HockeyNews
PLUS

Montén om drömnamnen: "Kan bli ett stort frågetecken kring JVM"

(10786) Tomas Montén
Henrik Sjöberg / HockeyNews.se

Publicerad: 6 november 2019

FacebookXWhatsApp

HELSINGFORS. Tomas Montén har angenäma problem.

Redan nu ser truppen ut att vara slagkraftig – samtidigt som hela sex namn befinner sig i Nordamerika just nu och kan bli högaktuella för spel i JVM.

Nu ger förbundskaptenen sin syn på drömnamnen inför mästerskapet i Tjeckien.

– När vi åker härifrån kan vi sammanfatta vart vi står och vilka spelare vi ska ha kontakt med framöver, säger Montén till HockeyNews.se.


Konkurrens på backsidan inför JVM är stenhård. 

Bortsett från backarna som är på plats i Finland just nu tvingades Victor Söderström tacka nej på grund av en skada.

Adam Boqvist efter sitt första mål i NHL. Foto: Bildbyrån

Adam Boqvist har fått göra sina första NHL-matcher för Chicago – och blivit målskytt – han var nyligen i kontakt med förbundskaptenen Tomas Montén.

– Jag hade lite kontakt med Adam för två dagar sedan efter hans två första matcher och det är kul för honom. Han förtjänar den här chansen, säger Tomas Montén till HockeyNews.se.

Rasmus Sandin?

– Samma sak där. Vi vet inte om han blir tillgänglig men det är klart att vi kommer ta kontakt med Toronto lite längre fram och se hur de ställer sig till deltagande för Rasmus, säger Montén.

Rasmus Sandin. Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen har dessutom koll på Axel Andersson som valt att åka över till den kanadensiska juniorligan QMJHL (Moncton Wildcats) och Tobias Björnfot som har fått NHL-debutera i vinter.

– Vi har bra hjälpmedel för att kunna se deras matcher. Björnfot har jag sett en hel del i Kings farmarlag. Vi får ha en dialog längre fram, säger Montén.

David Gustafsson spelade JVM förra säsongen och kan bli en nyckelspelare i årets trupp och Simon Holmström har skickats till AHL – han var med och vann VM-guld med Småkronorna i våras och är en spelare som finns på Monténs radar.

David Gustafsson. Foto: Bildbyrån

– David var med i fjol och skulle vara ett tillskott och en spelare som definitivt skulle öka konkurrensen på forwardsidan. Jag har haft lite kontakt med Winnipeg och vi får se efter dom här nio matcherna för honom och man behåller honom, då kan det så klart bli ett stort frågetecken kring JVM. Men det kan ju vara så att dom väljer att släppa honom till HV och låta han fortsätta säsongen där, säger Montén.

På målvaktssidan är Erik Portillo (USHL) högaktuell och det finns dessutom ett antal namn i juniorligorna och på college som skulle kunna spela till sig en plats i JVM-laget.

Det är ett helt gäng spelare där borta som kan bli aktuella.

– Absolut. Vi ska göra den här turneringen nu och när vi åker härifrån kan vi sammanfatta vart vi står och vad vi ska lägga fokus på i scouting och vilka vi ska ha kontakt med framöver. Förhoppningsvis får vi ihop det till 4:e december (bruttotruppen till JVM presenteras).

Se hela intervjun med Tomas Montén i spelaren.

Lyssna här:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Taktiken är att varje avsnitt ska vara 20 minuter – som en period.

Men, precis som i hockeymatcher kan det bli over time – om det är tillräckligt spännande.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!