: Sven Gustavsson

Tampa-fans på besök i Stockholm från vänster Amy Martin, Michele Felton och Dawn Underhill.

Många Tampa-fans

Träffade tre Tampa-fans från Sarasota, strax söder om Tampa, på ett café i Globen innan lördagsmatchen. Det var två kusiner som haft säsongskort i Amalie Arena i 15 år. Varje år åker de för att se Tampa spela på bortaplan. I år blev det Stockholm.

För Amy Martin var det första gången hon var utomlands. Hennes kusiner Michele Felton och Dawn Underhill har varit till Mexiko och Bahamas innan, men alla tre har uppskattat veckan i Stockholm. Speciellt för att det var så promenadvänligt.


De hade besökt Slottet, Vasa-museét och givetvis Abbas museum ute på Djurgården. De har vandrat runt i Gamla Stan, men en av de saker de gillade mest var utsikten från Stadshuset.

Amy, som född och uppväxt i Florida avslöjade att hon aldrig sett snö i hela sitt liv. Möjligen han hon uppleva det också på söndagen innan flyget lyfte mot Tampa igen.


Stålmännen

Patrick Marleu nådde 800 matcher i rad i veckan som gick. Här är ställningen just nu bland NHL:s stålmän genom tiderna, där vi alltså kan konstatera att fyra av de sju med flest matcher i rad är fortfarande aktiva. De tre sista på den här listan har också sviter som fortfarande är vid liv. Här är NHL:s mesta stålmän genom tiderna: 1)  Doug Jarvis 964, 2) Garry Unger 914, 3) Steve Larmer 884, 4) Andrew Cogliano 830, 5) Keith Yandle 813, 6) Patrick Marleau 801, 7) Phil Kessel 79.

Marleau är tillbaka i San Jose Sharks den här säsongen. Foto: Bildbyrån


Chara till 1 500

Eftersom Zdeno Chara nådde 1 500 matcher i tisdags brinner ni förstås av att veta vilka fem andra backar som spelat fler matcher i NHL. Här är de: Chris Chelios 1 651, Scott Stevens 1 635, Larry Murphy 1 615, Ray Bourque 1 612 och Nicklas Lidström 1 564.

Bruten näsa

Scott Sabourin klarade sig utan med en bruten nästa efter den otäcka smällen han åkte på i mötet med stenhårde David Backes i Boston. Sabourin for handlöst i isen med ansiktet först och låg närmare tio minuter på isen innan han rullades ut på bår för färd till sjukhus.
Det som kunde ha gått så mycket värre slutade alltså med ”bara” en bruten näsa.

Washington värst

ESPN har presenterat resultaten av en enkät med NHL-spelare, där de bland annat får utse sämsta omklädningsrum. Enligt den är det Washingtons. ”Duschen är som i ett fängelse” lyder bland annat ett omdöme och då kan man ju undra vilken erfarenhet spelarna har av det.
Bostons fick också många röster eftersom det är så kallt. Något som enligt spelarna är gjort med en tanke för att motståndarlagen ska känna sig obeväma och spela sämre.
Bäst då? Jo, Edmonton fick flest röster före Vegas och Detroit. Tre nya arenor med andra ord.

Winnipeg vidrigast

Spelarna i NHL fick i ovan nämnda enkät också rösta om värsta stället att åka och spela bortamatch på. Buffalo har ju ofta nämnts i detta sammanhang, men här vann Winnipeg, före Buffalo. Därefter Edmonton, Calgary och Ottawa. Inget större intresse att åka till Kanada och spela hockey med andra ord. Winnipeg är alltid kallt, smutsigt och deprimerande var några av omdömena.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)