HockeyNews
PLUS

Förbundskaptenen inför debuten: ”Det är lite som vi har ändrat”

(10759) Garpenlöv
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 5 november 2019

LEKSAND. På torsdag gör Johan Garpenlöv sin debut som förbundskapten för Tre Kronor. För HockeyNews.se berättar han nu om den tilltänkta spelidén, sin första landslagstrupp och grunden att bygga inför VM.

– På isen är det mycket som är lika där vi utgår från samma spelidé även om vi har skruvat lite grann, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.


Under den något kylslagna men höstvackra tisdagsförmiddagen genomförde Johan Garpelöv sitt andra träningspass i rollen som förbundskapten för Tre Kronor inne i Tegera Arena. Truppen bestående av totalt 24 spelare samlades under måndagen i Leksand för förberedelserna inför veckans Karjala Tournament. Tre Kronor inleder turneringen på torsdag då laget möter Tjeckien i Tegera Arena.  

– Vi har en jättebra grupp här med en bra stämning och mycket energi så det känns jättebra, säger Garpenlöv till HockeyNews.se

Under tisdagsträningen fanns samtliga spelare tillfälliga förutom KHL-backen Klas Dahlbeck som på grund av spelschemat i klubblaget ansluter först under tisdagen. Fyra spelare i truppen i form av målvakten Christoffer Rifalk samt backarna Niklas Hansson, Olle Alsing och Arvid Lundberg får också dra på sig den blågula tröjan för första gången i Tre Kronor-sammanhang. 

– Jag tycker att det är en bra trupp. Vi gillar backsidan där vi har olika typer av backar som både är spelskickliga och även om du är lite mer defensiv så kan du ändå vända bort en spelare och sätta igång spelet med ett bra förstapass. Vi har offensivt skickliga spelare så som Sellgren, Hansson, Wikstrand. Storlek har vi också där en sådan som Klas Dahlbeck kommer in och som är stor och fysisk och bra i sin spelstil. Sedan har vi en stark centersida med en bra storlek på killarna men också lite mindre men kvicka spelare. Jag tycker att vi har en bra mix av spelare.

Vid sidan av Garpenlöv har också Marcus Ragnarsson samt Markus Åkerblom tillträtt i rollen som assisterande.  

Hur ser fördelningen ut mellan er där?

– Den ligger kvar med den fördelningen som man oftast har med tre huvudtränare. Jag har huvudansvaret under träningarna och matcherna. Sedan har Markus tagit min roll tidigare roll med offensiven och spelet i powerplay medans Ragnarsson har tagit den defensiva rollen med boxplay.

Garpenlöv instruerar under tisdagens träning i Tegera Arena. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Hur kommer man att märka att du är förbundskapten?

– På isen är det mycket som är lika där vi utgår från samma spelidé även om vi har skruvat lite grann. Men det är inga stora grejer som jag tror att ni kommer att se. Den spelidén ligger ju fast för alla landslag och ingenting som varken Rikard (Grönborg) eller någon innan har hittat på utan det är Svenska hockeyförbundets grundspel som vi jobbar utefter. Sedan försöker vi hela tiden att utveckla det.

Senaste VM-turneringen får man nog betrakta som ett fiasko för svensk del där den stjärnspäckade truppen föll i kvartsfinalen mot Finland. Ett uttåg som Garpenlöv vill ta lärdom av.  

– Det är klart att vi har gjort en utvärdering på VM senast och därifrån har vi försökt förändra saker i spelet. Jag tror att vi alla som såg vad som inte fungerade under turneringen där vi inte fick kontinuitet och vi litade inte riktigt på varandra i försvarsspelet i både hemgångarna och i zon och släppte in lite för enkla mål. Det har vi försökt att analysera och se vad det kunde bero på.

Vilka detaljer vill du främst ändra här framöver?

– Vi försöker ju att bana in lite olika mönster i spelet med puck här på träningarna för att det ska bli naturligt när det blir match så att man har något att förhålla sig till. Utan puck ser det ungefär lika ut där vi vill spela det här presspelet som vi har hållit på med förut där även spelet i egen zon ser ut ungefär lika som tidigare. Det är lite som vi har ändrat där.

Störst jubel på tisdagens träning fick den förra Färjestadsbacken, Mikael Wikstrand som dagen till ära fick fira sin 26 årsdag ute på isen. Härnäst väntar ytterligare en träning under onsdagsförmiddagen innan laget sedan ställs mot Tjeckien på torsdag i Tegera Arena. Under fredagen tar sedan laget flyget över Östersjön till Helsingfors där man under helgen ställs mot Ryssland och Finland.

Vad skulle du säga att målet med denna vecka är?

– Att vinna matcherna är ju målet men sedan är ju som det alltid är när vi har de här turneringarna med att utvärdera spelarna för ett kommande VM.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS