AnnonsFrölundas sportchef på stjärnjakt i Finland: "Intressanta"


9 november

HELSINGFORS. Frölunda jobbar hårt för att vinna ett nytt SM-guld 2020. Men även 2021 och åren som kommer efter det.

Sportchefen Fredrik Sjöström tillbringar mycket tid på att scouta tänkbara nyförvärv och var i torsdags och såg en mängd finska VM-guldvinnare i Helsingfors.

– Där finns det absolut en mängd intressanta spelare, säger Sjöström.


Annons

SHL presenteras av ATG Sport 


HockeyNews.se träffar Frölundas sportchef Fredrik Sjöström i Helsingfors ishall, där IFK spelar sina hemmamatcher i den finska ligan.


Sjöström ska se Juniorkronorna mot Tjeckien i den sista turneringen före JVM. I laget har han Frölundatrion Samuel Fagemo, Karl Henriksson och Lucas Raymond.


Men förutom att ha koll på sina yngre talanger som redan finns i Frölunda är han på plats i Finland för att spana in eventuella nyförvärv till nästa säsong eller ännu längre fram än så.


Därför såg han Finland-Ryssland i Karjalaturneringens premiär i torsdags i Hartwall arena. Och Finland besegrade ett b-betonat ryskt lag.


Finlands lag innehåller en rad världsmästare som spelar i KHL, Schweiz och hemma i den finska ligan. Rysslands lag består av enbart KHL-spelare och sannolikheten för att de skulle flytta någon annanstans än möjligen till Nordamerika är kanske inte så stor.


De finska världsmästarna är intressanta för Frölunda. Sportchefen Fredrik Sjöström håller koll. Foto: Bildbyrån.


Men Sjöström vet vad han gör. Och vad han vill.


– Vi har ju inte haft jättemånga ryssar. Det har vi inte haft. Men man vet aldrig. Jag scoutar även dem för man har ingen aning om vad som dyker upp och då är det bra att ha sett någon, säger Fredrik Sjöström.


I Finlands lag spelar spännande lirare som Jesse Puljujärvi, Miro Aaltonen och Teemu Hartikainen. Om det är realistiskt eller inte att få se dem i Frölunda är också öppet för spekulation.


– Naturligtvis tittar jag lite extra på det finska laget. Där det finns absolut en mängd intressanta spelare. Sedan om det är någon som är aktuell för oss eller inte, det vet man inte nu, men ”finnarna” observerar jag ganska hårt för det är ett gäng där som har spelat i SHL och som säkert också kan spela i SHL i framtiden, säger Sjöström.


Under helgen i Helsingfors hinner han se ännu fler landskamper på både senior- och juniornivå. Nästa vecka väntar fortsättningen på SHL- och CHL-säsongen.


– Vi började lite halvrackigt, det gjorde vi. Det var ingen jättebra start på säsongen, varken i SHL eller i CHL, men efter det tycker jag vi absolut har spelat upp oss. Vi har haft matcher där vi har varit bra. Men vi har ganska mycket att göra den här säsongen och det finns förbättringspotential i laget, säger Fredrik Sjöström.


– Vi har tagit poäng och att vi ligger där uppe, det är bra. Men prestations- och spelmässigt har vi så klart jättemycket att jobba på, säger Sjöström om sitt Frölunda som ligger trea efter 16 matcher, tre poäng efter ledande Örebro.


Frölunda har ett en bra säsong som regerande mästare och när laget gör en mindre bra match är chansen till poäng eller seger ändå förhållandevis stor.


LÄS MERMax Friberg om landslagschansen: ”Väldigt överraskad när samtalet kom”


– Vi vill ha en bredd i vårt lag. Vi vill vara ett fyrakedjorslag som jobbar jäkligt hårt. Bredden för oss har varit en styrka i många lag. Är en lina kall så har vi förhoppningsvis tre andra linor som kan vara jäkligt bra i den matchen. Det kanske är det som är vår styrka.


Vilka har stuckit ut i Frölunda på individuell nivå så här långt?


– Jag tycker att det har varit mycket positiva saker om man tittar individuellt. Theodor Lennström som kom från Färjestad har gjort det jäkligt bra och har varit lite skadad och därför varit in och ut (ur laget). Jag tycker att han har visat vad han kan göra. Hans högstanivå är riktigt hög, säger Sjöström.


Theodor Lennström får mycket beröm för sin start i Frölunda. Foto: Bildbyrån.


Han lyfter fram en back till:


– (Jacob) Moverare har bara fortsatt från där han var förra året. En grym hockeyspelare och en skön kille dessutom, utanför isen.


– Bland våra forwards tycker jag en sån som Patrick Carlsson har varit för jäkla bra under inledningen.


Han nämns inte så mycket?


– Nej, och det är därför jag vill lyfta fram honom lite för han har varit en av våra bästa spelare. Han kanske inte alltid får alla rubriker, men han har varit riktigt bra.


I slutet av september förlängde Frölunda och Fredrik Sjöström kontraktet med lagkaptenen Joel Lundqvist, 37, så att det gäller i ytterligare en säsong, till våren 2021.


En enormt betydelsefull pusselbit i kommande säsongens lag.


– Det var väl inte så svårt. Vi hade en bra dialog jag och Joel. Det viktigaste var att han kände att han har drivet, att han har hungern. Han får offra ganska mycket och han får offra tid med sin familj. Så det var viktigt att han skulle känna att han kör procent. Det kände han ganska tidigt så då löste vi det, hehe.


Ligger han kvar på samma nivå lönemässigt som tidigare?


– Det kommer jag inte att gå in på så, men vi vet ju värdet av Joel. Allting mäts inte i mål och assist, men vi vet hans värde som ledare för Frölunda. Hur viktig han är för vårt lag. Det är vad jag kan säga.


Något annat som har överraskat på dig i Frölunda?


– Jag tycker att våra två målvakter har gjort ett bra jobb. De har varit stabila. (Niklas) Rubin har givetvis kommit in, men (Johan) Mattsson har varit stabil för oss och det är viktigt att ha två som sparrar mot varandra och gör varandra bättre. Vi vet att ska man gå långt så kommer det att behövas, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.


Fakta/Spelare med utgående kontrakt i Finlands lag i Karjalaturneringen


Målvakter: Juho Olkinuora, Admiral Vladivostok, Harri Säteri, Sibir Novosibirsk.


Backar: Juuso Hietanen, b, Dynamo Moskva, Petteri Lindbohm, Lausanne, Atte Ohtamaa, Barys Nur-Sultan, Ville Pokka, Avangard Omsk, Juuso Vainio, Jyp, Veli-Matti Vittasmäki, Tappara.


Forwards: Miro Aaltonen, f, Vitjaz Podolsk, Teemu Hartikainen, f, Salavat Julajev, Juho Lammikko, f, Kärpät, Niko Ojamäki, f, Tappara, Jesse Puljujärvi, f, Kärpät.


Annons

Annons

Annons