HockeyNews
PLUS

Brodin om oron i nya klubben och kontakten med Djurgården

(10861) Daniel Brodin/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 10 november 2019

FacebookXWhatsApp

HELSINGFORS. Daniel Brodin är tillbaka i Tre Kronor efter en turbulent start i sin schweiziska klubb.

Den starke forwarden hoppas få fortsätta utomlands, men håller stenkoll på Djurgården och medger att en dörr står på glänt.

– Jag kollar varje match och följer dem så gott jag kan, säger Brodin till HockeyNews.se.

Kort efter SM-finalen med Djurgården i våras blev det officiellt att fansens favorit Daniel Brodin flyttar vidare till Schweiz och Fribourg-Gottéron.


För HockeyNews.se på plats under Karjalaturneringen i Helsingfors berättar Tre Kronor-forwarden hur starten på säsongen i Schweiz har varit.


– Det har varit lite upp och ner. Vi började jäkligt tungt. Vi torskade flera matcher och vi låg tvärsist, säger Brodin om inledningen där hans nya klubb förlorade fem av sex matcher och låg sist med ynka två inspelade poäng.


LÄS MERDjurgården blir en järnkamin fattigare


– Så sparkade vi tränaren (Mark French) och sportchefen (Christian Dubé) kom in och även en till kille som de tog in som assisterande tränare (Pavel Rosa). Det kändes skitbra sedan dess. Vi vann de tre sista matcherna här och kom verkligen in i det och spelade bättre. Det är många som har höjt sig.


Det låter stökigt?


– Nej, jag tycker bara att det var positivt att de gjorde det. De skulle lika gärna kunnat vänta tio matcher till, men det kändes att det var rätt tajming. Vi ändrade lite i spelet och med de spelare vi har kändes det som en positiv grej.


Daniel Brodin i Djurgården under SM-finalen mot Frölunda och Joel Lundqvist. Foto: Bildbyrån.


Fribourg-Gottéron är fortfarande nästjumbo, men med förutsättningar att klättra.


– Jag tycker vi har ett bra lag. Det gick tungt och nu har vi spelat bättre och nu kommer två av våra bästa schweizare tillbaka, (Julien) Sprunger och (Andrei) Bykov. Vi har fått ett litet brejk så det känns bra.


Passar hockeyn dig?


– Det tycker jag ändå. Det kanske inte är så många som spelar som jag gör där.


29-årige Brodin spelar med samma frenesi, aggressivitet och tacklingsvillighet som i Djurgården och han kan sätta dit puckarna i lägen runt motståndarmålen. Han har gjort tio poäng (tre mål, sju assist) på 16 matcher, vilket är femte bäst i laget efter poänglirare som Ryan Gunderson, Viktor Stålberg och David Desharnais.


– Det är lite omställning till ett annat spelsystem än man är van vid i Djurgården. Jag känner att jag kommer in i det mer och mer och får spela mycket, säger Brodin, som har ett ettårskontrakt.


Är de nöjda med dig?


– Äh… Jag vet faktiskt inte. Vi har ju gått dåligt. Men jag känner att jag gör min grej, jag gör mitt jobb och hoppas att de är nöjda ändå, fast vi har gått dåligt, men det har gått bättre på slutet som sagt. Förhoppningsvis ser de positivt på det.


De har inte börjat prata med dig om kontraktsförlängning?


– Nej, inget sånt. Jag tror att både jag och laget ska spela bättre för att det ska bli något.


Tänker du vara ute flera år nu utomlands?


– Jag är öppen för det mesta. Jag trivs bra där jag är nu. Jag trivdes förra året med. Jag är jäkla glad att jag gjorde en bra säsong och fick chansen efter allt som hände med skador och skit. Så jag är glad att få komma iväg och spela. Jag trivs bra och jag tycker att jag har gått bra också. Det är bara att köra på och se var det landar.


– Kul att vara med här också, säger han om landslagsplatsen.


I Djurgården bildade han en stark förstakedja förra säsongen med vännen Jacob Josefson och NHL-forwarden Jakob Lilja. Det är inte utan att Brodin är rätt saknad hemma i Stockholm och Djurgården.


– Jag kollar varje match. Jag saknar grabbarna också faktiskt. Det är lite speciellt att vara utomlands. Det är skillnad mot när alla snackar svenska.


Daniel Brodin kör så det ryker oavsett lag han spelar för. Foto: Bildbyrån.


I Tre Kronor har han spelat med förre Djurgårdskamraten, Färjestadskaptenen Linus Johansson, både mot Tjeckien och Ryssland.


– Jag tycker väl att i första matcherna kändes det bra. Jag och Linus har spelat ihop förut och det har känts bra. Vi skapade lägen och vi fick in (Mathias) Bromé (mot Ryssland). Jag tycker vi spelade bra i första perioden. En svag period i stort sett, men jag tycker ändå vi får press på dem och skapar något läge. Det känns bra.


– Det blev ändå torsk (4-5 på straffar), men det är starkt att komma tillbaka och göra fyra mål mot ryssarna.


På söndagen väntar Finland i Helsingfors.


– Det blir säkert mer folk på deras hemmaplan och det brukar alltid bli bra matcher, säger Brodin.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!