Annons

AnnonsDärför anmäls inte Högström till disciplinnämnden


30 oktober

STOCKHOLM. Djurgårdens lagkapten Marcus Högström klarade sig ifrån att bli anmäld till disciplinnämnden efter slaget i ansiktet på Röglestjärnan Dennis Everberg.

Domarbasen Tomas Thorsbrink reder ut hur bedömningen har gjorts.


SHL presenteras av ATG Sport 


Rögle vann komfortabelt med 5-1 över Djurgården på Hovet, men det var framför allt två händelser på isen som gjorde att stämningen mellan spelarna blev alltmer infekterad ju längre matchen gick.


Den första händelsen inträffade drygt halvvägs in i den andra perioden då Djurgårdsbacken Jesper Pettersson skallade Rögleforwarden Leon Bristedt i en het närkamp, men utan att det ledde till matchstraff för Pettersson.


På onsdagsmorgonen blev Djurgårdsbacken Jesper Pettersson anmäld till disciplinnämnden av SHL:s situationsrum som granskat sekvensen.


– Försök till skallning eller skallning är alltid match penalty (grovt matchstraff). Där är ingen bedömningsfråga som vid checking to the head. Den är anmäld, säger SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink till HockeyNews.se.


LÄS MEREfter skallningen – Djurgårdsbacken anmäld till disciplinnämnden


Den andra incidenten utspelade sig vid Djurgårdens avbytarbänk lite drygt fem minuter före matchens slut då Rögleforwarden Dennis Everberg rök ihop med Djurgårdens backstjärna och lagkapten Marcus Högström, som stod inne i båset.


LÄS MERRögles ilska efter vinsten mot Djurgården: "Tydlig skallning"


Everberg delade ut en smäll mot Högström, som svarade med att riva av hjälmen på Everberg och sedan måtta in en kraftig högerkrok rakt i ansiktet på Everberg.


Spelarna fick två minuters utvisning var. Men det stannar där och leder inte till ytterligare konsekvenser.


– Vi har fångat upp situationen, men sedan kan jag inte kommentera det vidare, säger situationsrummets ansvarige Christer Lärking till HockeyNews.se.


Ni har inte gjort en anmälan med andra ord?


– Nej, då hade den synts klockan åtta i morse som skallningen gjorde, säger Lärking.


Rögles Tre Kronor-forward Dennis Everberg åkte på en snyting av DIF-backen Marcus Högström, som slipper anmälan. Foto: Bildbyrån.


SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink har tillsammans med domarna och referenspersoner tittat på bråket mellan Dennis Everberg och Marcus Högström i efterhand.


– Marcus Högström har handsken på sig och slår. För att det ska anmälas till disciplinnämnden ska det vara något grövre. Att du är ute efter att skada, att det är ett regelrätt slagsmål, att två stycken slåss och en matar massor med slag på en spelare som är försvarslös. Eller ett slag i ansiktet utan handske, då anmäls det också, förklarar Thorsbrink.


Domarna på isen nöjde sig med att dela ut två minuters utvisning för Everberg och Högström.


– Man kan fundera i det här fallet att det skulle vara ett större straff, att han (Högström) skulle ha åkt på en fem minuter fighting, för nu fick de lika mycket bägge två. Det var två minuter var. Det är det regelverk som finns.


Enligt reglerna spelar det ingen roll att Djurgårdsbacken Marcus Högström står i båset och har fast mark under fötterna till skillnad från Dennis Everberg som står ute på isen.


– Står en på isen och en utanför isen räknas det som bägge står på isen. Bara för att man står i båset är det inte ett högre straff. Däremot är det mer onaturligt att man slåss från båset än ute på isen. Utifrån det perspektivet tycker jag att när vi har tittat på det ska Djurgårdsspelaren ha mer straff än Röglespelaren har, så klart, säger Tomas Thorsbrink.


Men det är ingen kul sekvens?


– Det är absolut inget som hör hemma på en ishockeyplan. Det spelar ingen roll hur frustrerad man är. Det är inget vi vill ha i svensk hockey, så är det bara, säger Thorsbrink.


Annons

Annons

Annons