AnnonsEfter dubbla segrar – så ska Småkronorna bli ännu bättre


8 november
KOVLAND. Småkronorna har öppnat femnationsturneringen på bästa sätt resultatmässigt med två segrar.
Nu väntar en spelledig dag och tid att slipa på detaljerna än mer, som redan börjat sätta sig undan för undan.
– Jag börjar se bra tecken och det vill jag fortsätta göra, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid till HockeyNews.se.

Annons

Två matcher på två dagar och lika många segrar.

Småkronorna har fått en bra start på femnationsturneringen i Sundsvallsområdet.

Efter 5–2 mot Schweiz i öppningsmatchen slogs Finland tillbaka i rivalmötet med 4–1 efter att Småkronorna gjort två mål i tom bur i matchens slutskede.

Öppningsmatchen påminde om så många tidigare öppningsmatcher, där spelet inte stämde till hundra procent för något av lagen, men där Sveriges individuella skicklighet till slut fällde avgörandet. I segern över Finland fick förbundskaptenen Magnus Hävelid se en helt annan match.

– Det blir mer hockey i båda ändarna, mot Schweiz var det mer försvar-kontring, sedan är det en positiv rivalitet mellan oss och det var högt tempo. Jag tycker att vi tog ett stort steg i vårt passningsspel som stundtals var riktigt riktigt bra. Vi vet att finnarna är intensiva så slarvar vi med passningarna så fastnar vi, men vi löste det stundtals riktigt bra – det är jag riktigt nöjd med. Det mål de gör är att det hackar till på blålinjen lite och vi blir straffade, säger han till HockeyNews.se.

Under fredagen är Småkronorna spellediga efter en intensiv start på veckan innan Tjeckien står för motståndet på lördag innan det hela avslutas med en match mot USA på söndag i Sundsvall Energi arena.

Fortsätter det på den inslagna vägen talar mycket för att det kommer bli än bättre insatser från det svenska landslaget under slutet av veckan.

– Det är kul för grabbarna också, vi är tio nya spelare och nu börjar det tagga i lite och vi visar vad vi kan. Det här ska vi bygga vidare på och nu väntar tjeckerna som har sitt sätt att spela på och sedan kommer amerikanarna, det är det som är tjusningen med det här, det är många olika motstånd, säger Hävelid.

Vad finns det ni kan förbättra ytterligare i de kommande matcherna?

– Det är lite det här jag nämner, att vi sett över 60 minuter kan höja vår lägstanivå, men sedan hoppas jag att vi kan fortsätta utveckla vårt passningsspel, inte bara under de två matcher som är kvar här utan över hela säsongen. Och det gäller både det korta passningsspelet och det när vi har bredd och djup i det. Jag börjar se bra tecken och det vill jag fortsätta göra.

Något som däremot var sig likt från öppningsmatchen var Småkronornas effektivitet när de fick chansen med en spelare mer på isen. Under torsdagskvällen kom lagens två första mål i numerärt överläge, samtidigt som de höll tätt de två gånger den hamnade i numerärt underläge.

Just att vara disciplinera i spelet är något som kan komma att bli en nyckel när det under vårkanten drar ihop sig i det kommande världsmästerskapet.

Så att dels hålla sig borta från utvisningsbåset samtidigt som de ställs mot motståndare som pressar dem hela vägen in på målsnöret är något laget kan lära sig av menar förbundskaptenen.

 De tar ut målvakten och går för det, det är kanonbra att få sådant i november så att pulsen höjs lite, även i båset för då blir det en annan medvetenhet. Det är en del att lära sig, vad står det på klockan, var är vi. Att vi kan spela på ett smart sätt och det är vi på väg att lära oss och det måste vi lära oss under säsongen för i VM är det det smartaste laget när det hettar till som vinner. Sedan visar vi bra disciplin i spelet, på den här nivån ser man en klar utveckling att det är mer slipat för du vill ha mer powerplay än boxplay, säger Hävelid.

Annons

Annons

Annons