HockeyNews
PLUS

Forwardens succé efter tunga tiden: ”Varje match är riktigt rolig”

(10695) Åslund
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 3 november 2019

FacebookXWhatsApp

KARLSTAD. Färjestads forward, Per Åslund, fick stora delar av den förra säsongen spolierad på grund av hjärnskakning. Men nu är den 33-åriga Kilsonen tillbaka och har fått en succéstart på säsongen. I lördagens 4–1-seger mot Djurgården, kunde Åslund göra sitt åttonde mål för säsongen.

– Det känns som att varje match är riktigt rolig, säger Åslund till HockeyNews.se. 

SHL presenteras av ATG Sport 

Inför ett fullsatt Löfbergs Arena kunde Färjestad under lördagaftonen skriva segersiffrorna till hela 4–1 i rivalmötet med Djurgården. 

– Det känns som att vi kontrollerar matchen bra, det var en stabil och bra match så vi är nöjda. Det kändes jättestabilt där vi inte gick bort oss så mycket. Vi tog ansvar för pucken så det var stabilt, säger Färjestadsforwarden Per Åslund till HockeyNews.se efter matchen.

Och det var just Åslund som skulle ge hemmalaget en drömstart i matchen. Detta efter att han i powerplay styrt in ett rappt backskott från Jonathon Blum direkt i i matchinledningen.

– Haha, det var ett jättebra skott som jag typ inte ser. Den touchade bara mitt ben och in så det var skönt. Alla mål är ju roliga.

Åslund inledde målskyttet i matchen genom att styra in ett avslut från backen Jonathon Blum. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Hemmalaget kunde sedan gå upp i en 3–0-ledning i mitten av den andra perioden efter mål av Michael Lindqvist och Marcus Nilsson. Djurgården fick sedan in en reducering under inledningen av den tredje perioden fram till 3–1. Men närmare än så kom inte gästerna och i stället kunde Färjestadsforwarden, Martin Johansson, sätta spiken i kistan med att göra 4–1 i öppen kasse med drygt minuten kvar av matchen. Och nog medger Åslund också att det var extra skönt att besegra just en rival som Djurgården.

– Det började ju när jag var liten och kollade på Färjestad under tidigt 2000-tal där, så det klart att det har levt med länge så det är extremt kul att vinna mot dem.

Den 33-årige Kilsonen fick nästan hela förra säsongen förstörd på grund av en hjärnskakning efter en match mot Brynäs där han tacklades bryskt av Jesper Jensen ( numera i Malmö). Skadan höll Åslund borta från isen i ett halvår där han också var osäker om han skulle kunna komma tillbaka i spel. 

– Det var ju sex extremt jobbiga månader, man visste ju inte om man skulle spela mer eller inte. Så det var jobbigt men nu är det extremt skönt.

Känner man en stor revanschlusta efter det tuffa fjolåret?

– Det är klart att man gör, det känns som att varje match är riktigt rolig att vara med igen och självförtroendet får komma upp bra så det är riktigt kul att få spela hockey igen.

Och nog har Åslund fått en succéstart på säsongen där han nu totalt har producerat 15 poäng på de 16 inledande omgångarna.

– Skönt att få en bra start och känna att man är med direkt. Man var ju lite osäker i början med vilken nivå som man var på så det var ju ruggigt bra och skönt att få en sådan start.

Även Färjestads assisterande tränare, Peter Popovic, är imponerad av Åslunds säsongsstart.

– Farbror Åslund ser spelsugen ut, det är klart när han missade mycket av förra säsongen med hjärnskakningen och hade ju inte så många matcher i kroppen. Han är revanschsugen och sugen på att spela igen. Han har sett bra ut för det mesta,  säger Popovic till HockeyNews.se

Inför matchen hyllades också Färjestads tidigare ordförande, Sture Emanuelsson, med stående ovationer inför ett fullsatt Löfbergs Arena. Emanuelsson valde att avgå tidigare i våras efter sammanlagt 23 år i klubben.

– Han har ju varit med sedan jag kom och varit en stöttepelare som är positiv och glad så han har varit mycket betydelsefull, säger Åslund.

Färjestads förra ordförande, Sture Emanuelsson hyllades inför ett fullsatt Löfbergs Arena innan nedsläpp. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

I och med segern avancerar Färjestad nu upp till en fjärdeplats i en något haltande tabell med 30 inspelade poäng på 16 omgångar. Nu väntar ett tio dagar långt landslagsuppehåll för laget innan en åttondelsfinal i CHL stundar där laget ställs mot Frölunda.  

– Det ska bli skönt att få koppla av lite och träna upp kropparna igen. Det har varit många matcher här nu ett tag och det sliter, säger Per Åslund.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)