AnnonsDet ska Småkronorna förbättra inför rivalmötet


7 november
SUNDSVALL. Det blev visserligen seger för Småkronorna i premiären av femnationsturneringen i Sundsvall med 5–2.
Men det fanns gott om förbättringspotential i det svenska laget.
Redan under torsdagen får de chans att förbättra delar av spelet när de ställs mot Finland.
– Jag är nöjd med många prestationer och stundtals flyttar vi pucken mycket bra, sedan måste vi gå ännu mer på vårt attackspel, ta skotten när vi får tillfällen, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid till HockeyNews.se.

Annons

Småkronorna fick resultatmässigt sätt en perfekt start på femnationsturneringen i Sundsvall när de besegrade Schweiz med 5–2 i Sundsvall Energi arena under onsdagskvällen.

Fem olika målskyttar och laget kunde gå runt på alla 20 utespelare som anmälts till matchen var ljusglimtar i det svenska laget.

Spelmässigt stämde det däremot inte riktigt fullt ut för Småkronorna.

– Första matchen är alltid första matchen, man har varit med i ett antal sådana här turneringar. Det är tio nya spelare in i truppen, tio debutanter och jag sa det till dem – att första landskampen glömmer man aldrig. Sedan spelar vi mot ett lag som är kompakta och vi får inte riktigt hål på dem och vi kan lära oss något av det och jag tycker att det är kul att det var en jämn match så länge som det var. Jag är nöjd med många prestationer och stundtals flyttar vi pucken mycket bra, sedan måste vi gå ännu mer på vårt attackspel, ta skotten när vi får tillfällen, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid till HockeyNews.se.

Något som däremot stämde till hundra procent var lagets spel i både numerärt överläge och i numerärt underläge.

Två mål på två försök med en man mer på isen och när Sverige fick Daniel Torgersson utvisad för en hakning höll man det egna målet fritt från påhälsning.

– Vi tar bara en utvisning och sedan avgör vi i powerplay, så jag är nöjd med disciplinen. Många delar är väldigt bra, så det är perfekt för oss att få bygga vidare på det här och alla var delaktiga då vi spelade på 13 forwards och sju backar. Oavsett vilka vi möter, jag brukar jämföra det här med play off-matcher, så är alla stolta över att representera sitt landslag och kommer vara jämna matcher och då är det många gånger special teams som är avgörande. Så det är bra att vi får göra mål i den spelformen, det kommer bli viktigt i det långa loppet, säger Hävelid.

Med sex och en halv minut kvar av tredje perioden reducerade Schweiz till 2–3, ett mål som fick Hävelid att påkalla domarens uppmärksamhet för att begära en time out för att samla laget.

– Jag sa faktiskt att det är härligt att de utmanar oss hela vägen in, det ska vi gilla men vi ska också vara smarta och spela med bra mod där ute men hålla ihop det på ett bra sätt. Det kändes som att det var på deras villkor där ute ett tag, mycket run and gun, men grabbarna svarade upp snabbt. Det var bra respons från gruppen, säger han.

För Småkronorna är det tätt på given och de får redan under torsdagskvällen chans att bygga vidare på de bra delarna från matchen mot Schweiz och förbättra det som inte stämde till hundra procent.

Det då rivalmöte med Finland väntar i Kovland, ungefär 20 minuters bilresa från Sundsvall.

Ett Finland som vilade från spel under onsdagen.

– Vi ska bygga vidare på de saker vi gör bra, vi vänder spelet snabbt stundtals. Men vi ska ha tanke i ingångarna och sedan spela på pucken, ta mer skott. Efter två perioder har de fler skott i de farliga ytorna än vad vi har. Även backarna på blålinjen, man behöver inte dra den utan kan skjuta istället mot ett sådant här motstånd men nu vill man göra något extra i all välvilja. Det var stundtals väldigt bra, men vi ska fortsätta utveckla just den biten. Annars tycker jag att vi spelar med bra energi i gruppen, säger Hävelid.

Annons

Annons

Annons