HockeyNews
PLUS

Max Friberg om landslagschansen: ”Väldigt överraskad när samtalet kom”

(10657) Max Friberg
Bildbyrån

Publicerad: 1 november 2019

FacebookXWhatsApp

MALMÖ. När Tre Kronors trupp till Karjala tournament togs ut i måndags fanns Max Fribergs namn inte med. 

Men i onsdags fick Frölundaforwarden ett oväntat samtal från förbundskaptenen Johan Garpenlöv – och i nästa vecka kommer 26-åringen att debutera för Tre Kronor. 
– Vi får se om jag hänger med internationellt, säger han ödmjukt. 

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport 

Forwarden Max Friberg var en av nyckelbrickorna mär Juniorkronorna kunde ta guld för snart nio år sedan. Sedan dess har seniordebuten i Tre Kronor dock uteblivit – fram tills nu. 

KHL-stjärnan Dennis Rasmussen har tvingats lämna återbud och då föll frågan till Frölundaforwarden som fort tackade ja. 

Den 26-årige Skövdefostrade forwarden blev chockad, men glad när han fick beskedet. 

– Det är verkligen kul. Jag var väldigt överraskad när samtalet kom. Det ska bli väldigt kul att testa på det också. Vi får se om jag hänger med internationellt, säger han med ett skratt. 

Vad tror du det är som tagit dig dit?

– Jag vet inte faktiskt. Men det är väl just det att man gör allt för laget varje kväll, dödar boxplay och alltid går i bräschen i arbetet varje kväll. Det borde hjälpt mig lite.

Har du känt att du borde varit med tidigare?

– Nej, verkligen inte. Det är klart att man gör sitt bästa där ute, men det är 14 lag bara här i SHL och massor av duktiga spelare. Sen finns det många riktigt bra spelare ute i Europa så konkurrensen är stenhård. Jag är väldigt lycklig att jag får testa på det. 

Max Friberg är en spelare som alltid ger allt för sitt lag. Han tror att det är det som tagit honom till Tre Kronor-debuten. Foto: Bildbyrån

Frölunda går starkt i SHL och Max Friberg har fortsatt en stor roll i Roger Rönnbergs lag. Under torsdagen blev det dock förlust mot Malmö på bortaplan. 

– Det är en svag start igen. Vi hamnar steget efter och Malmö är ganska skickliga när de får tid och puckarna med sig. Det blev bättre under matchens gång, det var mycket jämnare i slutet. När de får den tiden är de ganska bra, säger han.

På presskonferensen efteråt var Roger Rönnberg missnöjd med lagets kampattityd. Max Friberg stämmer in på sin tränares spår. 

– Det är väl en attitydsfråga, vi går inte på max. Men jag tror alla var väldigt sugna på att vinna här, det har blivit lite rivalitet mot Malmö de senaste åren. Jag tror inte att det är någon som medvetet inte tar i. Malmö var lite hetare än vad vi var i dag, säger han.

Under lördagseftermiddagen väntar Brynäs – en ny tuff bortamatch. 

– Ja. Det fick vi erfara i premiären mot just Brynäs också. Det går inte att ta lätt på något motstånd oavsett var de placerar sig i tabellen. 

Vad blir nycklarna?

– De spelar väldigt snabbt med snabba spelvändningar. För oss gäller det att hantera pucken väl och inte ge bort den vid fel platser på isen, det såg vi i premiären. Just puckhanteringen och att sätta upp ett bra tempo brukar bli framgångsrecept för oss. 


FAKTA/Tre Kronors trupp

MÅLVAKTER

Magnus Hellberg

Adam Reideborn

Christoffer Rifalk
 

BACKAR

Klas Dahlbeck

Mikael Wikstrand

Niklas Hansson

Simon Bertilsson

Jesper Sellgren

Olle Alsing 

Tom Nilsson

Arvid Lundberg
 

FORWARDS

Anton Rödin

Gustav Rydahl

Dennis Everberg

Oscar Lindberg

Patrik Berglund

Johan Sundström

Michael Lindqvist

Daniel Brodin

Carl Klingberg

Fredrik Händemark

Max Friberg

Daniel Zaar
Mathias Bromé

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)